Hrvatska

ŠTO NAM NUDI KUKURIKU: VIDEO Zoran Milanović: Ovo nije čarobni recept! Mi nismo čudotvorci, ali ni opsjenari!

Ukinut ćemo povlaštene mirovine za zastupnike!

Piše: Ivan Klarić. Snimke: PolitikaPlus TV

Čelnici koalicije SDP-HNS-IDS-HSU u zagrebačkoj Tvornici kulture predstavili su svoj izborni program, odnosno njegove glavne naglaske. Osnovna je intencija, kažu u SDP-u, taj program predstaviti kao otvoreni ugovor s građanima, kojim ih se poziva da se priključe i iznose svoja stajališta, mišljenja i prijedloge o ponuđenim rješenjima. Podijeljen je na 21 poglavlje i u njega su ugrađena načela suvremenog upravljanja državom i konkretne mjere za buđenje hrvatskih potencijala. U plan je uložen višegodišnji napor brojnih stručnjaka iz raznih područja, ističu iz koalicije.

Nakon žestokih ovacija okupljenih, prisutne je pozdravio Zoran Milanović.

 MILANOVIĆ: "Ako Kukuriku koalicija dođe na vlast, ukinut ćemo povlaštene mirovine za saborske zastupnike, ustavne suce i druge. Naši su ciljevi realni, dostižni i ispunit ćemo ih. Mi nismo čudotvorci, ali ni opsjenari."

- Ovo je jedan program četiri stranke, ovo nije zatvorena forma, ovo nije čarobni recept, ovaj program predlažemo i razmatramo godinama. Vjerujemo da ćemo ovaj program moći provoditi ako nam građani daju povjerenje. Znamo da neće biti lako, ali u politici nema kukanja... Bez socijalne pravde i uravnoteženog proračuna nema jake Hrvatske.... Kad god smo bili otvoreni prema svijetu imali smo renesansu, kad smo bili zatvoreni bili smo mali, rekao je Milanović i naglasio da će ovi izbori biti borba za povjerenje građana.

 

Okupljenima se potom obratio Radimir Čačić koji je govorio o gospodarskim projektima koji bi, ukoliko ondi dođu na vlast, trebao pokrenuti Hrvatsku.

 

- Ključni problem Hrvatske je činjenica da smo jedini u Europi, jedina zemlja u kojoj manje od 40 posto radno sposobnog stanovništva radi. Nominalno je to 52 posto, ali masa je tu radno sposobnih, a europski prosjek je 70 posto. Zadatak EU je dići taj postotak na 75 posto i to Hrvatska ne može sada izdržati. Treba osigurati nova radna mjesta i ekonomsku neovisnost građana za razvoj demokracije, kaže Čačić, koji obećava da če prvi problem koji će riješiti biti nelikvidnost i neplaćanje. Potaknut će novi gospodarski rast, ali iznutra, ne samo poticajima izvana.

 

 

 

- Plaćanja će krenuti odmah, ali to više nije dovoljno, država se mora uključiti u rješavanje problema. To nije ništa novo za svijet, ali mi to nismo učinili. Hrvatska mora imati jasnu politiku u nekim sektorima kao u telekomunikacijama i nanotehnologiji, ali nećemo moći bez tradicionalnih industrija, ističe Čačić.

>> Plan 21 kukuriku koalicije pročitajte u cijelosti


Čačić navodi energetiku i projekt četiri hidroelektrane na Savi kao važne projekte u koje će ulagati, kao i u druge energetske projekte. Spomenuo je i navodnjavanje i okoliš, kao neke od projekata koje moraju pomoći u povećanju BDP-a.

ČAČIĆ: Cilj reforme javne uprave je veća efikasnost za manje troškova - to je svjetski standard i po prvi puta će i to biti realizirano. Uravnotežen teret na porezu koji ide ka radu. Nećemo uvesti nova porezna opterećenja, porezi se neće povećavati, ali će se raspodjela promijeniti.

- Cilj reforme javne uprave je veća efikasnost za manje troškova - to je svjetski standard i po prvi puta će i to biti realizirano. Uravnotežen teret na porezu koji ide ka radu. Nećemo uvesti nova porezna opterećenja, porezi se neće povećavati, ali će se raspodjela promijeniti. Sva sredstva koje uprihodimo kroz te oblike utrošit će se u aktivne mjere ekonomske politike. Temeljni cilj je načelo dobrog gospodara - tako Elektroprivredua, HŽ, Hrvatske šume i Hrvatske vode ostaju u vlasništvu RH! Sve to skupa je u funkciji gospodarskog rasta. Osnovna poruka je - pravo na posao i rad kao prva točka zaštite prava radnika! U distribuciji novostvorene vrijednosti osigurat ćemo sigurnu i dostojnu starost, jednaki pristup obrazovanju i zdravstvu, te pravo na posao i rad, zaključuje Čačić.


Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin tvrdi da Kukriku koalicija jamči sretniju Hrvatsku.

 

- Za četiri godine, ne samo da će biti više posla, bit ćemo bolji i sretniji, lakše ćemo otplaćivati kredite, lakše ćemo se zapošljavati. Umirovljenici će imati dostojnu starost, bit će manje kriminala i više vrtića, ističe Kajin.

 

HSU-ov Silvano Hrelja kaže da je do sada u Hrvatskoj vladao 'kult nerada i nereda' koji je doveo do korupcije i kriminala.

KAJIN:  "Za četiri godine, ne samo da će biti više posla, bit ćemo bolji i sretniji, lakše ćemo otplaćivati kredite, lakše ćemo se zapošljavati. Umirovljenici će imati dostojnu starost, bit će manje kriminala i više vrtića."

- Radeći ovaj posao 15 godina dokazali smo se kao mala, ali moćna stranka. Izborili smo 29 milijardi kuna za umirovljenike. Da ova stranka nije postojala, prosječna mirovina iznosila bi 1990 kuna. Ali sve što smo postigli nije dovoljno i ne može biti. Znamo i razumijemo probleme hrvatskog radništva, ogorčeni smo da živimo u zemlji gdje 800 tisuća potpisa ne vrijedi ništa. Mi znamo da nemamo pravo na pogrešku i na obećanja koja ne možemo ispuniti, sve što ovjde kažemo moramo provesti u djelo. Bez promjena nema života za poštene ljude u ovoj zemlji! Ako Kukuriku koalicija dođe na vlast, ukinut ćemo povlaštene mirovine za saborske zastupnike, ustavne suce i druge. Naši su ciljevi realni, dostižni i ispunit ćemo ih. Mi nismo čudotvorci, ali ni opsjenari. Tražimo vaše povjerenje, mi smo jamac zaštite interesa onih koji žive od svoga rada, oni kojih je najviše u ovoj zemlji i koji svoju zemlju naviše vole! Ne želimo vlast zbog vlasti, nego da se konačno trasira put za političare koji trasiraju put svojim građanima, a ne žive na teret svojih građana, ističe Hrelja.

 

Milanović kaže da je njihov program socijal-demokratski i liberalan, te da će ga predstaviti građanima licem u lice.

 

 

 

- Program je i regionalan, on je ljudski - za ljude i za dijalog, i tu vrstu interakcije želimo. Imamo iskustvo kada su 2007. godine neke naše ideje bile zlorabljene, ali to je vrijeme prošlo, sigurni smo da ćemo se izboriti za povjerenje. Ono što želim posebno naglasiti i što je lekcija svjetske krize, one zemlje koje su imale razvijen industrijski sektor i koje proizvode kvalitetne i opipljive stvari, koje imaju kulturu dijaloga - najmanje su osjetile krizu. Hrvatski put je industrijalizacija, to je naša tradicija, materijalna i duhovna baština, tu su se proizvodili prvi brodovi. Ako to ne uspijemo onda smo slabi, a siguran sam da nismo slabi. Porezi? Kažu mi da ih ne treba spominjati, ali treba ih spominjati! Nije svejedno, užasno je važno kako poreze država uzima i kako ih vraća. Mi pozivamo na dijalog, ako hoćete - katkad i provociramo. Zemlje koje u krizi imaju visoke proračune, nisu nužno nekonkurentne, na nama je da shvatimo kojim pravcem želimo ići. Program nije šoping lista, program je život, kazao je Milanović.MILANOVIĆ: Porezi? Kažu mi da ih ne treba spominjati, ali treba ih spominjati! Nije svejedno, užasno je važno kako poreze država uzima i kako ih vraća.

