A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nafta-012.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte stabilne uoči američkih podataka o zalihama | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte stabilne uoči američkih podataka o zalihama

Izvješće Američkog naftnog instituta (API) pokazuje oštar rast zaliha sirove nafte i veliki pad cijena benzina.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijena sirove nafte stabilizirala se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 114 dolara za barel u očekivanju da će najnoviji američki podaci pokazati pad zaliha, čime je zaustavljen uzlet potaknut nadama u nove poticajne mjere američkog Feda.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu ostala je tako gotovo nepromijenjena u odnosu na razinu dosegnutu u vrijeme zatvaranja burzi prethodnog dana, te se barelom trgovalo po 113,92 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u minusu 14 centi i iznosila je 88,76 dolara.

"Jučerašnji rast je bio čista špekulacija o mogućem kvantitativnom ublažavanju i nije bio potaknut temeljnim čimbenicima.“

Slabljenje povjerenja američkih potrošača na najnižu razinu u dvije godine i zapisnik s Fedovog sastanka koji je pokazao da su bančini dužnosnici raspravljali o čitavoj lepezi nekonvencionalnih mjera potpore gospodarstvu potaknuli su očekivanja da je američka središnja banka možda ipak spremna poduzeti korake kako bi poduprla gospodarstvo.


Fed će se sastati 20. rujna kako bi razgovarao o mogućnostima poticanja američkog gospodarstva.

"Jučerašnji rast je bio čista špekulacija o mogućem kvantitativnom ublažavanju i nije bio potaknut temeljnim čimbenicima“, kazao je Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

Izvješće Američkog naftnog instituta (API) pokazalo je u utorak oštar rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu. Zalihe benzina pokazale su pak veliki pad.

"Danas je fokus na američkim podacima o zalihama i podacima o zaposlenosti u privatnom sektoru, što će utjecati na potražnju za naftom".


Analitičari su u anketi Reutersa prognozirali skroman rast američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 400.000 barela, te pad zaliha benzina za 1,4 milijuna barela.

Odvojeno izvješće Američkog naftnog instituta (API) pokazalo je u utorak oštar rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za čak 5,1 milijun barela, zbog povećanja uvoza i smanjene iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta pala. Zalihe benzina pokazale su pak veliki pad.

Ulagači će ovaj tjedan pratiti objavu niza važnih podataka o američkom tržištu rada, uključujući izvješće privatne tvrtke ADP o zaposlenosti u privatnom sektoru i službene podatke američke vlade o zaposlenosti u kolovozu. U fokusu je i tropska oluja Katia, koja bi se mogla pretvoriti u uragan.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije ni danas na svojim internetskim stranicama objavila cijenu barela referentne košarice svoje nafte zbog islamskog vjerskog praznika Ramazanskog bajrama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene nafte, api, američki naftni institut