Mojbiz

EU: Ministri financija EU: Banke još nisu dovoljno jake, treba dokapitalizacija

"Nema zajedničkoga stajališta o porezu na financijske transakcije u Europi."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Ministri financija Europske unije i guverneri središnjih banaka u subotu su se u poljskom Wroclawu dogovorili da europske banke treba ojačati.

"Nema zajedničkoga stajališta o porezu na financijske transakcije u Europi. Tek smo počeli raspravu o tome i još nema odluke."

"Došli smo do zaključka da je nužno ojačati naš financijski sustav", rekla je španjolska ministrica Elena Salgado nakon sastanka, "Postoji konsenzus da bi za naše financijske institucije bilo dobro da ojačaju kapital kako bi se uskladile sa zahtjevima Basela III i da se mogu nositi s krizom."

"S našeg gledišta jasna nam je potreba rekapitalizacije banaka", ocijenio je švedski ministar financija Anders Borg.

Ministri su počeli razgovarati o porezu na financijske transakcije, ali nije postignut dogovor.

"Nema zajedničkoga stajališta o porezu na financijske transakcije u Europi. Tek smo počeli raspravu o tome i još nema odluke", rekao je povjerenik za unutrašnje tržište Michel Barnier.

Sjedinjene Države ne žele uvesti takav porez, što otežava posao Europi jer postoji strah da bi se trgovanje prebacilo u New York.

Njemačka je objavila da će možda inzistirati na tom porezu isključivo u euro-zoni, ako ga zemlje poput Britanije odbiju poduprijeti, ali i u eurozoni ima skeptičnih, popit Italije.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porezi, eu, banke