A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kapetan-dragan-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kapetan Dragan izgubio spor protiv The Australiana | Politika+
Crna kronika

PRAVOMOĆNA PRESUDA: Kapetan Dragan izgubio spor protiv The Australiana

Australski list detaljno je pisao o ratnim zločinima koje je počinio tijekom Domovinskog rata.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prizivni sud australske savezne države Novog Južnog Walesa odbacio je u petak žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao "kapetana Dragana", na raniju odluku nižeg suda kojom je presuđeno da ga list The Australian nije oklevetao, objavio je taj list.

Dragan Vasiljković, koji u zatvoru u Sydneyju čeka očitovanje australskog ministra pravosuđa na odluku Vrhovnog suda o izručenju Hrvatskoj koja ga potražuje zbog ratnih zločina, podigao je tužbu za klevetu protiv The Australiana zbog niza članaka iz 2005. godine u kojima su detaljno opisani zločini koje je počinio tijekom Domovinskog rata.

Vasiljković je optužen u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993.

Vasiljković je taj spor nepravomoćno izgubio 2009. godine, a jučerašnjom odlukom prizivnog suda Novog Južnog Walesa odluka je postala pravomoćna i "kapetan Dragan" će morati platiti sudske troškove i nadoknaditi 1,2 milijuna australskih dolara koliko je kompanija Nationwide News, izdavač The Australiana, uložila u svoju obranu.


Vasiljkovićev odvjetnik Clive Evatt i na ovu je odluku najavio žalbu australskom Vrhovnom sudu.

"Kapetan Dragan", bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je državljanin kojeg je australska policija uhitila u siječnju 2006., na temelju zahtjeva za izručenje koji je podnijela Hrvatska. U to je vrijeme živio u Australiji pod imenom Daniel Snedden. Vasiljković je optužen u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. godine. Nakon duge pravne bitke australski Vrhovni sud u ožujku prošle godine odlučio je da Vasiljković može biti izručen Hrvatskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kapetan dragan, the australian, kleveta, izručenje, ratni zločini