IVAN HRSTIĆ

KOLUMNA: U sukobu interesa: Zašto je malo vjerojatno da će Željko Rohatinski dati ostavku

Marija Rohatinski: Moj muž uopće nije znao da tvrtku prodajem Todoriću

FOTO: Javnost je u razmaku od dva dana od guvernera Rohatinskog dobila dva dijametralno različita odgovora na pitanje o vlasništvu kuće u kojoj živi.
Piše: Ivan Hrstić

Priča je posve jasna i može se svesti u jednu jedinu rečenicu: Guverner Željko Rohatinski je novcem Ivice Todorića kupio kuću u kojoj stanuje, a ne smatra da je u sukobu interesa, jer je sve potpisala njegova žena. No, komentar na ovu temu jučer i prekjučer bilo je gotovo nemoguće dobiti, suzdržano su se izjasnili samo pojedini koji su i inače bili žestoki kritičari monetarne politike guvernera koji je do pred samo koji mjesec imao rejting narodnog heroja.

ZAŠTO ŠUTNJA: Dakako, postoji mogućnost da jednostavno nisu shvatili što se ovdje u stvari dogodilo: Guverner institucije koja se diči svojom neovisnošću našao se u situaciji da mu najbogatiji Hrvat rješava pitanje kuće u kojoj stanuje!

Josip Leko iz Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa kojeg je osnovao Sabor, koji bi po prirodi stvari trebao imati što reći na ovu temu, jučer je odbio komentirati aferu. Čelnik hrvatskog Transparency Internationala Zorislav Antun Petrović u izjavi za PolitikaPlus pak nije htio govoriti o imenima, a u razgovoru u emisiji Hrvatska uživo na HRT-u govorio je u zagonetkama, pa ga je voditeljica morala simultano prevoditi, da bi gledatelji shvatili o čemu zapravo govori. Za medije u sastavu EPH do jutros ovo uopće nije bila vijest! Jučer u središnjim informativnim televizijskim emisijama o tome nije bilo ni jedne riječi!


U svakoj drugoj državi ovo bi bio prvorazredni skandal. Pitanje je, dakle, zašto nije? Nekoliko je mogućih razloga, a vi birajte najvjerojatniji. Prvi je prirodni oprez, dok se ne saznaju sve okolnosti,  drugi je što možda ne žele da se stave na neku stranu koja bi poslije mogli biti optužena da progoni popularnog guvernera iz nekih svojih političkih razloga, a treći je što po prirodi stvari, u ovoj aferi nije prozvan samo Željko Rohatinski, nego i najmoćniji poduzetnik u državi. Ivica Todorić.

Da je ovo napravio bilo koj dužnosnik iz vladajuće koalicije, sa svih naslovnica vrištali bi pozivi na njegovu ostavku. Ne bi bolje prošao ni neki političar iz opozicije, čak i da nema nikakvu dužnosničku funkciju.Dakako, postoji mogućnost i da jednostavno (još) nisu shvatili što se ovdje u stvari dogodilo: Guverner institucije koja se diči svojom neovisnošću (što joj je dužnost i obveza) našao se u situaciji da mu najbogatiji Hrvat rješava pitanje kuće u kojoj stanuje! Ne radi se o tome da možemo reći da je to plaćanje za neku uslugu, ali samom tom činjenicom guverner je nepovratno kompromitiran.

Meritum stvari pri tome se ne  mijenja time hoćemo li povjerovati njegovoj supruzi da o njenim poslovima ništa nije znao.
Sudeći prema neobičnom i tvrdoglavom karakteru guvernera Rohatinskog, uopće nije nemoguće prihvatiti da on o poslovima svoje žene nije htio ništa znati. No, to ne mijenja mnogo na stvari, jer ovaj podatak jednostavno je trebao znati. A ni njegova supruga nije imala pravo na takvu naivnost.


.....

 

.....

 

INTERVJU S MARIJOM ROHATINSKI
"Pusti me s tvrtkom i kućom, da sam htio ići u privatne vode, već bih otišao!"


Kako to da vaš suprug, odgovarajući na upit Poslovnog dnevnika, nije znao da ste vi prodali tvrtku Agrokoru?
Vjerujte da mi o tim stvarima uopće ne razgovaramo. On radi svoj posao, ja svoj i ne miješamo se jedan drugome u posao. On mi je doslovce rekao: "Pusti me s tvrtkom i kućom, da sam htio ići u privatne vode, već bih otišao!"

