A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/detektiv-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Privatnim detektivima protiv lopova u javnim poduzećima | Politika+
Tvrtke

SIGURNOST: Privatnim detektivima protiv lopova u javnim poduzećima

HŽ Infrastruktura, najavila je da će s jednom detektivskom agencijom sklopiti ugovor za obavljanje istražiteljskih usluga.

Piše: Ilijana Grgić

U oglasniku javne nabave tvrtka u sastavu HŽ Holdinga, HŽ Infrastruktura, najavila je da će s jednom detektivskom agencijom sklopiti ugovor za obavljanje istražiteljskih usluga. Što će ovog puta biti cilj istrage ne zna se, ali ono što se zna je da je HŽ posljednjih godina u nekoliko navrata otkrio nepravilnosti u svojem radu upravo uz pomoć privatnih detektiva.

 

Posljednja afera u Hrvatskim željeznicama, u kojoj je razbijen lanac ilegalne prodaje hrane u restoran-vagonima, otkrivena je upravo uz detektivsku pomoć.

BONO MARJANOVIĆ: Privatne tvrtke za obavljanje takvih poslova su neovisne, one su plaćene za taj posao i nastoje ga što je moguće kvalitetnije napraviti.

- Mislim da će sve naše kompanije tome pribjegavati, a i zakon im to omogućuje, pogotova kada se uzme u obzir gospodarska situacija, kresanje troškova i traženje resursa gdje država može uštediti, ističe Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost .

 

Vratimo se ponovo posljednjem detektivskom poslu u HŽ-u. U akciji koja je trajala mjesec dana otkriveno je da je četrnaest radnika HŽ-ove tvrtke Željezničko ugostiteljstvo godinama u vagonima prodavalo svoju hranu, a zarađeni novac stavljalo u svoj džep. Radnici su dnevno prikazivali promet od tisuću kuna, dok je stvarni promet bio i nekoliko puta veći. Otkrivanjem ove prevare, HŽ je uštedio nekoliko milijuna kuna.
 A detetivi su zaslužni i za otkrivanje slučaja krađe goriva, od prije dvije godine, također u HŽ-u.

"Sigurnost, bi, trebala biti, sastavnica poslovnih procesa, a mnogima je tek u vrijeme krize, postala značajan segment tvrtke ili čak 'svjetlo na kraju tunela'."
Naš sugovornik, inače konzultant za osobnu i poslovnu sigurnost, ističe da bi javna poduzeća trebala pronaći dodatna sredstav, kako bi štitla prije svega novce poreznih obveznika.

 

- Privatne tvrtke, koje se autsorsiraju, za obavljanje takvih poslova su neovisne, one su plaćene za taj posao i nastoje ga što je moguće kvalitetnije napraviti, objašnjava Bono Marjanović.

 

Naime, on ističe da je percepcija javnosti da veće tvrtke, korporacije već po obrascu imaju implementiran kvalitetan sustav sigurnosti. Tako bi zapravo moralo biti, ali iskustvo govori da veći dio posjeduje dokumentaciju adekvatnog nazivlja, kojoj je na žalost često namijenjena uloga zauzimanja korporacijskog prostora .

 

- Za javna poduzeća poput HŽ, najveća šteta dolazi ipak od strane samih zaposlenka. Sigurnost je živi organizam kompanije, a oni koji se bave sigurnošću, moraju biti proaktivni u sugeriranju što kvalitetnijih procesa, ističe Marjanović.

 

Sigurnost, bi, često ističe naš sugovornik, trebala biti, sastavnica poslovnih procesa, a mnogima je tek u vrijeme krize, postala značajan segment tvrtke ili čak 'svjetlo na kraju tunela'. Čini se da su javna poduzeća, ako je suditi prema HŽ Infrastrukturi, ipak odlučila ozbiljnije poraditi na zatvaranju sumnjivih 'djelova' poslovanja kroz koje se novac (poreznih obveznika) nekontrolirano troši.