Tehnologija

POGLEDAJTE VIDEO: Facebook profil postaje Timeline – priča našeg života

Nema više profila na Facebooku – sada je to Timeline koji je puno osobniji

FOTO: AFP
Piše: PolitikaPlus/Dnevnik.hr

Mark Zuckerberg napokon nam je predstavio velike promjene na Facebooku o kojima smo do sada slušali. Najveća promjena vezana je uz dosadašnji profil – osim osobnih informacija, na njemu su se do sada objavljivale sve naše aktivnosti, no kako je vrijeme prolazilo te su aktivnosti padale na dno, i s vremenom bi ih zaboravili.

 

Sada profil postaje Timeline, odnosno kako je to Zuckerberg naglasio – 'priča našeg života'. Šef Facebooka naglasio je da su Timeline dizajnirali 'od nule' i prema onome što nam je prikazao – uloženu trud se isplatio. Timeline izgleda zaista atraktivno te se na njemu nalazi sav sadržaj kojeg smo ikada objavili na Facebooku – od prvog dana do sada. Na Timelineu moći ćemo, kao i do sada, objavljivati statuse, fotografije, videozapise, aplikacije, ali sada ćemo ih moći naglašavati, tj. moći ćemo izdvajati najvažnije priče, fotografije, aplikacije i slično.

 

Timelineom dominira naslovna fotografija – to nije dosadašnja fotografija profila – koja se i dalje nalazi s lijeve strane, već velika slika s kojom ćemo se moći 'najbolje izraziti'. Kao i do sada sami ćemo odlučivati s kim ćemo dijeliti koji sadržaj (javno, samo neki prijatelji...), a posebno zanimljiva novost vezana je uz aplikacije – one aplikacije koje koriste naši prijatelj i koje nam se svide, moći ćemo jednostavno prebaciti u naš Timeline i početi koristiti.

 

Timeline (screenshot: Facebook)
 

Na Timelineu nalaze si tzv. tiles (pločice) putem kojih možemo pregledavati samo određeni sadržaj – dakle, samo fotografije, samo videozapisi i slično. Također, s gornje desne strane nalaze se godine u kojima smo koristili Facebook te se samo jednim klikom možemo 'vratiti kroz vrijeme' i vidjeti o čemu smo na ovoj društvenoj mreži pisali npr. 2008. godine – s tim da Facebook naglašava samo najvažniji sadržaj, koji se lako može proširiti s ostalim objavljenim informacijama.

 

Timeline će postati dostupan tijekom sljedećih tjedana, a do tada će ga neki korisnici moći testirati - klik ovdje za prijavu na testiranje. Osim Timelinea, Zuckerberg je najavio i sasvim novu vrstu aplikacija – društvenije aplikacije putem kojih ćemo jednostavnije moći dijeliti sadržaj s prijateljima, a naglasak je stavljen na zajedničko slušanje glazbe, gledanje filmova i preporuke za članke i vijesti koje ćemo moći dijeliti unutar aplikacija na Facebooku.

 

Mark Zuckerberg predstavio Timeline (Foto: Reuters) - 3

>> Dnevnik.hr


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

timeline, Mark Zuckerberg