Za koliko ste prodali tvrtku Agrokoru i kad su se transakcije dogodile?

U ožujku sam prodala tvrtku i pritom zadržala, odnosno otkupila kuću. Cijena transakcije je jednaka vrijednosti kuće. Dakle, ja sam u toj priči zadržala kuću čija je vrijednost 250.000 eura.

Dakle, u tvrtki Romah najvrednija je bila kuća, a operativno ste poslovanje prodali zapravo za kunu?

Da, točno. Vrijednost kuće je 283.000 eura s vrtom, a ja sam je otkupila za 2,1 milijun kuna.

>> INTERVJU u cijelosti pročitajte u Poslovnom dnevniku

 

 

 

 Priča je sumorna, jedna od onih od kojih raste žgaravica. Todorić je kupio malu tvrtku u gubicima, koja teško da je njemu mogla biti toliko važna da na nju potroši najmanje dva milijuna kuna. No, tvrtka u problemima vlasnik je kuće u kojoj živi obitelj Rohatinski. Marija i Željko Rohatinski priznaju da su tvrtku Todoriću prodali po cijeni po kojoj su zatim od njega otkupili kuću.

Teoretski, ali samo teoretski, Todorić je potrošio 1 kunu, no pri tom je preuzeo i sve obveze tvrtke, koje su, prema dosad objavljenim podacima, u sedmeroznamenkastim iznosima, a to možda uključuje i obveze na kuću koja je bila u vlasništvu tvrtke. A obitelj Rohatinski (ili Marija Rohatinski, sasvim svejedno) riješila se tvrtke s kojom se više nisu mogli nositi i pri tom im je u rukama ostalo ono što im je jedino od tvrtke trebalo - kuća.


Ova relativna medijska tišina skriva oluju koja bi se automatski razmahala, kad bi u jednom trenutku guverner doista pokušao aktivirati svoje političke opcije, kakve god one stvarno bile.

Kompromitirajuće je već i to što je guverner HNB-a do sada živio u kući koja je bila u vlasništvu privatne tvrtke koja mu je očito plaćala troškove stanovanja. No, dobro, nije nas trenutno mnogo briga za Romah, društvo s ograničenom odgovornošću.

Više brinemo za Hrvatsku, koja, čini se, i dalje ostaje - d.o.o.

Da je ovo napravio bilo koji dužnosnik iz vladajuće koalicije, sa svih naslovnica vrištali bi pozivi na njegovu ostavku. Ne bi bolje prošao ni neki političar iz opozicije, čak i da nema nikakvu dužnosničku funkciju.

Pitanje je dakle, treba li od Rohatinskog tražiti ostavku? Ili još bolje, treba li je sam dati? To bi vjerojatno bio moralan potez, ali je malo vjerojatno da će se Rohatinski na tako nešto odlučiti, kako ne bi ostavio dojam da priznaje da je sam napravio nešto nemoralno ili nezakonito, odnosno da ima posebne, ne samo prijateljske već i poslovne odnose s Ivicom Todorićem, koji ga možda čak i drži u šaci. Mnogo je vjerojatnije da će izdržati do kraja još ovo malo mandata što mu je preostalo, a kako vidimo, nije baš da je pod baražnom vatrom.

No, ta relativna medijska tišina skriva oluju koja bi se automatski razmahala, kad bi u jednom trenutku guverner doista pokušao aktivirati svoje političke opcije, kakve god one stvarno bile.

Tako da ovaj put možda treba stvarno vjerovati njegovim najavama da će životni put nastaviti u privatnom biznisu, kako bi se, kako je sam već rekao, osigurao za stare dane. Stambeno pitanje vidimo, već je riješio na zadovoljavajući način. A njegova politička karijera gotova je prije nego što je i počela.P.S. U ovom trenutku, dakle pola dana nakon objave moje kolumne , najavljen je Treći dnevnik HRT-a u kojem Rohatinski osobno objavljuje mogućnost ulaska u utrku za Sabor (a intervju je očito sniman u otprilike u isto vrijeme kad je u reakciju PolitikePlus stigao odgovor iz HNB-a u kojem se veli da je 'nepotrebno bilo kakvo daljnje osobno guvernerovo sudjelovanje u javnom rastezanju ove isforsirane iskonstruirane priče'). U dva-tri dana, guverner je sam sebi dva-tri puta uskočio u usta. Odgovor na moje pitanje, dakle, stići će prije nego što sam slutio. Politička jesen bit će sve samo ne dosadna.