A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novac-dolar-052.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Operacija Twist: Fed podupire gospodarstvo s 400 milijardi dolara | Politika+
Mojbiz

PLAN: Operacija Twist: Fed podupire gospodarstvo s 400 milijardi dolara

Američki ekvivalent tiskanju novca!

Piše: PolitikaPLus/Hina/AFP

Američka središnja banka odlučila je ponovno poduprijeti gospodarstvo, objavivši u srijedu 400 milijardi dolara vrijedan plan poticaja kojim namjerava ublažiti značajne rizike za slabljenje rasta.

U planu nazvanom "Operacija Twist" Fed je najavio da će prodati oko 400 milijardi dolara vrijednih obveznica koje dospijevaju na naplatu u roku do tri godine i kupovati one s rokovima dospijeća od šest do 30 godina.

"Ekonomski je rast i dalje spor. Noviji pokazatelji sugeriraju nastavljenu općenitu slabost tržišta rada i stopa nezaposlenosti i dalje je povišena."

Taj potez neće zahtijevati tiskanje novog novca, ali bi trebao podići cijene dugoročnih obveznica i sniziti prinose. Time se u gospodarstvo neće ubrizgati svjež novac, ali bi se dugoročne kamatne stope trebale zadržati na niskoj razini, čime bi se potaknuo pojačani plasman hipotekarnih i kredita poduzećima.

Suočivši se s kritikama da je sve sklonija intervencijama, središnja je banka upozorila da gospodarski oporavak posustaje pod teretom visoke nezaposlenosti i nastavljene krize na tržištu nekretnina.

"Ekonomski je rast i dalje spor. Noviji pokazatelji sugeriraju nastavljenu općenitu slabost tržišta rada i stopa nezaposlenosti i dalje je povišena", konstatirao je Fedov odbor za otvoreno tržište.

"Prisutni su značajni rizici slabljenja gospodarskih prognoza, uključujući teškoće na svjetskim financijskim tržištima", stoji u priopćenju utjecajnog Fedova odbora.

Fed je već ubrizgao desetke milijardi dolara u gospdoarstvo kroz dva ciklusa kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, u sklopu kojih je tiskao svjež novac za potrebe kupovine imovine radi poticanja potražnje.

Operacija Twist prvi je puta izvedena 60-ih godina prošlog stoljeća a dobila je naziv po tadašnjem popularnom plesu.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AMERIČKE OBVEZNICE, TISKANJE NOVCA, OPERACIJA TWIST, FED, OBVEZNICE