- Turizam je prostor velikog prostora i male zarade, mi hoćemo veliku zaradu da on postane pravi biznis. Ne treba odmahivati rukom da sve ne valja, nije, ali može bolje. Stanje je ovakvo, Hrvatska je malo naseljena, ali ima veliki prostor koji je dobro očuvan. Ne smijemo tjeratri strane investitore iz Hrvatske, moramo napraviti balans', ističe Milanović

 

- Prema sveučilišnoj, znanstvenoj zajednici bit ćemo otvoreniji kako bi bila konkurentna. Što se kulture tiče - mi smo jedan od najmanjih slavenskih naroda s bogatom kulturom, to je naša sreća i to treba znati iskoristiti. Kultura je hrvatski izvozni brend zajedno s turizmom. Ovo nije ništa novo, ali je pitanje tko će nešto osmisliti, kazao je Milanović, a potom komentirao njihov program kada je riječ o braniteljima.

 

- Što se branitelja tiče, prava koja su stečena nećemo umanjivati, ali nećemo pristati na nesavjesno posredništvo. Želimo u direktnom razgovoru s braniteljima vidjeti njihove stvarne probleme. Temeljno poštovanje prema braniteljima je da ih se ne patronizira, mi to nećemo učiniti, najavljuje predsjednik SDP-a.  O reformi pravosuđa kaže da se ona u najvećoj mjeri dogodila prepisivanjem europskih zakona, diktatom iz vana, i upozorava da to tako ne može biti.

 

- Sad kad smo se malo pomaknuli pod pritiskom, nećemo stati. Pravosuđe ne smije biti pod utjecajem dnevne politike, a malo tko vjeruje da je u Hrvatskoj pravosuđe neovisno od dnevne politike. Cijelim nizom represivnih mjera moramo riješiti hrvatsku sramotu - a to je korupcija, kaže Milanović, ističući da trenutno Hrvatska po tom pitanju živi u lošoj klimi.

 

 

 

- Najbolje javne uprave, najbolje birokracije imaju najbolje države', rekao je Milanović i naglasio da zaposleni u javnoj upravi nisu samo žderači novca te da je reforma nužna. Kaže, također, da će povesti javnu raspravu kako bi vidjeli teba li se Hrvatska podijeliti u regije i koje će one biti. Ovaj program nije pisan u Bruxellessu, Berlinu ni Istanbulu, mi smo ga pisali! Trebamo prestati tražiti alibi za kikseve negdje drugdje... Mi smo suutni i pomoć ćemo pružati, ali želimo biti jaki i u tome ćemo uspjeti!' - zaključio je Milanović svoj govor u Tvornici kulture u Zagrebu i time započeo dijalog s građanima, odnosno otvorio novinarska pitanja.


Na pitanje može li obećati da će građani živjeti bolje, Milanović kaže: 'Da, mogu obećati da ćemo živjeti ljepše, ali i da ćemo imati ponos i samopoštovanje zbog onoga što smo učinili. Uvjereni smo da ćemo uspjeti.'

Na pitanje jesu li si zadali rokove za neka od navedenih obećanja, Milanović kaže da za neke projekte rokovi već postoje, a on kaže da je rok kraj mandata da prosječna mirovina premaši prosječnu plaću...

Na pitanje od kuda će se financirati pokretanje Hrvatkske bez rezova, Milanović kaže da novca ima - ali ne u proračunu - i da se bez rezanja može. Kaže da novca ima i u europskim fondovima, stranim investitorima, mirovinskom fondu koji je, kaže, mrtav...

Upitan bi li bio spreman dati ostavku ako nakon dvije godine na vlasti ne učini obećano, Milanović je odbio odgovoriti na pitanje jer ne želi prepostavljati da neće uspjeti.......

 

......

 PLAN 21


Programski okvir

Kukuriku koalicija je savez četiriju stranaka koje zaokupljaju slične vrijednosti i kojima je zajednički cilj - probuditi hrvatske potencijale i stvoriti ekonomski stabilnu Hrvatsku u kojoj žive zadovoljni građani.

Plan 21 je dokument koji definira osnovne smjernice djelovanja buduće koalicijske vlade. Podijeljen je na 21 poglavlje i u njega su ugrađena načela suvremenog upravljanja državom i konkretne mjere za buđenje hrvatskih potencijala. U plan je uložen višegodišnji napor brojnih stručnjaka iz raznih područja.

Implementacijom mjera iz Plana 21 uredit će se najvažniji segmenti hrvatskoga društva, posebno s naglaskom na gospodarstvo koje je osnova za razvoj. Plan 21 je put do rješenja ključnih egzistencijalnih izazova svih građana Republike Hrvatske.

