A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ibm-forum-2011.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

IBM Forum: 60 posto tvrtki spremno koristiti računalstvo u oblacima | Politika+
IT

2011 CIO STUDY: IBM Forum: 60 posto tvrtki spremno koristiti računalstvo u oblacima

Najnovije istraživanje IBM 2011 CIO Study obuhvatilo je više od 3,000 direktora informatike.

Piše: PolitikaPlus

Danas je zatvoren deveti po redu IBM Forum koji se ove godine održao pod sloganom „Stoljeće iskustva za pametnija rješenja" i koji je okupio više od 400 sudionika. IBM-ovi stručnjaci iz zemlje i inozemstva, poslovni partneri i korisnici tijekom dva dana u pet konferencijskih nizova kroz 50 predavanja predstavili su najnovija IBM-ova poslovna rješenja, usluge i tehnologiju.

Posebnu pažnju završnog dana IBM Foruma 2011 privuklo je predstavljanje rezultata globalnog istraživanja perspektive današnjih direktora informatike - IBM 2011 CIO Study. Najnovije istraživanje IBM 2011 CIO Study, koje je obuhvatilo više od 3,000 direktora informatike pokazalo je kako je 60 posto organizacija već spremno primjenjivati tehnologije računalstva u oblacima.

Tijekom slijedećih pet godina oni će cloud computing koristiti za rast poslovanja i postizanje konkurentske prednosti. Kako potražnja za informacijama kojih ionako ima sve više neprestano raste tvrtke traže jednostavan i izravan pristup podacima te aplikacije koje se putem platformi cloud computinga mogu koristiti na troškovno učinkovit  način i stalno, putem mreže. Uporaba cloud tehnologija koja počinje primjenom takvih platformi prvo unutar samih tvrtki sve više raste i između organizacija te njihovih partnera i korisnika.

 

Ovogodišnje istraživanje pokazuje dramatičan porast potražnje cloud tehnologija posebno među tvrtkama iz svijeta medija i zabave (rast za 73 posto). Potražnja u automobilskom sektoru porasla je 70, a u telekomunikacijama 69 posto. Istraživanje tvrtke IBM, do sada najveće koje je provedeno u svijetu, pokazuje kako sve više direktora informatike koristi analitički softver u potrazi za dodatnom vrijednošću u velikim količinama podataka i složenim sustavima.

Softveri za analizu i poslovno obavještavanje najtraženiji su u kemijskoj i naftnoj industriji (91 posto), zdravstvu (89 posto) i industriji proizvoda široke potrošnje (86 posto) gdje su anketirani direktori informatike izjavili da će ih koristiti u ostvarenju svojih vizionarskih planova povećanja konkurentnosti u slijedećih tri do pet godina.

Mobilna rješenja prepoznata su kao važna u turizmu (91 posto), medijima i industriji zabave (86 posto) te energetici i komunalnim uslugama (82 posto).

Upravljanje rizicima najvažnija je stvar u financijskim ustanovama i bankama gdje 80 posto direktora informatike kaže da se sve više posvećuju upravo tome.

IBM 2011 CIO Study najjopsežnije je istraživanje koje se provodi među direktorima informatike i proizvod je živih razgovora sa svakim pojedinim menadžerom iz organizacija raznih vrsta i veličina iz 71 zemlje i 18 industrija.

Raznolikost ovogodišnjeg IBM Foruma dokazana je i okruglim stolom na temu Marketing novog (digitalnog) doba kojega je moderirao novinar i voditelj Zoran Šprajc. Sudionici okruglog stola bili su Gorana Alpeza - Zagrebačka banka, Igor Kršić - Allianz Zagreb d.d., Jerko Dumanić – ISKON, Igor Strmečki – Coca Cola HBC Hrvatska i Vatroslav Škare – Ekonomski fakultet Sveučilište u Zagrebu.

Zaključeno je da su društvene mreže nova era personaliziranog marketinga koju su prihvatile tvrtke iz različitih područja poslovanja. Marketing kakav otprije poznajemo nimalo se ne razlikuje od marketinga novog digitalnog doba, osim što je marketing putem društvenih mreža brži i pristupa svakom korisniku individualno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cloud computing, IBM 2011 CIO Study, računalstvo u oblacima, ibm forum