A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/BURZE/nyse-319.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Optimizam iz EU i na Wall Streetu: Cijene dionica skočile više od 2 posto | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Optimizam iz EU i na Wall Streetu: Cijene dionica skočile više od 2 posto

„To je samo jedan korak na dugom putu. Doista bismo voljeli vidjeti poboljšanja u nekim makroekonomskim podacima, no toga još nema.“

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica skočile više od 2 posto, nakon tri dana oštrog pada, jer su pozitivne vijesti iz Njemačke i Italije ublažile strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni.

Indeks Dow Jones porastao je 2,47 posto, na 11.414 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,86 posto, na 1.198 bodova, a Nasdaq 3,04 posto, na 2.548 bodova.

Ulagače je oraspoložio snažan rast cijena dionica na europskim burzama, nakon što je njemački ustavni sud odbio tužbu kojoj je bio cilj blokirati sudjelovanje Njemačke u međunarodnoj financijskoj pomoći Grčkoj i drugim članicama eurozone.

„To je samo jedan korak na dugom putu. Doista bismo voljeli vidjeti poboljšanja u nekim makroekonom- skim podacima, no toga još nema.“

U Italiji je, pak, Senat prihvatio vladin prijedlog proračunske štednje, što je ublažilo strahovanja da će dužnička kriza zahvatiti i tu članicu eurozone.


Londonski FTSE indeks osvojio je jučer 3,14 posto, dosegnuvši 5.318 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,07 posto, na 5.405 bodova, a pariški CAC 3,63 posto, na 3.073 boda.

Da su ulagači oprezni pokazuje mršav obujam trgovanja.

Međutim, Kevin Caron, strateg u tvrtki Stifel, Nicolaus & Co, upozorava da će dužnička kriza u eurozoni i slabost američkog gospodarstva i dalje pritiskati tržišta.


„To je samo jedan korak na dugom putu. Doista bismo voljeli vidjeti poboljšanja u nekim makroekonomskim podacima, no toga još nema“, kaže Caron.


Doduše, jučer je Fed izvijestio da su gospodarske aktivnosti u srpnju i kolovozu porasle u svih 12 regija koje središnja banka prati, no skromno.


Da su ulagači oprezni pokazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7 milijardi dionica, dok dnevni prosjek od početka godine iznosi 7,56 milijardi.


Na oprez ukazuje i VIX indeks Čikaške burze opcija. Doduše, taj 'indeks straha' pao je jučer više od 9 posto, no i dalje se kreće iznad 30 bodova, što se smatra upozoravajućim signalom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAX, CAC, S&P 500, FTSE, DOW JONES, NASDAQ, KEVIN CARON, SVJETSKA TRŽIŠTA, WALL STREET