2. Gospodarska platforma


"Ne može se vječno živjeti na dug. Rast industrijske proizvodnje, uravnoteženje javne potrošnje, olakšice za reinvestiranu dobit i smanjenje doprinosa na plaće samo su neke od snažnih mjera naše gospodarske platforme. Njihovo ostvarivanje znači nova radna mjesta i prosječan rast BDP-a od 2 do 4 posto na godišnjoj razini."

3. Regionalni razvoj i korištenje fondova Europske unije


Država je snažna onoliko koliko je snažna njezina najslabija regija. Naš je cilj sjeverozapadnu Hrvatsku učiniti najsnažnijom industrijskom regijom, u panonskoj Hrvatskoj ostvariti sinergiju moderne poljoprivredne proizvodnje i na njoj temeljene prehrambene industrije te jadransku Hrvatsku sustavno graditi u snažan turistički brand. Sve to će se postići vođenjem snažne industrijske regionalne politike i učinkovitim korištenjem sredstava iz fondova Europske unije.

4. Poljoprivredna politika i politika ribarstva


Šuma, vode i ribe nisu samo imenice, nego imovina strateškog nacionalnog značenja. Posebnu pozornost posvetit ćemo interesnom povezivanju i udruživanju malih obiteljskih poljoprivrednih proizvođača radi zajedničkog nastupa na tržištu. Poticat ćemo interesno povezivanje i udruživanje ribara i riboprerađivačke industrije, čime će se stvoriti preduvjeti za gradnju infrastrukture koja nedostaje u ribarstvu i plasman robe na domaćem tržištu i tržištu Europske unije. To su samo dvije od 20 mjera kad je u pitanju poljoprivredna politika i politika ribarstva naše koalicije.

5. Turizam


Usmjereni razvoj turizma preduvjet je kontinuiranog rasta prihoda. Naš prvi korak bit će definiranje jedinstvenog pozicioniranja Hrvatske kao vrhunske i jedinstvene destinacije na turističkoj karti Europe. To je preduvjet sustavnoga i usmjerenog razvoja hrvatskog turizma, rasta broja noćenja i prihoda od turizma.

6. Politika zaštite okoliša, prirode i prostora


Hrvatska - ekološki vrt Europe. Vlastitim sredstvima i sredstvima Europske unije poticat ćemo razvoj različitih obnovljivih izvora energije čiji bi udio bio veći od 20 posto ukupne potrošnje energije. To ne znači samo zelenu, nego i bogatu Hrvatsku.

7. Obrazovanje i znanost


Društvo znanja preduvjet je društva uspjeha. Definirali smo mjere uz pomoć kojih bi Hrvatska doista postala konkurentno društvo znanja. Neke od tih mjera su poboljšanje društvenoga i materijalnog položaja nastavnika, bolja opremljenost škola i uvjeta rada te besplatno školovanje uspješnih i redovitih učenika i studenata u javnim ustanovama.

8. Kultura


Razvoj kulturnog turizma kao jedna od temeljnih strateških odrednica. Plan nam je javnim novcem znatnije poticati povezivanje hrvatske kulture i turizma radi snažnijeg razvoja oba segmenta i strateškog pozicioniranja Hrvatske ne samo kao zemlje prirodnog bogatstva, nego i kulturnog.

9. Zdravlje za sve


Pacijent i njegova obitelj u središtu su novog zdravstvenog sustava. Zdravlje ne smije biti luksuz, a pacijent i njegova obitelj moraju biti u središtu zdravstvenog sustava. Neke od mjera kojima ćemo to ostvariti su redefiniranje lista lijekova i proširenje osnovne A liste lijekova, revitalizacija centara za kućne posjete i smanjivanje lista čekanja.

10. Rad i radništvo


Najveća povreda prava radnika je nezaposlenost. Sigurnost radnika i radničkih prava jamčit će: pravedni zakoni, brzo pravosuđe, specijalizirani radni sudovi, neovisna i učinkovita inspekcija rada, besplatna pravna pomoć radnicima, sindikalna potpora radniku te strogo kažnjavanje onih koji svjesno i sustavno krše radnička prava. A to je samo uvod u naše ostale mjere.

11. Mirovinski sustav i socijalna politika


Socijalna skrb nije oblik državnog milosrđa. Postojeća razina mirovina neće se smanjivati, a cilj nam je postupno povećavati iznos prosječne mirovine u odnosu na iznos prosječne plaće. Jedna od mjera u nastavku mirovinske reforme bit će ukidanje povlaštenih mirovina saborskim zastupnicima, članovima vlade i sucima Ustavnog suda.

