A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/boris-tadic-hr-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Boris Tadić se preko Jadranke Kosor obračunava s Angelom Merkel | Politika+
IVAN HRSTIĆ

HRVATSKA-SRBIJA-EU: Boris Tadić se preko Jadranke Kosor obračunava s Angelom Merkel

Sada čak i Boris Tadić svojim neugodnim napadom - zapravo radi za Jadranku Kosor!

FOTO: Boris Tadić
Piše: Ivan Hrstić

Angela Merkel još je iz Zagreba poslala jasnu poruku Beogradu - onima koji iz protesta ustaju od stola za europskim stolom neće biti mjesta! Dan poslije, razgovor s Tadićem u Beogradu prošao je u mučnoj atmosferi, istaknuli su mnogi srbijanski mediji. Umjesto da dobiju pohvale i da čuju izjave o tome kako su zaslužili u što skorijem roku dobiti status kandidata, prije svega su dobili nove uvjete i čuli upozorenja da moraju uspostaviti dijalog s Kosovom i riješiti to pitanje u uropskom duhu.

Dolazak Jadranke Kosor na Kosovo službenom Beogradu je dobro došao da na njoj liječe svoje frustracije zbog svega onoga što se nisu usudili tako direktno reći Angeli Merkel.

Samo naivni mogu pomisliti da je činjenica da je gotovo u isto vrijeme u posjetu Beogradu bila njemačka kancelarka Angela Merkel, a u Prištini hrvatska premijerka Jadranka Kosor, tek obična podudarnost. Jasno je da je Kosor, nakon što je u Zagrebu primila mnoštvo pohvala od strane kancelarke (a njemački mediji komentirali kako se Merkel sastala sa svojom sestrom blizankom!), na neki način bila i njezina glasnogovornica na Kosovu. Naravno da je Hrvatska imala u prvom redu svoje razloge za službeni posjet Kosovu kao državi, no posve je jasno da su na određenoj razini ta dva posjeta bila usklađena.

Malo je ozbiljnih zemalja koje na takvom položaju imaju lakrdijaša kakav je Vuk Jeremić, kojemu nije prvi put da dijeli lekcije i pljuske ozbiljnijima i sposobnijima od sebe.

Dakako, nije uopće trebalo sumnjati u to da će dolazak hrvatske premijerke na Kosovo, a očito bez ikakve koordinacije sa službenim Beogradom, u Srbiji biti doživljen kao svjesna uvreda i zvučna pljuska. No, isto tako im je dobra došla da na njoj izliječe svoje frustracije zbog svega onoga što se nisu usudili tako direktno reći Angeli Merkel.

Što god Hrvati mislili o svojem ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću, malo je ozbiljnih zemalja koje na takvom položaju imaju lakrdijaša kakav je Vuk Jeremić, kojemu nije prvi put da dijeli lekcije i pljuske ozbiljnijima i sposobnijima od sebe (doduše, u njegovu obranu treba priznati, malo tko ima za zadaću takvu mission impossible kao što je povratak Kosova u okrilje srpske države).

Što god danas u Beogradu rekli, to je u prvom redu namijenjeno za lizanje vlastitih rana i obraćanju radikalnom dijelu javnosti, zbog kojeg se i izvodi nesretni igrokaz s Kosovom.

Uostalom, kad je Merkel u Zagrebu govorila o nediplomatskom ustajanju od stola, mislila je prvenstveno na njega. On je sad sebi dozvolio da, komentirajući hrvatsko-kosovske izjave o prijateljstvu, kaže da "zemlji koja ima Jadranku Kosor za prijatelja uopće nije potreban neprijatelj". Na to se nadovezao i srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji, dakako, za razliku od Jeremića, nije seljačina, iako i on govori o 'raspirivanju starih neprijateljstava'. On ju je u svojem napadu u prvom redu prozvao zbog njezinog pozdrava hrvatskim generalima koji su u Haagu optuženi za ratne zločine, što joj je, iz raznih razloga zamjerio i dobar dio hrvatske javnosti, kao opasan, nesmotren i nadasve licemjeran potez.

Što Srbija u ovom slučaju budu žešće napadali Hrvatsku, to će im se više osvetiti u odnosima s EU. Ne zato što bi EU štitila Hrvatsku, već zato što će to biti shvaćeno kao iskaz njihove tvrdoglavosti i nepopustljivosti da se pitanje Kosova riješi u skladu s europskim vizijama.

Potpuno je razumljiva osjetljivost Srba prema kosovskom pitanju, malo tko bi to tako dobro razumio kao Hrvati (kojima je upravo Srbija bila namijenila sličnu sudbinu sa SAO Krajinom), no za to ponajmanje mogu kriviti Hrvatsku. Beograd je krenuo u akciju spašavanja Kosova u trenutku kad je Zapad već bio zaključio odluku o stvaranju nove države na europskom tlu. Sve što službeni Beograd danas radi je svjesno samozavaravanje i gluma, jer znaju da je zakašnjelo barem jedno desetljeće.

Što god danas u Beogradu rekli, to je u prvom redu namijenjeno za lizanje vlastitih rana i obraćanju manjinskom, ali radikalnom dijelu srbijanske javnosti, zbog kojeg se i izvodi nesretni igrokaz s Kosovom, i kojega je Tadić još uvijek taoc. Što se pak tiče odnosa sa Bruxellessom i Berlinom, što u ovom slučaju budu žešće napadali Hrvatsku, to će im se to više osvetiti u odnosima s EU.

MJESEC TRIJUMFA ZA JADRANKU KOSOR - Samopouzdanje joj je podigla i Angela Merkel, a sada čak i Boris Tadić svojim neugodnim napadom - zapravo radi za nju.

Ne zato što bi EU štitila Hrvatsku, već zato što će to biti shvaćeno kao iskaz njihove tvrdoglavosti i nepopustljivosti da se pitanje Kosova riješi u skladu s europskim vizijama. Službeni Beograd je tako ovom reakcijom napravio golemi korak unazad, kojeg će vjerojatno morati u skoro vrijeme platiti još većim ustupcima, ako stvarno žele da se pitanje njihove kandidature nastavi kretati u skladu s dosadašnjim hodogramom. Službeni Beograd, nažalost, u ovom trenutku više nije faktor stabilnosti na Balkanu, kao što se u jednom razdoblju činilo da jest ili može biti.


Što se tiče Jadranke Kosor, nakon što je praktično dobila datum ulaska Hrvatske u EU, ovo je još jedan mjesec njezinog trijumfa i to u jeku istraga koji se vode protiv članova njezine stranke.

U neugodnom i nediplomatskom sukobu ministra vanjskih poslova i predsjednika države, koji je neoprezno zagrizao Jandrokovićevu varalicu, ona je ispala pomiriteljica, ankete pokazuju da se smanjuje razlika između HDZ-a i najveće opozicijske stranke (iako se pri tom obično prešućuje da Kukuriku koalicija zapravo  i dalje nadmoćno vodi), konačno statistike pokazuju pozitivan rast gospodarstva (pa makar to bilo i mizernih 0,8 posto u drugom kvartalu!), samopouzdanje joj je podigla i Angela Merkel, a sada čak i Boris Tadić svojim neugodnim napadom - zapravo radi za nju.

>> Ivo Josipović: Nitko nema razloga biti nezadovoljan izjavama premijerke na Kosovu

>> Tadićev udar na Kosor: Raspirivanje starih neprijateljstava služi joj za ostvarivanje financijske koristi!


>> Kosor o Jeremićevom napadu: Nikada više Hrvati neće ići po mišljenje u Beograd!