A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novac%20025.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slovensko ministarstvo financija: Smanjenje rejtinga nije iznenađujuće | Politika+
Mojbiz

BONITET: Slovensko ministarstvo financija: Smanjenje rejtinga nije iznenađujuće

"Smatramo da je Moody's u svojoj ocjeni previše rezerviran i nije uvažio sve mjere koje je provela vlada."

Piše: PolitikaPlus/hina

Slovensko ministarstvo financija ocijenilo je u petak da odluka agencije Moody's kojom je kreditni rejting Slovenije smanjen sa Aa2 na Aa3 nije neočekivana, ali da ne odražava u potpunosti mjere slovenske vlade usmjerene fiskalnoj konsolidaciji.

"Smatramo da je Moody's u svojoj ocjeni previše rezerviran i nije uvažio sve mjere koje je provela vlada."

Smanjenje bonitetne ocjene za Sloveniju nije iznenađujuće, a vlada je i sama upozoravala na posljedice neprihvaćanja neophodnih strukturnih reformi, ali smatramo da je Moody's u svojoj ocjeni previše rezerviran i nije uvažio sve mjere koje je provela vlada, objavilo je danas slovensko ministarstvo financija.

U priopćenju se navodi da vlada žali što nisu realizirane sve strukturne reforme koje je predlagala, te da je mirovinska reforma odbijena na referendumu, a političku neizvjesnost i provođenje reformi povećala činjenica da je vlada u parlamentu u utorak izgubila povjerenje.

Unatoč tome, sadašnja vlada nastavlja obavljati tekuće poslove, a premijer Borut Pahor idućeg tjedna savjetovat će se sa strankama i zastupnicima u parlamentu "o mogućim kratkoročnim mjerama za daljnju nesmetanu konsolidaciju javnih financija", objavilo je ministarstvo financija.

Bonitetna agencija Moody's snizila je kreditni rejting Slovenije smanjivši ocjenu njenih državnih obveznica sa Aa2 na Aa3, s negativnom prognozom.

Kao razloge sniženja kreditnog rejtinga Slovenije agencija navodi probleme u slovenskom bankarskom sustavu, smanjenu perspektivu ekonomskog rasta u srednjoročnom razdoblju, te neizvjesnosti vezane uz fiskalnu konsolidaciju i reforme koje su potrebne za smanjenje rastućeg državnog duga.

Prema ocjeni agencije Moody's, rizici za budući gospodarski rast Slovenije povećali su se zbog smanjenje potražnje u EU, teškoća u slovenskom realnom sektoru, osobito građevinskoj industriji, te zbog slabih plasmana slovenskih banaka kojima je sada potrebna potpora države.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rejting, bonitet, kreditni rejting, slovenija, BORUT PAHOR, MOODY'S