A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/BURZE/zse-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrebačka burza: Očekuje se mirnije trgovanje nakon oštrog pada | Politika+
Burze

DNEVNA NAJAVA: Zagrebačka burza: Očekuje se mirnije trgovanje nakon oštrog pada

Na domaćem tržištu mogao bi se dogoditi tehnički odbijanac.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon jučerašnjeg oštrog potonuća cijena dionica, na Zagrebačkoj bi se burzi danas moglo trgovati mirnije, no za oporavak tržišta nema puno prostora jer nema dobrih vijesti ni iz domaćeg, ni iz svjetskog gospodarstva.

„Nakon oštrog jučerašnjeg pada cijena dionica i na svjetskim i na domaćem tržištu, mogao bi se dogoditi tehnički odbijanac. Međutim, u ovome trenutku naprosto nema dobrih vijesti. Domaći makroekonomski pokazatelji ne ohrabruju, a i iz svjetskog gospodarstva stižu nam vrlo ozbiljni signali, stoga fundamentalnih razloga za rast nema.“

Od 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 3 pad, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je potonuo 2,62 posto, na 1.877 bodova, najnižu razinu od 8. prosinca prošle godine kada je iznosio 1.855 bodova.

Crobex10 spustio se 2,03 posto, na 1.034,91 bod, što je njegova najniža razina od 13. prosinca prošle godine, kada je iznosio samo 1.001 bod.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 24,28 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna kuna više nego dan prije.

„Nakon oštrog jučerašnjeg pada cijena dionica i na svjetskim i na domaćem tržištu, mogao bi se dogoditi tehnički odbijanac. Međutim, u ovome trenutku naprosto nema dobrih vijesti. Domaći makroekonomski pokazatelji ne ohrabruju, a i iz svjetskog gospodarstva stižu nam vrlo ozbiljni signali, stoga fundamentalnih razloga za rast nema“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

„PMI indeks industrijske aktivnosti eurozone sada je na 49,2 boda, što nam signalizira da u trećem tromjesečju ove godine gospodarstvo eurozone vjerojatno stagnira. Investitorima ne ulijevaju povjerenje ni zakonodavci, jer još nisu iznašli način rješavanja dužničke krize u eurozoni, niti objasnili javnosti koje su posljedice daljnjeg spašavanja Grčke, a koje njezina bankrota“

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica potonule više od 3 posto, dok je VIX 'indeks straha' snažno porastao, jer je niz slabih makroekonomskih podataka ojačao strahovanja ulagača od nove recesije u razvijenim gospodarstvima.

Indeks Dow Jones pao je 3,51 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,19, a Nasdaq indeks 3,25 posto.

Strah od nove recesije u SAD-u i širenja dužničke krize u eurozoni, koja potkopava gospodarski rast toga bloka, ne daju razloga ulagačima za kupnju dionica.

Bešević Vlajo napominje i kako su prilično depresivno na investitore djelovali podaci o padu indeksa industrijske aktivnosti (PMI) u eurozoni, treći mjesec zaredom.

„PMI indeks industrijske aktivnosti eurozone sada je na 49,2 boda, što nam signalizira da u trećem tromjesečju ove godine gospodarstvo eurozone vjerojatno stagnira. Investitorima ne ulijevaju povjerenje ni zakonodavci, jer još nisu iznašli način rješavanja dužničke krize u eurozoni, niti objasnili javnosti koje su posljedice daljnjeg spašavanja Grčke, a koje njezina bankrota“, kaže Bešević Vlajo.

Kako dodaje, investitori polako u svoje kalkulacije uračunavaju i mogućnost bankrota pojedinih europskih banaka zbog njihove izloženosti dužničkoj krizi.

Jutros su na azijskim burzama cijene dionica pale, zbog strahovanja ulagača od nove recesije. Ipak, obećanje skupine G20 da će učiniti sve kako bi se sačuvala stabilnost financijskih tržišta ublažilo je gubitke.

Na europskim su burzama, pak, nakon jučerašnjeg pada londonskog FTSE-a, frankfurtskog DAX-a i pariškog CAC indeksa za više od 4,5 posto, jutros cijene dionica blago porasle.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRČKADOW JONES, MAJA BEŠEVIĆ VLAJO, ZSE, BURZA, ZAGREBAČKA BURZA, CROBEX, NASDAQ