Hrvatska

SUKOB INTERESA: Željko Rohatinski: Kuća u kojoj živim nije (više) vlasništvo Ivice Todorića

Agrokor je kupio tvrtku guvernerove žene i kuću, a guvernerova žena s tim novcem zatim je otkupila kuću.

Piše: PolitikaPlus

NAPOKON se oglasio i osobno guverner Hrvatske narodne banke, demantirajući tekstove u kojima navodimo da je kuća u kojoj živi vlasništvo Ivice Todorića, odnosno Agrokora, ali demantirajući i samog sebe. Teško je vjerovati da su službe HNB-a prethodni odgovor poslale bez njegovog znanja. Ostaje nejasno zašto je guverner u prvom odgovoru javnosti odlučio prešutjeti transakciju s Agrokorom, koja mu je omogućila da dođe u posjed kuće u kojoj stanuje!

>>U sukobu interesa: Guverner Rohatinski živi u kući kojoj je vlasnik Agrokor?!?


- Kuću je svojevremeno kupila tvrtka u vlasništvu moje supruge. Tvrtka je mala, ali u svojoj branši nije beznačajna. Tako je kuća bila u vlasništvu tvrtke. Supruga je u međuvremenu odlučila promijeniti posao, te je našla zajednički interes s Agrokorom, pojasnio je Željko Rohatinski za Novi list.

O SUKOBU INTERESA: "Kupoprodaja tvrke Romah, koja je u vlasništvu moje supruge, nema nikakve veze ni s Hrvatskom narodnom bankom, ni sa mnom, već je to odnos dviju privatnih pravnih osoba s kojima nisam ni vlasnički ni interesno ni poslovno povezan."

 – Početkom ove godine sam u imovinskoj kartici kao vlasništvo svoje supruge naveo tvrtku Romah, koja je tada posjedovala i spomenutu nekretninu, dakle, nije bilo potrebe da navodim i kuću pojedinačno jer je ona bila dio imovine tvrtke. Po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, ja i početkom iduće godine moram prijaviti značajne promjene imovine mene i supruge, a tada više neću navesti tvrtku, jer je prodana, već kuću, koju je supruga otkupila, pojašnjava Rohatinski, demantirajući tako prethodni odgovor koji je stigao iz HNB-a, u kojem se izričito navodi da je kuća u kojoj živi u vlasništvu tvrtke Romah, iz čega se jasno moglo zaključiti da je kuća danas u vlasništvu Agrokora, odnosno Ivice Todorića, s kojim se tako nastavlja dugogodišnji odnos.

No, Rohatinski kaže da on s Agrokorom  ima samo to što je tri mjeseca radio u tom poduzeću, te poznaje vlasnika iz studentskih dana, isto kao i njegova supruga. No, to ipak nije sve - prodajom tvrtke Agrokoru, riješili su pitanje dugova tvrtke, pitanje budućih poslova, a uz pomoć dva milijuna kuna koje su za to dobili - otkupili su kuću u kojoj su stanovali.

- Supruga je u međuvremenu odlučila promijeniti posao, budući da se ulaskom u EU carinski režim mijenja, te je našla zajednički interes s Agrokorom, koji tvrtku misli iskoristiti za poslove s Dalekim Istokom, ili što je već navedeno u ranijem članku, budući da tvrtka posjeduje određeno znanje vezano za poslove vanjske trgovine. Zaključili su očito da je najjednostavnije da se proda te nastavi poslovati kao dio Agrokora. Agrokor je platio normalnu tržišnu cijenu za tvrtku, oko dva milijuna kuna, što naravno uključuje i imovinu tvrtke, dakle i kuću. Od tog novca od prodaje tvrtke, moja je supruga ponovno otkupila kuću kao fizička osoba i kuća je sada u njenom vlasništvu kao fizičke osobe, kaže Rohatinski, koji očito ne smatra da poslovi njegove životne družice i njega dovode u sukob interesa, pa makar u pitanju bila i kuća u kojoj on sam stanuje.

.....

 

.....

 


IMA LI SUKOBA INTERESA?- Načelno, svaki dužnosnik, što više podataka pruži o sebi, od zdravstvenog, edukativnog do imovinskog stanja, uvjerljiviji je građanima. Doista bi svakome od njih trebalo biti u interesu da sve što ne ugrožava njihovu privatnost, da to objave, bez obzira da li je riječ o političkom ili javnom dužnosniku, rekao je Antun Zorislav Petrović iz Transparency Internationala, koji već dugi niz godina upozorava na nedosljednosti oko imovinskih kartica i na sukobe interesa.

 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sukob interesa, hnb, agrokor, romah, ivica todorić, marija rohatinski, željko rohatinski