A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-dino-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bradtke o Jadranki Kosor i potpredsjednicima HDZ-a: Snjeguljica i sedam dinosaura! | Politika+
IVAN HRSTIĆ

WIKILEAKS: Bradtke o Jadranki Kosor i potpredsjednicima HDZ-a: Snjeguljica i sedam dinosaura!

'Kosor će stranku i vladu povesti u konzervativnijem smjeru.'

Piše: Ivan Hrstić

PolitikaPlus već je objavio sadržaj tajnih depeša američkog veleposlanstva poslanih u Washington nakon što je hrvatski premijer Sanader u lipnju 2009. neočekivano objavio ostavku. Kako je jasno iz tih telegrama, veleposlanik Robert A. Bradtke bio je jednako iznenađen kao i mi i nije imao ništa više podataka o tome koji bi bili mogući razlozi Sanaderovog odlaska. No, njegovi komentari posebno su zanimljivi u svjetlu dolaska na vlast aktaualne premijerke Jadranke Kosor, koja na to mjesto nije došla preko novih izbora. Svoju dotadašnju zamjenicu Sanader je predložio kao nasljednicu, kako na čelu stranke tako i na čelu vlade.

BRADTKE: Kosor staje na čelo stranke koja sad ima mnogo konzervativnije vodstvo. Uzdizanje Petra Čobankovića, Božidara kalmete, Andrije Hebranga, Vladimira Šeksa, Ivana Jarnjaka i Ivana Šukera, na razinu potpredsjednika stranke, ističe Bradtke, predstavlja povratak nekoliko konzervativnijih i nacionalističkijih članova osnivača HDZ-a.

Potez je bio izazovan iz više razloga. Kao prvo, jasno je da je HDZ osvojio vlast uglavnom zahvaljujući tada još neizblijedjeloj karizmi Ive Sanadera. Niti dvije godine kasnije, on manirom monarha vlast predaje svojoj izabranici. Veleposlanik Bradtke time se ne bavi, ali komentira koliko je izgledno da Jadranka Kosor bude prihvaćena u stranci te hoće li koalicijski partneri u novim odnosima i prilikama podržati nju kao mandatara.

BRADTKE: Kosor preuzima vladu usred sve mračnije proračunske situacije, gospodarstva u recesiji te zaustavljenih pregovora s EU.

- U ovom trenutku nije sigurno da će se HDZ-ova koalicijska vlada u sljedećim tjednima uspjeti održati, no čini se izglednim. Kosor preuzima vladu usred sve mračnije proračunske situacije, gospodarstva u recesiji te zaustavljenih pregovora s EU, komentira veleposlanik Robert A. Bradtke, usput prebrojavajući glasove koje HDZ mora osigurati u parlamentu kako bi dalje ostao na vlasti.

- Aktualna zamjenica predsjednika vlade Jadranka Kosor ima podršku svih Sanaderovih koalicijskih partnera i u sljedećim danima ili tjednima trebala bi biti u stanju formalno postati čelnica vlade, predviđa Bradtke. No, prije toga treba obaviti kadrovska preslagivanja u skladu s novim odnosim snaga, pogotovu unutar HDZ-a.

Kao što ste mogli naslutiti, ove depeše nisu uvijek suhoparno štivo, pa tako iznad paragrafa koji govori o unutrašnjim odnosima u vladajućoj stranci Bradtke stavlja znakovit naslov: "Snjeguljica i sedam dinosaura"!

BRADTKE: Aktualni granični spor sa Slovenijoom gotovo sigurno će značiti da će se Kosoričina vlada fokusirati na pripremu HDZ-a za predstojeće predsjedničke izbore u prvom redu, na odgovor na slabljenje hrvatskog gospodarstva na drugom mjestu te na članstvo u EU na dalekom trećemo mjestu.

- Sanaderova ostavka potaknula je nešto prestrojavanja među ministrima, no mi ne očekujemo nikakve veće promjene u smislu hrvatskih vanjskih ili unutrašnjopolitičkih ciljeva, iako će aspiracije prema EU vrlo vjerojatno biti oblikovane prema odgovorima na teškoće s kojima se Sanader suočio u tom smislu, ističe Bradtke, ne zaboravljajući primijetiti da Kosor staje na čelo stranke koja sad ima mnogo konzervativnije vodstvo. Na tom kongresu, najavljuje Bradtke, ministar zdravstva Darko Milinović bit će instaliran kao zamjenik predsjednika stranke, a još šest članova HDZ-ovog središnjeg odbora bit će podignuti na razinu potpredsjednika stranke. Uzdizanje Petra Čobankovića, Božidara Kalmete, Andrije Hebranga, Vladimira Šeksa, Ivana Jarnjaka i Ivana Šukera, ističe Bradtke, predstavlja povratak nekoliko konzervativnijih i nacionalističkijih članova osnivača HDZ-a, čime on objašnjava naslov Snjeguljica i sedam dinosaura.

Bradtke nabraja novonastale rošade unutar kabineta kojeg preuzima Jadranka Kosor, a zatim ističe da će ona na predstojećem godišnjem skupu HDZ-a, koji se trebao održati za samo dva dana, preuzeti i vodeću ulogu u HDZ-u.

- Razlog, ili razlozi, za Sanaderov odlazak ostaju neprozirni, no HDZ-ovi insajderi tvrde da se ne radi o zapletu za njegovu utrku za predsjedničko mjesto. Što god bio razlog, njegov odlazak i novo vodstvo odvest će HDZ, a vrlo vjerojatno i novu vladu u konzervativnijem smjeru, piše Bradtke, ne objašnjavajući što to zapravo znači, iako se to da zaključiti po spominjanju članova-osnivača HDZ-a. Bradtke tad nije znao procijeniti da će predsjednička kandidatura Andrije Hebranga zapravo zakucati čavao u njegov politički lijes, a pogotovu nije mogao znati da će uzatim nastupiti čitav niz antikorupcijskih istraga koje će mnoge pomesti s političke pozornice.

- Aktualni granični spor sa Slovenijom gotovo sigurno će značiti da će se Kosoričina vlada fokusirati na pripremu HDZ-a za predstojeće predsjedničke izbore u prvom redu, na odgovor na slabljenje hrvatskog gospodarstva na drugom mjestu te na članstvo u EU na dalekom trećemo mjestu, prognozira na koncu Bradtke, koji time promašuje 'ceo fudbal', jer je s današnje točke gledišta posve jasno da su prioriteti Jadranke Kosor išli potpuno obrnutim poretkom.