A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-samodol-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

INA protiv HANFA-e podiže tužbu upravnom sudu! | Politika+
Energetika

AKCIJA: INA protiv HANFA-e podiže tužbu upravnom sudu!

Tužbom se traži poništenje rješenja o zabrani trgovanja dionicama INA-e, a ne odgovornost za moguće štetne posljedice tog rješenja.

FOTO: Ante Samodol, čelnik HANFA-e
Piše: PolitikaPlus

Kao odgovor na naša pitanja iz članka u kojem govorimo o sukobima u Upravi INA-e oko podizanja tužbe protiv HANFA-e, stiže nam konkretna akcija Uprave. Malo iza podneva, primili smo priopćenje iz INA-e u kojem nas obavještavaju da je Uprava ipak odlučila podići tužbu protiv HANFA-e!

DAVOR ŠTERN: "Ako doista dođe do preglasavanja hrvatskih članova, ta odluka može ići van, ali se tu onda otvaraju pravna pitanja."

- Kao predsjednik Nadzornog odbora Ine, ne mogu komentirati rad Uprave, ali kao pojedinac mogu reći da je Uprava Ine kolektivno tjelo, ali predsjednik Uprave ima odlučujući glas. Ako doista dođe do preglasavanja hrvatskih članova, ta odluka može ići van, ali se tu onda otvaraju pravna pitanja, za PolitikuPlus je sinoć istaknuo Davor Štern.

Za sada nemamo informaciju o tome je li prilikom glasovanja doista došlo do preglasavanja, no, iako je bilo nejasno kome bi se trebali žaliti na ponašanje hrvatskog regulatora, u upravi su pronašli najlogičniju moguću adresu na koju mogu uputiti svoju tužbu - Upravni sud.

No, sudeći prema priopćenju, tužba protiv HANFA-e odnosi se isključivo na rješenje kojim se izdaje zabrana trgovanja dionicama INA-e. Tužbom se traži poništenje tog rješenja, a ne odgovornost za moguće štetne posljedice tog rješenja, pa je tako sasvim moguće da je odluka naišla na konsenzus unutar uprave.

Priopćenje donosimo u cijelosti.


.....

 

.....

 


INA PODIŽE TUŽBU PROTIV HANFA-e!Iz INA-e u nas obavještavajuu da je Uprava ipak odlučila podići tužbu protiv HANFA-e. Za sada nemamo informacija o tome je li prilikom glasovanja došlo do preglasavanja.

"INA-Industrija nafte, d.d. u zadanom vremenskom roku, odnosno 29. kolovoza, podnijela je tužbu Upravnom sudu RH kojim traži poništenje Rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga od 29. srpnja 2011. godine.


INA se žali da je HANFA u svojoj odluci nepravilno primijenila zakon, nepravilno primijenila činjenice te tako donijela i nepravilne zaključke.

Pritom napominjemo da Zakon ne predviđa mogućnost žalbe na Rješenje HANFE, već isključivo tužbu Upravnom sudu. Jednako tako i samo Rješenje HANFE u uputi o pravnom lijeku navodi tužbu Upravnom sudu kao jedinu pravnu mogućnost. Slijedom toga INA d.d. u svrhu zaštite prava kompanije i koristi jedini pravni lijek predviđen zakonom te sadržan u uputi o pravnom lijeku navedenog Rješenja - tužbu Upravnom sudu.

Pravna argumentacija koju INA d.d. smatra temeljem u korištenju ovog pravnog lijeka jest:

·       u Rješenju nije primijenjen odnosno nepravilno je primijenjen zakon, propis utemeljen na zakonu ili drugi zakonito donesen propis ili samoupravni opći akt;

·       u postupku nadzora koji je prethodio donošenju Rješenja nije se postupalo prema pravilima postupka;

·       činjenično stanje nepravilno je utvrđeno, te su time izvedeni i nepravilni zaključci.

INA, d.d. je u potpunosti surađivala s Agencijom tijekom neposrednog nadzora koji je prethodio Rješenju, te ujedno poduzima odgovarajuće napore kako bi postupila u skladu s Rješenjem Agencije. Navedene napore INA d.d poduzima neovisno o tužbi, obzirom da ista ne odgađa izvršenje mjera iz navedenog Rješenja."

 

 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor štern, zagrebačka burza, upravni sud, hanfa, ina