A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/inzulin-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Inzulin može poboljšati pamćenje kod osoba s Alzheimerom | Politika+
Zdravlje

ZDRAVLJE: Inzulin može poboljšati pamćenje kod osoba s Alzheimerom

"Naši rezultati sugeriraju da primjena intranazalnog inzulina može imati terapeutsku vrijednost kod odraslih s MCI-jem ili Alzheimerovom bolesti."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Jednokratna doza inzulina primijenjena u obliku spreja u nos može poboljšati sposobnost pamćenja kod osoba koje su takve probleme razvile u okviru Alzheimerove bolesti ili poremećaja koji joj prethode, zaključili su američki istraživači.

"Naši rezultati sugeriraju da primjena intranazalnog inzulina može imati terapeutsku vrijednost kod odraslih s MCI-jem ili Alzheimerovom bolesti."

Istraživanje male skupine pacijenata s blagim oblikom Alzheimerove bolesti ili blagim kognitivnim oštećenjima (MCI) koji prethode toj bolesti pokazalo je da su postignuta poboljšanja u sposobnosti pamćenja.

"Naši rezultati sugeriraju da primjena intranazalnog inzulina može imati terapeutsku vrijednost kod odraslih s MCI-jem ili Alzheimerovom bolesti", kaže tim iz Seattlea koji je rad objavio u Arcihves of Neurology.

Studija je obuhvatila 104 pacijenta kojima je davana umjerena doza inzulina i stručnjaci za Alzheimerovu bolest kažu da rezultati moraju biti potvrđeni većim istraživanjem ali dodaju da sve što pokazuje povoljni učinak na bolest vrijedi dalje razmatrati.

Više od 35 milijuna ljudi širom svijeta pati od Alzheimerove bolesti i to je najčešći oblik demencije. Lijekova koji bi zaustavili napredak bolesti nema.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

INZULIN, ALZHEIMEROVA BOLEST