Hrvatska

REAKCIJA: Zlatko Klarić: Umirovljenicima ste oteli 1400, a vraćate 100 kuna!

"Umirovljenici će dobro živjeti tek kad braniteljske, saborske i slične mirovine vlada stavi na teret svojeg budžeta."

FOTO: Arhiv
Piše: Ivan Klarić. Snimatelj: Mislav Jujnović

Pripadnici Bloka Umirovljenici zajedno poručili su pred zgradom Vlade da je najava o jednokratnoj isplati 100 kuna umirovljenicima legalna zakonska pljačka hrvatskih umirovljenika.

Tragično je da 51 posto hrvatskih umirovljenika prima 1259 kuna mirovine, a 80 posto umirovljenika prima mirovinu od 2569 kuna.

- Umirovljenicima je svaka kuna dragocjena i trebaju uzeti i darovanih im sto kuna, no mislim da je to sramotno i ponižavajuće, rekao je koordinator Bloka Umirovljenici zajedno Zlatko Klarić i podsjetio da su mirovine zamrznute već dvije godine.Kako je rekaoo, po bankovnim indeksacijama svakom umirovljeniku je mjesečno zakinuto 60,7 kuna što u dvije godine koliko nije rađeno usklađivanje mirovine, iznosi 1400 kuna.

"Vlada je onima koji su im se dodvoravali dala povlaštene mirovine pa neka njih stavi na svoj budžet. Tek će tada umirovljenici dobro živjeti. Braniteljske, saborske i slične mirovine vlada bi trebala staviti na svoj budžet, a ne na budžet mirovinskog osiguranja."

- Znači oteli su 1400 kuna, a sada prije izbora blagonaklono daju ponižavajućih 100 kuna, zaključio je Klarić na konferenciji za novinare ispred zgrade hrvatske Vlade na Markovom trgu.

Prosječna mirovina lani je iznosila 2177 kuna, a ove godine iznosi 2157 kuna, što ukazuje na pad od jedan posto, kazao je Klarić, napominjući da su pritom životni troškovi porasli prema statistici 6,7 posto, a realno i za 10 posto.


Tragično je da 51 posto hrvatskih umirovljenika prima 1259 kuna mirovine, a 80 posto umirovljenika prima mirovinu od 2569 kuna, poručuju iz Bloka.

- Vlada je onima koji su im se dodvoravali dala povlaštene mirovine pa neka njih stavi na svoj budžet. Tek će tada umirovljenici dobro živjeti. Braniteljske, saborske i slične mirovine vlada bi trebala staviti na svoj budžet, a ne na budžet mirovinskog osiguranja, mišljenja je Klarić.


Franjo Markanović, predsjednik Stranke umirovljenika Hrvatske - Bloka umirovljenici zajedno, rekao je da on kao član Hrvatske udruge dragovoljaca Domovinskog rata, smatra da hrvatskim ratnim invalidima i vojnim umirovljenicima treba dati sva prava koja im pripadaju, ali to treba biti ostvareno preko fonda Ministarstva obrane.