A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/naplatne%20kucice.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Inspektorat će podnijeti optužni prijedlog protiv HAC-a i Stjepka Bobana | Politika+
Tvrtke

NEPRAVILNOSTI: Inspektorat će podnijeti optužni prijedlog protiv HAC-a i Stjepka Bobana

Odlukom predsjednika uprave Stjepka Bobana, HAC je 25. srpnja sklopio ugovore o radu na neodređeno vrijeme s tri kandidata koji imaju status osoba iz ZPHB-a, ali i sa sedam kandidata koji ispunjavaju natječajne uvjete, ali nemaju status osoba iz ZPHB-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Inspekcijskim nalazom natječaja za zapošljavanje u Hrvatskim autocestama (HAC) utvrđeno je da ugovori o radu sklopljeni s deset radnika za radno mjesto blagajnika na naplati cestarine u Vrgorcu nemaju pravnog učinka, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata, iz kojeg najavljuju da će protiv HAC-a i odgovorne osobe prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog.

 

Odlukom predsjednika uprave Stjepka Bobana, HAC je 25. srpnja sklopio ugovore o radu na neodređeno vrijeme s tri kandidata koji imaju status osoba iz ZPHB-a, ali i sa sedam kandidata koji ispunjavaju natječajne uvjete, ali nemaju status osoba iz ZPHB-a.

Riječ je o natječaju koji je HAC bez obrazloženja jučer poništio na zahtjev premijerke Jadranke Kosor, koja je to tražila zbog "rasprava u javnosti i nezadovoljstva dijela kandidata za zapošljavanje".

Državni inspektorat priopćio je da su inspektori rada 10. kolovoza počeli nadzor o mogućemu nezakonitom zapošljavanju, pregledali natječajnu i drugu dokumentaciju te zaprimili i razmotrili 11 zahtjeva za inspekciju od nezadovoljnih kandidata, među kojima i osmorice na koje se odnosi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (ZPHB).

Inspektori su utvrdili da su se na natječaj javila 342 kandidata, a povjerenstvo za provedbu natječaja predložilo je upravi HAC-a zapošljavanje deset kandidata koji su ispunjavali uvjete i imali prednost pri zapošljavanju na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja. No, odlukom predsjednika uprave Stjepka Bobana, HAC je 25. srpnja sklopio ugovore o radu na neodređeno vrijeme s tri kandidata koji imaju status osoba iz ZPHB-a, ali i sa sedam kandidata koji ispunjavaju natječajne uvjete, ali nemaju status osoba iz ZPHB-a.

Također je utvrđeno da jedan kandidat na temelju redoslijeda osoba koje ostvaruju prava prednosti pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima iz ZPHB-a ostvaruje prednost pri zapošljavanju u odnosu prema svim kandidatima s kojima je HAC sklopio ugovore o radu jer ima status nezaposlenoga ratnog vojnog invalida.

Nakon svega Državni inspektorat donio je rješenje da ugovori o radu sklopljeni s deset izabranih kandidata nemaju pravnog učinka te je najavio da će protiv HAC-a i odgovorne osobe u toj državnoj tvrtki mjerodavnome prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog zbog kršenja ZPHB-a, za što je određena novčana kazna od 10 tisuća do 300 tisuća kuna za pravnu osobu i od pet do 15 tisuća kuna za odgovornu osobu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hac