A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-601.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Skrivanje tragova: Ministar Bačić uništio jednu od crnih bilježnica o tajnim fondovima? | Politika+
IVAN HRSTIĆ

HDZ-LEAKS: Skrivanje tragova: Ministar Bačić uništio jednu od crnih bilježnica o tajnim fondovima?

Bivša blagajnica tvrdi da joj je Ratko Maček naredio da sakrije dio troškova predsjedničke kampanje Jadranke Kosor!

Piše: Ivan Hrstić

Postojanje crnih fondova u HDZ-u očito je posve nedvojbena stvar, no za vladajuću stranku sad je presudno pitanje jesu li se crne bilježnice koristile i nakon odlaska Ive Sanadera i koliko je aktualnih čelnika stranke sudjelovalo u tim poslovima. I jesu li neki od njih stvarno sudjelovali u brisanju tragova, kao što govori bivša HDZ-ova knjigovotkinja.

Posve je jasno da je premijerka imala dovoljno prilika za razgovor s državnim odvjetnikom i njegovim suradnicima o raznim aferama, no pitanje je koliko dugo će Mladen Bajić moći otezati sa službenim ispitivanjem premijerke i njezinih ministara o onome što oni znaju. I to ne samo o tajnim fondovima.

- Mnogo je neprijatelja HDZ-a, a osnovni je Ivo Sanader, kao Zorro osvetnik, rekao je jučer Vladimir Šeks, demantirajući sve napade na aktualno vodstvo stranke kao podmetanja i 'perfidnu, podmuklu kampanju'. Prema njegovim riječima, Sanader je sve radio u četiri oka, s ljudima koji danas ne sjede u HDZ-u.

No, ako u akademske svrhe i prihvatimo da ništa nisu znali, bit će posebno zanimjivo otkriti kako su se ponašali kad su otkrili što se zbiva ispod stola.

 

Naime, prema iskazu glavnog Sanaderovog operativca u tim poslovima, Mladena Barišića, on i Sanader nakon njegove ostavke Jadranki Kosor predali su ono što je u tom trenutku od tih crnih fondova ostalo u blagajni. Kako je rekao Barišić, Kosor je izgledala šokirano i nije ništa rekla, kad joj je Sanader rekao da se jedino uz pomoć takvih fondova dobivaju izbori. No, nakon toga se u društvu Sanadera, koji joj je vlast ubacio u krilo, u javnosti pojavljivala nasmijana i još nije posve jasno u kojem trenutku je izvijestila državno tužiteljstvo o tim događajima.

Problem ostaje to što su u otkopanoj crnoj bilježnici imena i sadašnjih ministara i članova HDZ-a, a ne samo onih, kako to veli Šeks, koji više nisu u stranci, pa čak i aktualne predsjednice vlade.

Nedavno je na pitanje zašto ona ništa nije prijavila premijerka uzvratila protupitanjem - a kako vi znate da ja ništa nisam prijavila? Posve je jasno da je premijerka imala dovoljno prilika za razgovor s državnim odvjetnikom i njegovim suradnicima o raznim aferama, no pitanje je koliko dugo će Mladen Bajić moći otezati sa službenim ispitivanjem premijerke i njezinih ministara o onome što oni znaju. I to ne samo o tajnim fondovima. Morat će dati svoje formalne iskaze, ili možda čak osobno svjedočiti u nizu procesa koji se vode protiv donedavnih članova ove vlade, prije svega Ive Sanadera i Damira Polančeca, čije će obrane učiniti sve da njih dvojica podijele odgovornost sa svojim suradnicima.

Problem ostaje to što su u otkopanoj crnoj bilježnici imena i sadašnjih ministara i članova HDZ-a, a ne samo onih, kako to veli Šeks, koji više nisu u stranci, pa čak i aktualne predsjednice vlade. Jesu li oni stvarno primali novac ili nisu, jesu li uopće mogli znati iz kojih izvora dolazi novac kojeg su primali (i tko je sve u njihovo ime novac primao), pitanja su kojima se u ovom trenutku bave istražitelji, no prema iskazu HDZ-ove blagajnice, aktualni ministar Branko Bačić sudjelovao je u uništenju dokaza o crnim fondovima nakon što je postao glavni tajnik HDZ-a!


Branko Bačić s premijerkom: Ministar je postao u posljendjem osvježenju kabineta Jadranke Kosor, što je valjda znak da se u njega i dalje ima povjerenja.

Bačić je naredio da se zaustave sve isplate, a kasnije je preostala sredstva predao USKOK-u, no bit će zanimljivo ustanoviti je li to učinio tek nakon što se obruč oko HDZ-a počeo zatvarati.

Kako je otkrio Večernji list, istražiteljima je rekla da je Bačić mjesec dana nakon preuzimanja dužnosti glavnog tajnika od nje zatražio da donese bilježnicu s evidencijom o isplatama i uplatama, a zatim je ta bilježnica u prisutnosti nje i Mladena Barišića uništena. Usput, nameće se pitanje - koliko je onda bilo tih bilježnica? Jesu li one bile prepisivane i pri tome mijenjane, koliko su zapravo autentične i koliko mogu poslužiti kao neoboriv dokaz na sudu? Pavošević je priznala da je u nekima uz isplate naknadno upisivala svrhe tih isplata. Kako god bilo, tijekom istrage su dragocjene.

No, vratimo se Bačiću. Istina, on je naredio da se zaustave sve isplate, a kasnije je preostala sredstva predao USKOK-u, no bit će zanimljivo ustanoviti je li to učinio tek nakon što se obruč oko HDZ-a počeo zatvarati, koliko mu je vremena za to trebalo te kako će se istražitelji odnositi prema njegovom uništavanju onoga što bi možda moglo poslužiti kao materijalni dokaz u ovom postupku.

U svakom slučaju, nastavak priče bit će neugodan za vladajuću stranku kako se približava službeni početak izborne kampanje, a podaci iz uskočkih slučajeva cure u medije gotovo svakodnevno, kao da su na Wikileaksu.


Ratko Maček već je bio najavio da će tužiti Branku Pavošević

.....

 

.....

 


PAVOŠEVIĆ: MAČEK NAREDIO DA SE SAKRIJE DIO TROŠKOVA PREDSJEDNIČKE KAMPANJE 2003.


Bivša šefica računovodstva HDZ-a, Branka Pavošević, rekla je istražiteljima kako joj je bivši glasnogovornik stranke i tada direktor predsjedničke kampanje Jadranke Kosor 2003. godine Ratko Maček naredio da prikaže kako je u kampanji potrošeno manje novca od onog što je 'službeno zabilježeno kao potrošeno', javlja Jutarnji list. Branka Pavošević dala je iskaz USKOK-u, procijenjuje se kako je na kampanju umjesto 10 do 13 milijuna kuna potrošeno 24 milijuna kuna.

"Odnosi između Barišića i Mačeka bili su natjecateljski, obzirom da je Barišić nastojao u poslove s HDZ-om uključiti društvo Fimi-Mediju, dok je Maček u posao uveo društvo Massol", izjavila je biša HDZ-ova šefica financija, "Nakon nekog vremena, meni je IvanJarnjak rekao da za sve što treba za stranku da se obratim isključivo Barišiću, a da će on to nabaviti preko Fimi-Medije. Iz navedenog sam zaključila da je Barišić uspio uvesti Fimi-Mediju u posao s HDZ-om, iako mi nisu poznati detalji oko tog dogovora."