A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-todoric-020.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Deloitte: Među 300 najvećih u srednjoj Europi samo 13 iz Hrvatske, Agrokor na 28. mjestu | Politika+
Tvrtke

TOP LISTA: Deloitte: Među 300 najvećih u srednjoj Europi samo 13 iz Hrvatske, Agrokor na 28. mjestu

Zagrebačka banka na 11. mjestu među najjačim bankama SE regije.

FOTO: Ivica Todorić
Piše: Ivan Klarić

Na ovogodišnjoj listi 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi, koju je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, nalazi se 13 hrvatskih tvrtki, u usporedbi s prošlogodišnjih 16. Kao i prošle godine, najbolje plasirana hrvatska tvrtka je Agrokor. Taj je koncern na regionalnoj listi zauzeo 28. mjesto.

NAJVEĆI: Vodeće mjesto među hrvatskim tvrtkama zadržao je koncern Agrokor, koji je u 2010. godini ostvario prihod od 3 milijarde i 634 milijuna eura te zauzeo 28. mjesto na listi.

U bankarskom sektoru Zagrebačka banka se plasirala na 11. mjesto najjačih banaka SE regije, dok je od osiguravatelja na najvišem 16. mjestu Croatia osiguranje.

Kao i prijašnjih godina, prvo mjesto i dalje čvrsto drži poljska naftna kompanija PKN Orlen s prihodom od prodaje 20,9 milijardi eura. Slijede mađarska naftna kompanija MOL te češka Škoda.

- Ukupni prihod koji su prošle godine ostvarile najveće srednjoeuropske tvrtke, izražen u eurima, povećao se za 14 posto u usporedbi s 2009. Ta pozitivna promjena nedvojbeno je posljedica izlaska kompanija iz globalne krize koja je u 2009. zahvatila i srednjoeuropsku regiju. Prošle je godine preko 80 posto tvrtki od 500 najvećih zabilježilo porast prihoda u odnosu na 2009. Na listu se plasiralo najviše tvrtki iz Poljske, Češke, Mađarske i Ukrajine, koje zajedno čine 73 posto tvrtki na listi, napominje Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje.

NAJPROFITABILNIJI: HT grupa, iako peta hrvatska tvrtka, s 251 milijuna eura neto dobiti daleko je najprofitabilnija od svih hrvatskih tvrtki, dok je HEP bio drugi najprofitabilniji s 200 milijuna eura neto dobiti.

Hrvatske tvrtke na listi dolaze uglavnom iz sektora energetike, robe široke potrošnje i telekomunikacija. Vodeće mjesto među hrvatskim tvrtkama zadržao je koncern Agrokor, koji je u 2010. godini ostvario prihod od 3 milijarde i 634 milijuna eura te zauzeo 28. mjesto na listi.

Slijede INA grupa (30. mjesto), HEP grupa (85.), Konzum (97.), HT grupa (140.), Prirodni plin (242.), Zagrebački holding (351.), HEP-Proizvodnja (370.), Podravka (409.), HEP-Operator (422.), VIPnet (451.), (466.) i Mercator-H (486.). HT grupa, iako peta hrvatska tvrtka, s 251 milijuna eura neto dobiti daleko je najprofitabilnija od svih hrvatskih tvrtki, dok je HEP bio drugi najprofitabilniji s 200 milijuna eura neto dobiti.

"Vodeće kompanije iz sektora robe široke potrošnje u Hrvatskoj većinom su uspjele povećati prihode, usprkos padu prometa robe od 1,8 posto u trgovini na malo tijekom 2010."

Udio hrvatskih tvrtki na srednjoeuropskoj rang-ljestvici relativno je skroman. Ako ove rezultate stavimo u kontekst naše uže regije, dakle zemalja s kojima se hrvatsko gospodarstvo može uspoređivati, vidjet ćemo da Slovenija ima 18 tvrtki na rang-ljestvici, dok se iz Srbije na listu plasiralo 11 kompanija.

Najveći broj tvrtki na Deloitteovoj regionalnoj ljestvici dolazi iz sektora energetike i resursa, čak 30 posto. Tvrtke iz tog sektora brojčano dominiraju listom, ponajviše zahvaljujući rastu cijena nafte i naftnih derivata, što je rezultiralo znatnim rastom prihoda. S druge strane, cijene električne energije u regiji, koje su pod većim regulatornim utjecajem, bile su stabilne, te su tako prihodi elektroenergetskih tvrtki na listi stagnirali. Na prvom mjestu CE top 500 ljestvice našao se poljski energetski gigant PKN Orlen, slijede ga mađarski MOL i ukrajinski Naftogas.

- Najveća tvrtka iz sektora energetike i resursa u Adria regiji u prošloj je godini ponovno bila INA grupa, s prihodom od 3,55 milijardi eura, što je povećanje od 16,6 posto u odnosu na 2009. godinu, zaključuje Krešić.

Tvrtke iz sektora robe široke potrošnje zauzele su visoke pozicije na Deloitteovoj rang listi.

- Vodeće kompanije iz sektora robe široke potrošnje u Hrvatskoj većinom su uspjele povećati prihode, usprkos padu prometa robe od 1,8 posto u trgovini na malo tijekom 2010., odnosno 1,2 posto nižem obimu bruto domaćeg proizvoda. Rast prihoda Mercator-H povećao se za 32 posto, što je posljedica preuzimanja Getroa, ističe Dražen Nimčević, direktor u Odjelu za porezno savjetovanje.

Osim liste 500 najvećih tvrtki, Deloitte je kreirao rang-ljestvice 50 najvećih banaka i osiguravajućih tvrtki. Na prvom mjestu, kao i prošle godine s aktivom koja je u 2010. iznosila 43 milijarde eura našla se poljska banka PKO BP. Za njom slijede mađarski OTP, češki ČSOB i Česká spořitelna, te poljski Pekao.

Među osiguravateljima nije bilo promjena na vodećoj poziciji, pa listu i dalje predvodi poljska osiguravajuća tvrtka PZU. Češke osiguravajuće kuće Česká Pojišťovna i Kooperativa pojišťovna zauzele su drugo i treće mjesto.
Među hrvatskim bankama, najviše mjesto već tradicionalno zauzima Zagrebačka banka, koja se plasirala na 11. mjesto.

Od ostalih banaka tu su još PBZ (24. mjesto), Erste banka (34.) i Raiffeisen banka (43). Broj osiguravajućih tvrtki iz Hrvatske na rang-ljestvici ostaje nepromijenjen. Najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje, koje se nalazi na 16. mjestu regionalne ljestvice, a slijede ga Euroherc (47. mjesto) i Allianz (48.).

- Unatoč nepovoljnim gospodarskim kretanjima, financijski sektor regije ostaje stabilan, što je bitan preduvjet za početak oporavka. Nedavni „stres testovi“, provedeni u dijelu najvećih bankarskih kuća u regiji, upućuju na zaključak da su se one u stanju nositi s nadolazećim izazovima, zaključuje Luka Babič, viši suradnik u Odjelu za financijsko savjetovanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DRAŽEN NIMČEVIĆ, PKO, OTP, HEP, AGROKOR, EUROHERC, ZAGREBAČKA BANKA, PBZ, LUKA BABIĆ, DELOITTE