A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/slavko-linic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Linić i Čačić za razliku od drugih iz Kukuriku koalicije razumiju gospodarstvo | Politika+
Hrvatska

PORUKA HRVATSKIH POSLOVNJAKA: Linić i Čačić za razliku od drugih iz Kukuriku koalicije razumiju gospodarstvo

Dio gospodarstvenika bile su zabrinule informacije iz SDP-a kako Linić neće biti u novoj Vladi.

Piše: Dražen Klarić

U sjeni obračuna s korupcijom unutar HDZ-ovih redova ljetnog prepucavanja na relaciji predsjednik Josipović- premijerka Kosor, te premijerke Kosor sa srbijanskim čelnicima odvijala se još jedna zanimljiva priča.

 

Povod joj je bio intervju Slavka Linića u kojem je izrazio mišljenje kako bi Zoran Milanović u slučaju da pobjede na izborima i postane premijer mora dati ostavku na čelno mjesto u SDP-u. Reakcije, točnije napadi koji su uslijedili iz jednog dijela SDP-a na Linića, a u kojima se u pitanje dovodio i njegov angažman u novoj Vladi izazvao je ozbiljnu zabrinutost kod dijela gospodarstvenika.

 

„Možete o Liniću govoriti što kod hoćete, da je naprasit, da možda nije do kraja čist u nekim pričama u kojima se spominje, ali on je nakon odlaska Ljube Jurčića jedina osoba koja u SDP-u razumije gospodarstvo i probleme s kojima se suočavamo.“

Iako su poduzetnici kao i većina sindikata zauzeli stav da javno ne navijaju ni za koga, u neformalnim razgovorima vrlo jasno iznose stavove oko izbora i očekivanja od nove/stare Vlade.  – Možete o Liniću govoriti što kod hoćete, da je naprasit, da možda nije do kraja čist u nekim pričama u kojima se spominje, ali on je nakon odlaska Ljube Jurčića jedina osoba koja u SDP-u razumije gospodarstvo i probleme s kojima se suočavamo- ovi nam je riječima jedan gospodarstvenik koji se često pojavljuje u javnosti objasni razloge zabrinutosti nakon najava da Linić neće biti u novoj Vladi.

 

Nije tajna da se velika većina gospodarstvenika, pogotovo pred izbore 2007. godine u potpunosti okrenula Sanaderu i na taj način odbijala suradnju s SDP-om. – Istina, ali niste li i vi novinari, kao i razni intelektualci tada svi pljeskali Sanaderu, pa što se čudite što smo mu i mi vjerovali - kaže naš drugi sugovornik iz poduzetničkog svijeta koji također nije želi o ovome govoriti s imenom i prezimenom pravdajući se kako bez obzira tko bio na vlasti mora nastaviti surađivati s Vladom. – Izbori su pred vratima, svaki dan izlazi na vidjelo sve ono što se događalo za Sanaderove vladavine, naravno da je novac koji je dolazio u „crne fondove“ dolazio iz tvrtki, no tu se ipak u velikoj većini radilo o državnim poduzećima – kaže naš sugovornik.

 

Na žalost ni ministar gospodarstva Đuro Popijač, a ni potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević nisu uspjeli napraviti skoro ništa. Iako ih osobno poznajem i mislima da su se trudili očito da ova Vlada nema snage za značajniji zaokret.

Na naše pitanje je li on ikada financirao HDZ, odgovara potvrdno, no napominje kako se radilo isključivo o legalnim donacijama stranci. – Pazite Sanadera se vrlo teško moglo odbiti. Jednostavno imao je takav nastup, a s druge strane   svi smo mi bili svjesni njegove velike moći- pojašnjava naš sugovornik.

 

Naši sugovornici ne kriju nezadovoljstvo Vladinom politikom, kada je u pitanju gospodarstvo. – Na žalost ni ministar gospodarstva Đuro Popijač, a ni potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević nisu uspjeli napraviti skoro ništa. Iako ih osobno poznajem i mislima da su se trudili očito da ova Vlada nema snage za značajniji zaokret. Zbog toga smatram da šansu trebamo dati novoj Vladi i zato je za gospodarstvenike bitno da u njoj ključne resore drže ljudi koji gospodarstvo razumiju i koji u krajnjem slučaju imaju iza sebe već to iskustvo i rezultate, a to Čačić i Linić, za razliku od svih drugih iz Kukuriku koalicije imaju – zaključuje naš sugovornik.


Očito je da je ovoga svjestan i predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je ubrzo mora poslati poruku kako je sa Slavkom Linićem izgladio sve nesporazume i kako će Linić u budućoj Vladi preuzeti resor financija. Drugog izbora nije ni imao, s obzirom da je situacija s Čačićevom presudom u Mađarskoj vrlo neizvjesna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radimir čačić, čačić