A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/0-P/prag-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Češka crkvi vraća pola oduzete imovine, uz 2,5 milijardi eura odštete | Politika+
Svijet

OKONČAN SUKOB: Češka crkvi vraća pola oduzete imovine, uz 2,5 milijardi eura odštete

Više od dva desetljeća je trajala borba između crkve i države za povrat imovine.

FOTO: Prag
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Deutsche Welle

Olakšanje u crkvama diljem Češke je uistinu veliko. Više od dva desetljeća je trajala borba između crkve i države za povrat imovine. Sada je konačno postignuto rješenje u prijeporu oko odštete za crkvenu imovine koju su komunisti zaplijenili 1949. godine.

„Proces koji je doista dugo trajao time je konačno završen. Dugo je jednostavno nedostajalo političke volje da se ovaj problem riješi. Kod nas je to trajalo duže nego u drugim postkomunističkim zemljama. Povijesno gledano, u Češkoj je odnos između crkve i države uvijek bio težak“, kažeKarel Sticha iz Praške nadbiskupije.

NADBISKUP DUKA: “Uskoro ćemo biti ponovno gospodari u vlastitom domu. Mnogi u našem društvu su mišljenja da država nepotrebno financira crkvu. Taj osjećaj će ubuduće nestati.”

Kompromis koji je konačno pronađen i dogovoren sadrži odluku prema kojoj bi se više od polovice zaplijenjene crkvene imovine u vrijednosti od tri milijarde eura trebalo vratiti nekadašnjim vlasnicima. Velika većina te imovine su vrijedne nekretnine: prije svega imanja, šume i poljoprivredna dobra. Osim toga crkve će dobiti i odštetu u iznosu od 2,5 milijardi eura.


Prema mišljenju češkog ministra kulture Jirija Bessera, riječ je o jednom pravednom sporazumu kojim mogu biti zadovoljne obje strane. I doista, ovim kompromisom zadovoljne su crkve budući da sad konačno mogu biti samostalne, neovisne o državi. Sredstva koja će sada dobiti omogućit će im financijsku sigurnost i više slobode.

“Uskoro ćemo biti ponovno gospodari u vlastitom domu”, kaže  praški nadbiskup Dominique Duka, “Mnogi u našem društvu su mišljenja da država nepotrebno financira crkvu. Taj osjećaj će ubuduće nestati. Za crkve je važno da mogu biti samostalne i da za sebe mogu snositi svu odgovornost.”


Crkva je prije dolaska komunizma u Češkoj bila veleposjednik


Najveći dio iznosa od odštete pripast će Katoličkoj crkvi, dok će svega 20 posto biti isplaćeno ostalim vjerskim zajednicama.

„No, manje crkve neće biti oštećene. Vodili smo računa o interesima svih vjerskih zajednica, riječ je o pravednoj raspodjeli“, tvrdi Karel Sticha.

 
Sporan rok isplate odštete

Premda su crkvene odnosno vjerske zajednice u međuvremenu složne oko raspodjele novca, u pregovorima između njih i države još postoji jedna do sada neriješena točka. Riječ je o vremenskom razdoblju tijekom kojeg bi crkve trebale dobiti sav novac. One traže isplatu tijekom sljedećih 20 godina, a vlada predlaže 30 godina.

No, obzirom da su pregovorima stigli već toliko daleko, nitko ne vjeruje da bi se pregovori tako kratko pred kraj mogli prekinuti. Osim toga, prekid ili neuspjeh bi i za češkog premijera Nečasa, na neki način značio blamažu. Usprkos pokušajima desno-radikalnih struja u Parlamentu koji pokušavaju sve kako bi zaustavili završetak pregovora, svi polaze od toga da je prijepor između čeških crkava i države konačno završen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

povrat imovine, češka, Karel Sticha, crkvena imovina, crkva, jiri besser, Dominique Duka