A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-wikileaks-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Amerikanci nisu prisilili Sanadera na ostavku - i oni su bili iznenađeni kao i mi! | Politika+
IVAN HRSTIĆ

WIKILEAKS: Amerikanci nisu prisilili Sanadera na ostavku - i oni su bili iznenađeni kao i mi!

Do sada najpopularnije teorije - da su ga ucijenile Angela Merkel ili Hillary Clinton - padaju u vodu!

FOTO: Ivo Sanader: I dalje je zagonetka zašto je otišao. No, u međuvremenu je stvorio i mnogo važnija pitanja.
Piše: Ivan Hrstić

U tajnoj depeši s oznakom 'SENSITIVE', poslanoj Washingtonu, američko veleposlanstvo u srpnju 2009. izvještava da je hrvatski premijer Ivo Sanader tog dana objavio svoju ostavku, a da pri tom nije naveo nikakve razloge, i to samo tri dana prije godišnjeg kongresa svoje stranke. Navodi se da je pri tom predložio da ga naslijedi njegova zamjenica Jadranka Kosor te da je naznačio da se prije odluke konzultirao s predsjednikom Mesićem  i partnerima iz vladajuće koalicije. Napominje se da glavni  partneri iz HSS-a i HSLS-a još uvijek ničim nisu naznačili svoje namjere nakon njegove ostavke.

ROBERT A. BRADTKE 2. SRPNJA 2009.: Dan nakon što je Ivo Sanader najavio svoju ostavku na mjestu premijera, razlozi na njegov nagli odlazak nisu ništa jasniji.

Ponavlja se da je Sanader zanijekao da ostavka ima veze sa zdravstvenim razlozima ili zbog preuzimanja druge pozicije te da je rekao je njegovo vrijeme vođenja vlade jednostavno završilo te da je vrijeme da netko drugi preuzme vodstvo. Pri tom se navode i Sanaderove kadrovske križaljke za vrijeme nakon njega, no to je sve manje važno. Dok je prvi dio depeše tek goli izvještaj koji ne pokazuje američki odnos prema događanjima, slijedi komentar veleposlanika, koji je u tom trenutku očito zaokupljen prvenstveno time hoće li se vlada održati i ne komentira moguće razloge Sanaderove ostavke.

ROBERT A. BRADTKE 1. SRPNJA 2009.: U ovom trenutku nije sigurno da će se HDZ-ova koalicijska vlada u sljedećim tjednima uspjeti održati, no čini se izglednim.

- U ovom trenutku nije sigurno da će se HDZ-ova koalicijska vlada u sljedećim tjednima uspjeti održati, no čini se izglednim. Kosor preuzima vladu usred sve mračnije proračunske situacije, gospodarstva u recesiji te zaustavljenih pregovora s EU. HDZ kao stranka u parlamentu ima 66 glasova i trebat će zadržati 6 glasova HSS-a i 2 HSLS-a, kao i tri dodatna glasa nacionalnih manjina (ukupno 8 glasova) ili drugih manjih stranaka, kao što je HSU (1), HSP (1) ili nezavisnih zastupnika (2), kratko komentira veleposlanik Robert A. Bradtke.

No, iz depeše poslane dan poslije, jasno je da su u američkom veleposlanstvu bili jednako iznenađeni kao i bilo koji drugi građanin Hrvatske.

- Dan nakon što je Ivo Sanader najavio svoju ostavku na mjestu premijera, razlozi na njegov nagli odlazak nisu ništa jasniji. U ovom trenutku, on je još uvijek vršitelj dužnosti, a aktualna zamjenica predsjednika vlade Jadranka Kosor ima podršku svih Sanaderovih koalicijskih partnera i u sljedećim danima ili tjednima trebala bi biti u stanju formalno postati čelnica vlade, piše Bradtke.


U trenutku Sanaderove ostavke, kao i dvije godine kasnije, vjerojatno najpopularnija teorija o Sanaderovom odlasku bila je da ga je na to netko prisilio ili ucijenio, a kao prvi kandidati spominjali su se Angela Merkel i Hillary Clinton.

U trenutku Sanaderove ostavke, kao i dvije godine kasnije, vjerojatno najpopularnija teorija o Sanaderovom odlasku bila je da ga je na to netko prisilio ili ucijenio, a kao prvi kandidati spominjali su se Angela Merkel i Hillary Clinton, koja je na dužnost američke državne tajnice stupila točno osam mjeseci prije Sanaderove ostavke. No, prije nekoliko dana, dan nakon kancelarkinog posjeta Zagrebu, kad su se ponovo obnovile te priče, Sanader je iz Remetinca priopćio da ga je Angela Merkel žustro nagovarala da ostane, odnosno, dao je naznačiti da je ona bila jednako tako iznenađena. Koliko je ona pri tome bila iskrena, druga je priča, no, sasvim je izgledno da bi njemačka administracija na neki način reagirala da Sanader pri tome činjenično nije navodio istinu. Isto tako, jasno je da bi veleposlanik Bradtke bio upućen da je američka državna tajnica na neki sličan način priprijetila hrvatskom premijeru. Očito, ako teorija o ucjeni i dalje drži vodu, 'krivca' moramo tražiti na nekoj drugoj strani, mnogo vjerojatnije u Hrvatskoj.

No, isto tako, sve je vjerojatnije da nam je Sanader 1. srpnja 2009. na neki način govorio istinu(!), odnosno da je čovjek jednostavno poželio konačno uživati obilne plodove svojeg rada, i nestati uz malo vitra u kosi.

- Sanaderova ostavka potaknula je nešto prestrojavanja među ministrima, no mi ne očekujemo nikakve veće promjene u smislu hrvatskih vanjskih ili unutrašnjopolitičkih ciljeva, iako će aspiracije prema EU vrlo vjerojatno biti oblikovane prema odgovorima na teškoće s kojima se Sanader suočio u tom smislu, nastavlja dalje Bradtke svoju analizu budućih zbivanja u Hrvatskoj, napominjući da Kosor staje na čelo stranke koja sad ima mnogo konzervativnije vodstvo.

- No, svi HDZ-ovi insajderi s kojima smo razgovarali bili su uvjereni da je Sanaderov preuranjeni odlazak iz politike - uključujući izjavu da se neće natjecati za predsjednika - bio iskren i motiviran osjećajem da je vrijeme da odstupi, navodi Bradtke, dodajući da su politički insajderi izvan HDZ-a, poput Milorada Pupovca i Vesne Škare Ožbolt bili skloniji vjerovati da se radi o pripremi za predsjedničku kampanju, a da pri tom ne mora preuzeti odgovornost  za aktualne hrvatske problme.