Hrvatska

STARE VEZE: U sukobu interesa: Guverner Rohatinski živi u kući kojoj je vlasnik Agrokor?!? (2)

Ljubo Jurčić: Slika Rohatinskog kao principijelne osobe u javnosti bit će narušena.

FOTO: Željko Rohatinski
Piše: Ilijana Grgić, Ivan Hrstić

Koncern Agrokor u srpnju je postao vlasnik špediterske tvrtke Romah d.o.o. koja je dotad bila u vlasništvu supruge guvernera Željka Rohatinskog. Do ove je informacije Poslovni dnevnik došao istražujući guvernerovu imovinu, konkretno zašto Rohatinski u imovinskoj kartici nije prijavio kuću na Gornjem Bukovcu u kojoj živi.  No, ono što se nama čni posebno zanimljivim je što se nameće zaključak da obitelj Rohatinski zapravo sad živi u kući kojoj je vlasnik Agrokor! Izuzetno neugodan podatak za predstavnika institucije koja bi se trebala dičiti neovisnošću od vlasti, ali i od svih drugih mogućih vrsta neposrednog utjecaja. Krenimo redom.

TODORIĆ STANODAVAC GUVERNERU HNB-a? Agrokor je preuzeo malu i nepoznatu kompaniju Romah, s malim prihodima i u gubicima, kojoj je vlasnik bila supruga guvernera Rohatinskog. No, u vlasništvu te kompanije, prema odgovoru iz HNB-a je i kuća u kojoj živi bračni par Rohatinski!

"Vlasnik kuće je tvrtka u vlasništvu supruge guvernera Rohatinskog. Informacija o navedenoj tvrtki sadržana je u imovinskoj kartici koju je guverner sukladno propisima uputio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa", kažu u HNB-u. Time sue riješili problem imovinske kartice, no istovremeno su istaknuli mnogo frapantniju posljedicu. Guverner kao da  u tom trenutku nije znao da je još u srpnju tvrtka Romah, čiji je vlasnik i direktor sve donedavno bila njegova supruga Marija, prodana koncernu Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića! A ako je vlasnik kuće tvrtka Romah, a ta tvrtka u vlasništvu Agrokora - ispada da je Ivica Todorić postao stanodavac Željka Rohatinskog i njegove obitelji!

U sudskom registru sjedište Romaha na istoj je adresi kao i sjedište Agrokora - i Trg Dražena Petrovića broj 3.

"Tvrtku Romah Agrokor je kupio isključivo radi poslovnih potreba nastalih uslijed okretanja kompanije tržištima u razvoju, uključivo i tržištima Dalekog istoka kao i uslijed pripreme ulaska Hrvatske u EU. U budućnosti očekujemo ozbiljan razvoj tvrtke Romah", kažu u Agrokoru, no, njihov poslovni interes je nejasan, jer se radi o nepoznatoj i maloj tvrtki koja uz relativno mali promet posluje s gubicima.

DRAGUTIN LESAR: Ako je doista došlo do takvog transfera, onda bi mogli greći guverneru Rohatinskom da ponovo pročita Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Da je guverner u svojoj karijeri bio povezan s Agrokorom nije tajna, jer ga s Ivicom Todorićem vezuje poznanstvo još iz studentskih dana, a u Agrokoru je  svojedobno bio i direktor za makroekonomske analize, no sudeći prema ovome, i dalje su sudbinski povezani.

- Rohatinski je stekao status u društvu kao principijelna osoba, žao mi je što se doveo u takvu situaciju, jer će percepcija javnosti o njemu biti dosta narušena, komentirao je Ljubo Jurčić. No, većina onih od kojih smo tražili komentar bili su suzdržani, izbjegavajući direktne kvalifikacije o sukobu interesa čovjeka koji je u javnosti donedavno imao vrlo visok politički rejting.


- Ako je guverner u imovinsku karticu naveo i tvrtku svoje supruge, onda on nije bio dužan ponaosob navoditi i nabrajati što sve ta tvrtka ima, koje nekretnine ili nešto drugo, druga bi stvar bila da je ona kao fizička osoba, to imala u vlasništvu. I kad je ta firma promijenila vlasnika, to opet ne mora ništa značiti, jer mi nemamo potpune informacije, i sve je to još uvijek na nivou špekulacija... Ako je doista došlo do takvog transfera, onda bi mogli reći guverneru Rohatinskom da ponovo pročita Zakon o sprječavanju sukoba interesa, komentirao je za PolitikaPlus Dragutin Lesar
, predsjednik Hrvatskih Laburista.


ZORISLAV ANTUN PETROVIĆ: Svaki dužnosnik, što više podataka pruži o sebi, od zdravstvenog, edukativnog do imovinskog stanja, uvjerljiviji je građanima. Doista bi svakome od njih trebalo biti u interesu da sve što ne ugrožava njihovu privatnost, da to objave, bez obzira da li je riječ o političkom ili javnom dužnosniku.

Rohatinski je, prema aktualnim podacima iz njegove imovinske kartice, prijavio bruto plaću od 48.300 kuna te dva stana od kojih jedan vrijedi 700, a drugi 900.000 kuna. Prvi je stan naslijeđen, dok je za drugi podignut kredit kod banke. Kao dohodak od nesamostalnog rada navodi se godišnji iznos od 117 tisuća kuna. Guverner je ove godine podigao i kunski kredit kod PBZ-a u vrijednosti od 150 tisuća kuna na 5 godina.

 

- Načelno, svaki dužnosnik, što više podataka pruži o sebi, od zdravstvenog, edukativnog do imovinskog stanja, uvjerljiviji je građanima. Doista bi svakome od njih trebalo biti u interesu da sve što ne ugrožava njihovu privatnost, da to objave, bez obzira da li je riječ o političkom ili javnom dužnosniku, napominje Antun Zorislav Petrović iz Transparency International, koji već dugi niz godina upozorava na nedosljednosti oko imovinskih kartica i na sukobe interesa.

 

- Sve javne osobe, moraju biti svjesne da postoji javni interes po pitanju tih podataka, i one same moraju davati informacije, a ne da javnost nagađa, napominje i Lesar .

 

Iako se javnosti neko vrijeme nagađalo da će Rohatinski svoj politički anganžman tražiti zajedno s HSLS-om, šef liberala Darinko Kosor, to odbacuje, navodeći da je to stara priča, dok problem zatajivanja podataka u imovinskim karticama postavlja kao općedruštveni. Na pitanje o Rohatinskom izbjegava direktan odgovor.

 

- Krivi su dužnosnici i stranke, ali i građani. Jer građani zaboravljaju tko je 6 godina bio premijer, pa su sad opet spremni dati povjerenje istoj stranci, Konačno treba prestati dodvoravanje građanima, i oni sami moraju snositi dio odgovornosti , a ne da mogu po birtijama kritizirati a onda glasati za iste, zaključuje Kosor.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

imovinska kartica, spajanja i preuzimanja, agrokor, romah, željko rohatinski, hnb