12. Politike za mlade


Trokut - škola, posao, stan – okosnica naših politika za mlade. Uključenje i snažni angažman mladih u društvo jedan je od vitalnih interesa naše države. Kako bi se to ostvarilo, planiramo mladima pružiti poticajne mjere poput povoljnih studentskih kredita s obvezom otplaćivanja nakon zaposlenja, čvršće povezivanje tržišta rada s obrazovnim sustavom na stručnoj praksi i stažiranju, poticanu stanogradnju, povoljni najam i otkup stanova te brojne druge mjere.

13. Hrvatski branitelji Domovinskoga rata


Branitelji nisu teret koji živi iznad društvenog standarda zajednice. Nećemo ukidati niti umanjivati niti jedno pravo istinskim sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata. Naša politika prema braniteljima temeljit će se na tri osnovna programa: novi model zapošljavanja branitelja, izmijenjen sustav stambenog zbrinjavanja branitelja i novi model zdravstvene skrbi branitelja.

14. Članstvo u Europskoj Uniji i vanjska politika


Važno je da Hrvatska uđe u Europsku uniju, a još važnije da Europa uđe u Hrvatsku. Članstvo u Europskoj uniji nudi brojne prednosti, prije svega one gospodarske. U suradnji s udrugama civilnog društva otvarat ćemo dijalog i razgovarati s građanima o svim tim prednostima i njihovu najučinkovitijem korištenju.

15. Obrana i nacionalna sigurnost


21. stoljeće nosi nove sigurnosne izazove na koje trebamo odgovoriti. Naša koalicija ne pristupa problematici nacionalne sigurnosti samo u okvirima uskog obrambeno-obavještajnog shvaćanja, nego inzistira na širenju okvira sigurnosti u smjeru građanskog poimanja sigurnosti.

16. Uloga države - u promjene zajedno s građanima


Naš osnovni cilj - transparentan i otvoren rad tijela državne vlasti. Državna tijela moraju djelovati transparentno i otvoreno. Snažnije uključivanje civilnog društva u nadzor rada državnih tijela i što bolja informatizacija neke su od mjera kojima to mislimo ostvariti.

17. Pravosuđe


Stvaranje prave pravne države. Naše mjere za učinkovito pravosuđe su brojne. Neke od njih su racionalizacija broja sudova, ubrzanje sudskih postupaka i rješavanje zaostataka različitim pravnim polugama, digitalizacija i stvaranje jedinstvenog sustava zemljišnih knjiga i katastra. Rješavanje tih i drugih mjera iz našeg plana preduvjet je funkcioniranja pravne države.

18. Društvo bez korupcije


Učinkovito i sustavno rješavanje korupcije na svim razinama. Rješavanje korupcije temeljni je preduvjet za razvoj zdravog društva i uspješne države. Korupciju mislimo iskorijeniti sljedećim mjerama: ubrzati rad na uspostavi e-uprave, uvesti transparentnost i dostupnost postupanja svih tijela državne uprave i lokalne samouprave na web stranicama, potaknuti bolju suradnju represivnog sustava. To je samo početak niza od 23 ključne mjere za suzbijanje korupcije.

19. Ljudska prava i građanske slobode


Društvo jednakosti, a ne društvo podjela. Definirali smo mjere koje služe reguliranju i ostvarivanju prava nacionalnih manjina, ravnopravnosti žena i muškaraca, slobode vjerovanja te slobode izbora životnog stila i zasnivanja obitelji. Naš je cilj stvaranje i aktivno življenje društva jednakosti, a ne društva podjela.

20. Nova javna uprava kao uslužna djelatnost


Naš cilj - obrazovani, učinkoviti, dobro plaćeni i ljubazni državni službenici. Racionalizacija i reforma državne uprave ne znači ništa drugo nego sustavno ulaganje u obrazovanje i učinkovitost državnih službenika. Usmjerit ćemo se prema ulaganju u kvalitetan kadar državnih i javnih službenika kako bi postao pouzdan servis u službi građana.

21. Politika decentralizacije


Sustav građen "odozdo prema gore", a ne obrnuto. Naš cilj je povećati ovlasti jedinica lokalne i regionalne samouprave i sustići razvijene zemlje Europske unije koje 20 do 25 posto javnih financija raspodijele regionalnim i lokalnim zajednicama. To je bila osnovna vodilja pri definiranju mjera politike decentralizacije.


 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDIZBORNI PROGRAM, KUKURIKU KOALICIJA