A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nyse-202.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Wall Street: Loši američki podaci srušili cijene dionica za 1 posto | Politika+
Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Loši američki podaci srušili cijene dionica za 1 posto

Ulagači u strahu da će zbog nezakonito provođenih ovrha u doba krize na tržištu nekretnina 2008., banke morati platiti goleme odštete.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon četiri dana neprestanog rasta, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale više od 1 posto jer su zbog slabih makroekonomskih podataka ulagači na oprezu uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones indeks oslabio je 119 bodova, ili 1,03 posto, na 11.493 boda, dok je S&P 500 pao 1,19 posto, na 1.204 boda, a Nasdaq indeks 1,30 posto, na 2.546 bodova.

Ulagači u strahu da će zbog nezakonito provođenih ovrha u doba krize na tržištu nekretnina 2008., banke morati platiti goleme odštete.

Ulagači u strahu da će zbog nezakonito provođenih ovrha u doba krize na tržištu nekretnina 2008., banke morati platiti goleme odštete.

Najveći je gubitnik jučer bio financijski sektor jer je Fed naložio Goldman Sachsu da provjeri svoju proceduru ovrha nad kućama zbog mogućih nepravilnosti. To je oživjelo strahovanja ulagača da će zbog nezakonito provođenih ovrha u doba krize na tržištu nekretnina 2008. godine banke morati platiti goleme odštete.

Ulagače su pokolebali i novi podaci koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva. ISM indeks Instituta za menadžment nabavom oslabio je u srpnju s 50,9 na 50,6 bodova. Premda kretanje tog indeksa iznad 50 bodova ukazuje na rast industrijske aktivnosti, a ne na pad, kao što se očekivalo, to je izvješće navelo ulagače na oprez jer je oslabila njegova komponenta o zapošljavanju.

Ulagači su na oprezu i uoči ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak. Analitičari procjenjuju da će u kolovozu broj zaposlenih porasti za 75.000, dok bi stopa nezaposlenosti trebala ostati nepromijenjena na 9,1 posto.

„Makroekonomski podaci objavljeni posljednjih dana ne podržavaju daljnji rast cijena dionica“, kaže Randy Bateman, direktor u fondu Huntington Asset Management.

Zbog toga je jučer zaustavljen četverodnevni uspon cijena dionica, koje su zahvaljujući nadi u nove poticajne mjere američke središnje banke u tom razdoblju skočile više od 5 posto.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,45 posto, na 5.418 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 3.265 bodova. Frankfurtski DAX pao je, pak, 0,94 posto, na 5.730 bodova.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nyse, svjetska tržišta, dow jones, wall street, fed, goldman sachs, ovrhe, nekretnine, banke, ism, nasdaq, s&p 500