A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/BURZE/nyse-321.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Na Wall Streetu cijene dionica pale više od 3 posto | Politika+
Burze

PAD DIONICA: Na Wall Streetu cijene dionica pale više od 3 posto

U strahu od nove recesije cijene dionica pale za više od tri posto

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica potonule više od 3 posto jer je niz slabih makroekonomskih podataka ojačao strahovanja ulagača od nove recesije u razvijenim gospodarstvima.

 

Dow Jones indeks pao je 3,51 posto, na 10.733 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,19 posto, na 1.129 bodova, a Nasdaq indeks 3,25 posto, na 2.455 bodova. Nakon što je Fed u srijedu upozorio na 'značajne rizike slabljenja' gospodarstva, jučer je zaredao niz slabih makroekonomskih podataka koji ukazuju na povećanu mogućnost klizanja najvećih svjetskih gospodarstava u recesiju. U prvom polugodištu američko je gospodarstvo poraslo samo 0,7 posto na godišnjoj razini, što je najslabiji rast od završetka velike recesije u lipnju 2009. godine.

 

Nakon što je Fed u srijedu upozorio na 'značajne rizike slabljenja' gospodarstva, jučer je zaredao niz slabih makroekonomskih podataka koji ukazuju na povećanu mogućnost klizanja najvećih svjetskih gospodarstava u recesiju.

 

Nove poticajne mjere, koje je Fed najavio u srijedu, ne ulijevaju povjerenje, a upozorenje središnje banke o značajnim rizicima zabrinulo je ulagače. Ulagače su zabrinuli i podaci iz Kine, koji pokazuju da je industrijska aktivnost u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu oslabila treći mjesec zaredom, dok je dominantni, uslužni sektor eurozone u rujnu zabilježio pad po prvi puta u dvije godine. Strah od nove recesije u SAD-u i širenja dužničke krize u eurozoni, koja potkopava gospodarski rast toga bloka, ne daju razloga ulagačima za kupnju dionica.

 

Ulagače su zabrinuli i podaci iz Kine, koji pokazuju da je industrijska aktivnost u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu oslabila treći mjesec zaredom,

„Teško je naći bilo što pozitivno za tržište, bilo na američkoj, bila na međunarodnoj sceni. Tržišta ovise o povjerenju i sigurnosti, a trenutačno nema niti jednoga, niti drugoga“, kaže J. J. Kinahan, strateg u tvrtki TD Ameritrade. Zbog toga je jučer VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija skočio 12 posto, na 41 bod, dvostruko višu razinu od uobičajene, što pokazuje da se ulagači pojačano osiguravaju od daljnjeg pada cijena dionica. Da se ulagači ubrzano povlače s tržišta pokazuje, pak, visok obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo više od 13 milijardi dionica, znatno iznad ovogodišnjeg dnevnog prosjeka od 7,8 milijardi.

 

Pritom je na NYSE više od 2.720 dionica izgubilo na vrijednosti, dok ih je poskupilo samo oko 340.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 4,67 posto, na 5.041 bod, dok se frankfurtski DAX strmoglavio 4,96 posto, na 5.164 boda, a pariški CAC 5,25 posto, na 2.781 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene dionica, burze