A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/gotovinamarkač.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

DOKAZ Presuda Momčilu Perišiću može koristiti Gotovini i Markaču! | Politika+
Crna kronika

HAŠKA PRESUDA : DOKAZ Presuda Momčilu Perišiću može koristiti Gotovini i Markaču!

'U eventualnim sporovima Hrvatske i Srbije ovo bi se moglo koristiti kao argument i ojačati hrvatsku poziciju.'

FOTO: Mislim da bi ovu presudu Hrvatska mogla iskoristiti i u slučaju Gotavina i Markač, tvrdi Vesna Škare Ožbolt
Piše: Ilijana Grgić

Haaška presuda bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, osuđenom na 27 godina zatvora za zločine u BiH i Hrvatskoj, opisuje razmjere vojne pomoći koju je Beograd slao snagama pobunjenih hrvatskih Srba od početka 1992. do kraja 1995. godine.

 

KARLO NOVOSEL: U eventualnim sporovima Hrvatske prema Srbiji ovo bi se moglo koristiti kao dodatni argument i ojačati hrvatsku poziciju u sporovima s Srbijom.

Na 650 stranica navodi se da je tzv. srpska vojska krajine nakon odlaska JNA iz Hrvatske preuzela njihovu vojnu opremu vrijednu 174 milijuna dolara ali se već u 1993. suočila s prvim nestašicama te je od Beograda počela tražiti vojnu pomoć. Vijeću su predstavljeni dokazi o pomoći Vojske Jugoslavije SVK-u u oružju i streljivu od veljače 1993. do studenoga 1995. godine, navodi se u presudu.


Suci navode izvješća i redovite zahtjeve koje su Perišiću upućivale snage pobunjenih hrvatskih Srba i u kojima se navodi da je "SVK izravno ovisna o isporukama vojne i tehničke opreme iz Vojske Jugoslavije.


- Mislim da bi ovu presudu i ovakvo obrazloženje Hrvatska mogla iskoristiti i u slučaju Gotovina i Markač, jer tamo postoji udruženi zločinački pothvat, što su po meni povijesno političke kvalifikacije, a posebno u slučaju vukovarske trojke, koji je na žalost završen, a u kojem se navodi da to nije bio međunarodni sukob. Ovo je sad argument koji govori o vojnoj umješnosti druge vojske, komentirala je presudu Pedišiću , Vesna Šakre Ožbolt, dodajući kako je to izravni dokaz o umješanosti vojske Jugoslavije u zbivanja u Hrvatskoj..


Odvjetnik Karlo Novosel, koji se između ostalog bavi međunarodnim pravom, napominje je kako tekst presude nije vidio pa ga ne može ni komentirati.

 

VESNA ŠKARE OŽBOLT: Mislim da bi ovu presudu Hrvatska mogla iskoristiti i u slučaju Gotovina i Markač, jer tamo postoji udruženi zločinački pothvat, što su po meni povijesno političke kvalifikacije. Ovo je sad argument koji govori o vojnoj umješnosti druge vojske.

- No, načelno govoreći , u eventualnim sporovima Hrvatske prema Srbiji ovo bi se moglo koristiti kao dodatni argument i ojačati hrvatsku poziciju u sporovima s Srbijom, ističe Novosel.

 

U presudi se citira transkript sjednice Vrhovnog savjeta obrane na kojoj je tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije  Života Panić u veljači 93. izvijestio o dostavi opreme vojsci tzv. RSK dostatne "za opremanje jednog korpusa".

 

Presuda nabraja dokaze o uhvaćenim porukama i memorandumima u kojima se opisuje oprema koja je kontinuirano slana u Knin a koja uključuje sve, od tisuća nagaznih mina i bombi preko topništva, protuzračne opreme i zrakoplova do kemijskih sredstava.

 

Vojska Jugoslavije, navodi se u presudi, redovito je opskrbljivali snage tzv. RSK i gorivom a obučila je tisuće vojnika.

 

Razmjere pomoći vijeće opisuje riječima samog Perišića koji je na jednoj od sjednica Vrhovnog savjeta obrane u lipnju 94. ocijenio da bi prestanak slanja pomoći doveo do toga da pobunjeni hrvatski Srbi počnu gubiti teritorij.

 

Sudsko vijeće utvrđuje da je generalštab Vojske Jugoslavije osigurao značajnu logističku i tehničku pomoć SVK u razdoblju koje obuhvaća optužnica.... SVK je postala ovisna o isporukama i kontinuitetu logističke i tehničke pomoći, uključujući i to da je tijekom Perišićeva mandata Vojska Jugoslavije održavala raketni sustav Orkan zaključak je presude.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Karlo Novosel