Burze

PODNE NA BURZI: Zagrebačka burza: Smiruje se rasprodaja, indeksi stagniraju

„Nakon jučerašnjih velikih rasprodaja dionica, bilo je za očekivati da će danas domaći indeksi stagnirati."

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon jučerašnjeg pada za više od 2 posto, indeksi Zagrebačke burze danas stagniraju uz nizak obujam trgovanja, no s obzirom na i dalje prisutan pesimizam na svjetskim burzama, vjerojatan je povratak volatilnosti na tržište.

„Nakon jučerašnjih velikih rasprodaja dionica, bilo je za očekivati da će danas domaći indeksi stagnirati. No, s obzirom na val pesimizma koji pristiže sa svjetskih burzi, potaknut Fedovim slabim procjenama gospodarskog rasta u SAD-u, vjerojatan je nastavak volatilnog trgovanja.“

Crobex indeks oko 12,00 sati bio u minusu 0,05 posto, na 1.876 bodova. Crobex10 ojačao je 0,11 posto, na 1.036 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je tek 4,32 milijuna kuna, što je otprilike 5 puta manje nego jučer u ovo doba.

„Nakon jučerašnjih velikih rasprodaja dionica, bilo je za očekivati da će danas domaći indeksi stagnirati. No, s obzirom na val pesimizma koji pristiže sa svjetskih burzi, potaknut Fedovim slabim procjenama gospodarskog rasta u SAD-u, vjerojatan je nastavak volatilnog trgovanja“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Zasad niti jednom dionicom nije ostvaren promet iznad milijun kuna. Najbliža tome je dionica HT-a, sa 880.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,3 posto, na 245,55 kuna.

Slijedi dionica Končar Elektroindustrije, sa 477.000 kuna prometa i rastom cijene za 2,02 posto, na 525 kuna. Među najlikvidnijim izdanjima dobitak na cijeni još bilježi i dionica Zagrebačke banke, u visini od 0,64 posto.

Po gubicima, pak, izdvajaju se dionice Belja, kojima je cijena pala 3,74 posto, te Atlantske plovidbe, za 3,18 posto.

Na europskim burzama nastavljena je i danas rasprodaja dionica, nakon što su najvažniji indeksi jučer potonuli između 4 i 5 posto. Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u minusu između 0,3 i 1 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, zse, burza, crobex, crobex10, Dalibor Balgač, ht, končar, zagrebačka banka, belje