A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ljubo-jurcic-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ljubo Jurčić na izbore s Blokom Umirovljenici zajedno | Politika+
Hrvatska

IZBORI: Ljubo Jurčić na izbore s Blokom Umirovljenici zajedno

"Slažemo se s njim da jedino gospodarstvo može osigurati egzistenciju svim građanima u Hrvatskoj pa tako i nama."

Piše: PolitikaPlus/VLM

Hrvatska ekonomska inicijativa saborskog zastupnika Ljube Jurčića na izbore će s Blokom Umirovljenici zajedno, bliskim vladajućem HDZ-u. Dogovoreno je to nakon višemjesečnih pregovora, a obje strane uvjerene su da će nakon izbora utjecati na sastavljanje nove vlade.

 

Starom SDP-ovu kandidatu za premijera nije promaklo da Bloku ankete daju 4,3 posto glasova, u nekim jedinicima i 7 posto.

Da nije riječ o "čudnom" spoju jasno je iz podatka da Blok prema anketama dobiva sigurnih 4,3 posto glasova, u nekim jedinicama navodno i šest-sedam posto, što je novoj Jurčićevoj inicijativi na političkoj sceni dobar vjetar u leđa.


Umirovljenicima se, s druge strane, sviđa Jurčićev program, prema kojem će, kako i sam kaže, mirovine rasti kako bude raslo i gospodarstvo.

– Profesor Jurčić, koji će biti nositelj svih naših lista na parlamentarnim izborima, iznio nam je svoj program i slažemo se s njim da jedino gospodarstvo može osigurati egzistenciju svim građanima u Hrvatskoj pa tako i nama – kaže Lazar Grujić, koordinator Bloka Umirovljenici zajedno.

"Profesor Jurčić, koji će biti nositelj svih naših lista na parlamentarnim izborima, iznio nam je svoj program i slažemo se s njim da jedino gospodarstvo može osigurati egzistenciju svim građanima u Hrvatskoj pa tako i nama."

Usuglasili su se, dodaje, da neće robovati ideologiji, a nakon izbora voljni su koalirati s bilo kojom opcijom koja osvoji izbore, pa i s Kukuriku koalicijom, iako je u njoj HSU Silvana Hrelje, jedina parlamentarna umirovljenička stranka.

Sigurno je samo da potencijal nove političke opcije kojoj će se vjerojatno priključiti i bivši esdepeovac Ivica Pančić i bivši haespeovac Pero Kovačević ne treba zanemarivati.

Iako je činjenica da su u Hrvatskoj umirovljenici razjedinjeni, Blok Umirovljenici zajedno, čije je uzde preuzeo Jurčić, potencijal je koji ne treba unaprijed odbaciti. Može li se vjerovati brojki od 400 tisuća članova, kojom raspolaže Grujić, i uzme li se u obzir činjenica da u Hrvatskoj postoji 1,2 milijuna umirovljenika, u novom sastavu Sabora umirovljenici bi lako mogli imati puno više od jednog zastupnika koliko imaju sada. Jurčić je očito svega toga svjestan kada se odlučio povezati s Blokom. Na odluku je vjerojatno utjecala i situacija u susjedstvu. U Sloveniji umirovljenici imaju pet zastupnika i tri ministra, a u Srbiji i potpredsjednika Vlade. Idu li Jurčićeve ambicije toliko daleko?


– Imaju šanse, ali mislim da neće dobiti više od dva mandata. U Hrvatskoj ima puno umirovljenika, ali trećina ih je ideološki opredijeljena, trećina su branitelji koji se i ne osjećaju umirovljenicima, a tek će dio preostalih umirovljenika glasovati interesno – uvjeren je politički analitičar Žarko Puhovski.