A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-jarnjak-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivan Jarnjak: Pozdravljam Gotovinu i Markača i činit ću to na svakoj proslavi! | Politika+
Crna kronika

OBLJETNICA ALFI: Ivan Jarnjak: Pozdravljam Gotovinu i Markača i činit ću to na svakoj proslavi!

Karamarko: Gotovina i Markač nisu pravomoćno osuđeni, a proslavu nije organizirao MUP

FOTO: Ivan Jarnjak
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Na počasnom postrojavanju pripadnika specijalne policijske postrojbe Alfa u Policijskoj akademiji ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak prisjetio se svojih posjeta ovoj postrojbi na terenu, istaknuvši da Alfe nikada nisu posustale ili uzmaknule, no, pri otme je ponovio pozdrav kojeg je premijerka izrekla u Kninu i koji je već bio uzrok kontroverzi u Hrvatskoj, ali i vanjskopolitičkih problema.

JARNJAK: Iza nas je uvijek stajao general Markač. I zato s ovog mjesta pozdravljam i njega i Gotovinu i činit ću to dok god budem dolazio na proslave, ne zato što nekome prkosim nego zato što tako osjećam.

- Bili ste prava klapa, ljudi spremni dati život za Hrvatsku, ali i jedni za druge. Zato smo pobijedili, rekao je Jarnjak pripadnicima Alfi, a zatim zbog posebnih zasluga pozdravio ratnog zapovjednika specijalne policije, generala Mladena Markača, kao i generala Antu Gotovinu, koji je također nepravomoćno osuđenog u Hagu.

– Iza nas je uvijek stajao general Markač. I zato s ovog mjesta pozdravljam i njega i Gotovinu i činit ću to dok god budem dolazio na proslave, ne zato što nekome prkosim nego zato što tako osjećam, rekao je Jarnjak.

Markaču i Gotovini Udruga pripadnika specijalne policije Alfa namijenila je specijalne prigodne plakete koje su, među ostalima, dobili i aktualni ministra vanjskih poslova Tomislav Karamarko, ratni zapovjednici postrojbe, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić.
Karamarko
je podsjetio je da su se Alfe dragovoljno okupile neposredno nakon proglašenja samostalnosti kada je sudbina Hrvatske bila vrlo neizvjesna, a njeni pripadnici su, kako je rekao, i tada znali da pripadaju zajednici koja nikada nije bila agresor i uvijek se branila.


- I konačno, u krvavom i teškom Domovinskom ratu i obranila se, predvođena prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, istaknuo je ministar, koji u svojem govoru nije spominjao generale, ali su ga novinari tražili da prokomentira ponovljene pozdrave te plaketu koje su im poslane.

Karamarko je objasnio da Ante Gotovina i Mladen Markač nisu pravomoćno osuđeni te da je proslavu organizirala udruga specijalaca, a ne MUP.


"Plakete nemaju veze s dobrom suradnjom Hrvatske s Međunarodnim tribunalom u Hagu i ne vidim u ovome nikakav problem,"  zaključio je ministar.

Postrojba Alfa ustrojena je Odlukom MUP-a RH, na samom početku Domovinskog rata, 23. srpnja 1991. godine, a sudjelovala je u svim borbenim akcijama u obrani suverenosti i uspostavi teritorijalne cjelovitosti RH, pri čemu je poginulo osam njezinih pripadnika, a više od stotinu je ranjeno. U kolovozu 2008. ova jedinica spojena je s ATJ Lučko.