A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ivan-grubisic-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivan Grubišić: Biskup Jezerinac nije smio s oltara poručiti da se neki zakon ne poštuje | Politika+
Hrvatska

CRKVA I DRŽAVA: Ivan Grubišić: Biskup Jezerinac nije smio s oltara poručiti da se neki zakon ne poštuje

"Crkvi u Hrvatskoj je na prvom mjestu materijalna korist a tek onda sve ostalo."

FOTO: don Ivan Grubišić
Piše: Ivan Klarić

Biskup Juraj Jezerinac je svećenik na plaći države i nikako nije smio s oltara, tijekom propovijedi, pozvati okupljene vjernike da ne poštuju zakon, kaže nam odnedavno svećenik u mirovini i prvi čovjek Saveza za građansku i etičku Hrvatsku Ivan Grubišić, komentiravši tako jučerašnju propovijed vojnog biskupa Juraja Jezerinca, koji je na misnom slavlju u Solinu rekao kako 'živimo u vremenu kada su mnoge vrijednosti dovedene u pitanje, pa tako često u medijima možemo čuti da je slobodno ubiti začeto dijete, a najgore je što su takvi stavovi i zakonski odobreni, a takav zakon ne treba poštovati, kršćanin treba biti podložan samo svojoj savjesti'.'

"Crkva inače nije uvjerljiva kada brani moral jer ni oni nisu pravi primjer moralnosti. Kada govorimo o Hrvatskoj, nije toliko izražajna kriza društva koliko je izražajno da je Crkva kao nositelj društvenog morala u velikoj krizi."

Biskup Jezerinac, kaže Grubišić, s tom je izjavom branio moral kao kršćansku vrijednost, ali je istovremeno činio nešto što si svećenik na plaći države ne smije dopustiti.

 

- Crkva inače nije uvjerljiva kada brani moral jer ni oni nisu pravi primjer moralnosti. Kada govorimo o Hrvatskoj, nije toliko izražajna kriza društva koliko je izražajno da je Crkva kao nositelj društvenog morala u velikoj krizi. Nije toliko dramatično kada vam zalutaju vjernici nego je veliki problem kada se dogodi da vam pastiri zalutaju, a to se dogodilo hrvatskoj Crkvi. Crkvi u Hrvatskoj je na prvom mjestu materijalna korist, a tek onda sve ostalo, ističe Grubišić i napominje.

"Crkvi u Hrvatskoj je na prvom mjestu materijalna korist, a tek onda sve ostalo."

- Meni osobno ne bi nikada tako nešto palo napamet. Crkva ne smije, niti joj je to zadaća, propovjedati da se ne poštuju zakoni. Na Jezerinčevu propovijed vladajuća politička elita, premda vjernike upućuje na kršenje zakona, neće reagirati, jer se boje kako bi im eventualni konflikt sa Crkvom odnio glasove birača. Upravo taj primjer dokazuje moju tezu kako Hrvatskoj trebaju korjenite promjene, jasno će Grubišić.

 

Zato, ističe Grubišić, Hrvatska treba promjeniti ugovor s Vatikanom, no, kaže, to još uvijek nije spremna napraviti ni jedna politička stranka u Hrvatskoj.

Crkva ima sve na raspolaganju, kao ni jedna institucija u Hrvatskoj. Usudio bih se Crkvu usporediti s komunizmom, jer što god trebaju to imaju.

- Premda u Ugovoru piše kako se može promijeniti ako dođe do promjena okolnosti u društvu, u nas nikome ne pada na pamet da tako nešto napravi. Neće da ga mjenjaju, jer im odgovara ovakav status Crkve jer iz toga imaju izravnu političku korist. S druge strane, Crkva ima sve na raspolaganju, kao ni jedna institucija u Hrvatskoj. Usudio bih se Crkvu usporediti s komunizmom, jer što god trebaju to imaju, oštro će na kraju Grubišić, još jednom napomenuvši da Hrvatskoj trebaju korjenite, građanske promjene.

No, biskup Jezerinac govoreći o zakonu o pobačaju, iako nije naznačio - što bi to uopće značilo ne poštivati zakon o pobačaju?

- Takav zakon ne treba poštivati, kršćanin treba biti podložan samo svojoj savjesti. Temelj sretne budućnosti našeg naroda je obitelj koja snagom ljubavi rađa život odgajajući moralno jake osobe, rekao je Jezerinac. No, taj zakon ne propisuje neku zabranu, koji bi valjalo prekršiti, već dozvoljava onome tko to želi da pod određenim uvjetima obavi pobačaj. Moglo bi se to tako odnositi samo na liječnike koji bi bili na neki način prisiljavani protiv svoje volje obavljati pobačaje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pobačaj, crkva, juraj jezerinac, ivan grubišić