A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Zsolt%20Hernadi.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mađari odbili ispitati šefa MOL-a - traže da im DORH prepusti slučaj? | Politika+
Energetika

MOL-INA: Mađari odbili ispitati šefa MOL-a - traže da im DORH prepusti slučaj?

"Prenošenje traženih podataka ugrozilo bi sigurnost Republike Mađarske"?!?

Piše: PolitikaPlus/Jutarnji list/HRT

Mađarski državni tužitelj odbio je hrvatski zahtjev za ispitivanjem Zsolta Hernadija, predsjednika Uprave MOL-a. Hernadija hrvatsko državno odvjetništvo sumnjiči za kazneno djelo davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu.
Mađarske vlasti još su sredinom srpnja dopisom izvijestili Zagreb da neće ispitati Hernadija potvrdivši na taj način nagađanja da će istraga protiv šefa MOL-a, jednog od najutjecajnijih poslovnih ljudi u jugoistočnoj Europi, biti težak poduhvat.

SZOLLAR: Uvijek smo tvrdili da je ova istraga obično smeće! Obična znanstvena fantastika! Nema u njoj nijedne činjenice!

Mađarski tužitelj, kako doznaje Jutarnji list, napisao je objašnjenje koje je prilično začudilo hrvatske pravne stručnjake. On, dakle, tvrdi da „nije u mogućnosti ispitati Zsolta Hernadija i udovoljiti zahtjevu DORH-a jer bi prenošenje traženih podataka ugrozilo sigurnost Republike Mađarske“.

- Uvijek smo tvrdili da je ova istraga obično smeće! Obična znanstvena fantastika! Nema u njoj nijedne činjenice! Mi odbijamo sve optužbe: nije bilo nikakvog podmićivanja, nikakvog sporazuma ni s jednim političarem ni prije ni nakon sklapanja dioničkog sporazuma, izjavio je za HTV glasnogovornik MOL-a Domokos Szollár.

Istodobno, tužitelj u Budimpešti priznaje da se „temeljem dostavljenih podataka može utvrditi sumnja u počinjenje kaznenog djela davanja mita u međunarodnoj vezi...“. Nadalje, Mađari poručuju DORH-u da bi bili zahvalni ako bi hrvatska strana predala sve spise i dokaze koji se odnose na Zsolta Hernadija jer bi onda oni pokrenuli kazneni postupak protiv njega. Drugim riječima, Mađari sugeriraju da bi Hrvatska trebala prepustiti kazneni progon šefa MOL-a mađarskim pravosudnim tijelima.

 

                       Premijerak Kosor o odbijenom zahtjevu

 

Premijerka Jadranka Kosor, na upit da komentira odbijanje mađarskog državnog odvjetništva da ispita bivšeg šefa MOL-a Zsolta Hernadija u vezi s navodnim mitom od 10 milijuna eura bivšem premijeru Sanaderu, rekla je da Vlada RH nema nikakvih obavijesti o tome te da će svim raspoloživim sredstvima i dalje štititi nacionalne interese .

 

-Vjerujem kako ću uskoro imati prilike o mnogim stvarima razgovarati s premijerom Viktorom Orbanom. Ako itko dobro razumije što znači štititi interese i obvezu vlade i premijera da štiti nacionalne interese i u tom smislu donosi odluke - onda to razumije mađarski premijer", rekla je predsjednica vlade, dodajući kako ima "dobre kontakte s premijerom i prijateljem Viktorom Orbanom", koji je iznimno mnogo pomogao Hrvatskoj u pregovorima za ulazak u Europsku uniju

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

državno odvjetništvo, dorh, zsolt, mol, ina, hernadi