A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zdenkoduka.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zdenko Duka: Kolege novinari, ne odajite izvore informiranja! | Politika+
Hrvatska

POZIV: Zdenko Duka: Kolege novinari, ne odajite izvore informiranja!

'Smatramo da je rješenje ove afere važno za cijelu zemlju, za njezinu sadašnjost i budućnost. HND stoga potpuno podržava sve novinare koji se bave ovom značajnom temom.'

FOTO: Zdenko Duka
Piše: PolitikaPlus

Najavu USKOK-a da će zbog curenja podataka iz istraga na razgovore zvati novinare Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenio je danas nedopustivim pokušajem zastrašivanja novinara i medija te je pozvalo novinare da ne odaju svoje izvore informiranja.

 

'Smatramo da je rješenje ove afere važno za cijelu zemlju, za njezinu sadašnjost i budućnost. HND stoga potpuno podržava sve novinare koji se bave ovom značajnom temom.'

"HND smatra da su novinarski prilozi koji su proteklih dana, kao uostalom i proteklih mjeseci, objavljeni o crnim fondovima HDZ-a, o kriminalnom izvlačenju novca iz državnih poduzeća, o vrlo sumnjivom i vrlo vjerojatno nelegalnom prikupljanju novca za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. i kampanju za parlamentarne izbore 2007. od iznimnog interesa za hrvatsku javnost", stoji u priopćenju HND-a. Iz novinarske udruge podsjećaju da je čak i sadašnji visoki dužnosnik HDZ-a Vladimir Šeks izjavio da je bivši predsjednik te stranke Ivo Sanader uspostavio paralelni sustav financiranja u stranci, što, smatra HND, govori o posvemašnjoj raširenosti ranijeg financiranja HDZ-a crnim novcem.

"Smatramo da je rješenje ove afere važno za cijelu zemlju, za njezinu sadašnjost i budućnost. HND stoga potpuno podržava sve novinare koji se bave ovom značajnom temom", navodi se u priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke koji je za Zbor sudskih izvjestitelja HND-a supotpisala i Ana Raić Knežević.

Oni podsjećaju da je USKOK jučer priopćio da će pozvati sve osobe koje tvrde da su "iz izvora bliskih istrazi" dobile podatke iz dokaznih radnji, odnosno tajnih iskaza svjedoka, i da će tako prikupiti podatke i činjenice koje su potrebne za pokretanje kaznenog postupka.

"S obzirom na to, HND podsjeća sve novinare koji eventualno budu pozvani da bez ikakvih pravnih posljedica mogu koristiti svoje profesionalno pravo da ne odaju svoje izvore informiranja", kažu u HND-u te zaključuju kako je iz teksta jučerašnjeg priopćenja zapravo jasno da je USKOK potvrdio i istinitost objavljenih sadržaja i time spriječio osobe da na osnovu spornog teksta optuže novinare za klevete i uvrede.

"USKOK ima pravo zvati na obavijesne razgovore zbog curenja podataka iz istraga ali kad se radi o ovako krupnoj stranačkoj i državnoj aferi, najavu o pozivanju novinara u USKOK smatramo - političkim putem potaknutim pokušajem zastrašivanja novinara i medija kako se više ne bi bavili tom temom, a to je nedopustivo".

"S obzirom na dugogodišnje iskustvo kada su mediji objavljivali različite afere ali se istražni i pravosudni organi tim aferama nisu bavili, javnost i građani s dobrim razlogom sumnjaju da će se i ovaj put nešto zataškati, ili da će u najmanju ruku pravda i ovaj put biti selektivna. Medijske objave jedino su jamstvo da tome ne bude tako", zaključuju u HND-u.

Priopćenje u kojem najavljuje da će na razgovor pozvati sve osobe koje tvrde da su "iz izvora bliskih istrazi" dobile iskaze iz istraga USKOK je objavio nakon što su mediji proteklih dana objavili tajni iskaz bivše računovotkinje HDZ-a Branke Pavošević o tzv. crnom fondu HDZ-a i nakon što je premijerka Jadranka Kosor izjavila je da će se "vlada potruditi doznati što se događa i tko to eventualno daje iskaze koji u ovoj fazi istrage ne bi smjeli biti dostupni javnosti".