A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hina-rabani-khar-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pakistan odgovara na američke optužbe: Izgubit ćete saveznika! | Politika+
Hrvatska

ZATEZANJE : Pakistan odgovara na američke optužbe: Izgubit ćete saveznika!

Mullen je za militantnu skupinu Hakani rekao da je "produljena ruka" moćne pakistanske obavještajne službe.

FOTO: Hina Rabani Khar
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Pakistanska ministrica vanjskih poslova Hina Rabani Khar zaprijetila je u petak Sjedinjenim Državama da će izgubiti saveznika nastave li javno optuživati Islamabad da podržava teroriste.

Admiral Mullen je za militantnu skupinu Hakani rekao da je "produljena ruka" moćne pakistanske obavještajne službe.

"Izgubit ćete saveznika", rekla je Hina Rabani Khar za Geo Tv u New Yorku komentirajući iskaz što ga je u Senatu u četvrtak dao admiral Mike Mullen, dosadašnji načelnik združenog stožera američke vojske.

Mullen je za militantnu skupinu Hakani rekao da je "produljena ruka" moćne pakistanske obavještajne službe (ISI), koja je poduprla prošlotjedni napad skupine na američko veleposlanstvo u Kabulu.

Nikada dosad nije SAD tako javno optužio Pakistan. Razmjena tako neuobičajeno oštrih riječi između dvaju saveznika u borbi protiv islamskog terorizma dogodila se netom pošto su se odnosi dviju zemalja počeli oporavljati od napetosti izazvanih američkom ubojstvom Osame bin Ladena na pakistanskom tlu u svibnju.

Za indijsku tv ministrica Khar je rekla da optuživanje neće pomoći, kao niti "pronalaženje žrtvenog jarca", te dodala da Pakistan želi biti "odgovorna zemlja koja se s velikom dozom zrelosti bori protiv terorizma".

Potpun razlaz dviju zemalja, koje su katkad prijatelji, a često neprijatelji, nije izgledan jer preko Pakistana SAD prebacuje opremu i ljudstvo za rat u Afganistanu, a Pakistan računa na američku vojnu i gospodarsku pomoć. Kako su i Pakistan i susjedna Indija nuklearne sile, Washington ne želi poremetiti stabilnost, piše Reuters.

Agencija dodaje da su američki visoki dužnosnici posljednjih dana razgovarali s pakistanskim kolegama sa zahtjevom službenom Islamabadu da zauzda svoje militante.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obavještajne službe, hakani, isi, Hina Rabani Khar, mike mullen, talibani, terorizam, pakisatan