A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nasilje-nad-zenama-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rada Borić: U politici se može svime manipulirati, pa tako i temom nasilja nad ženama | Politika+
Hrvatska

INTERVJU: Rada Borić: U politici se može svime manipulirati, pa tako i temom nasilja nad ženama

"Nasilje nad ženama je svaka vrsta zlouporabe moći."

Piše: Ilijana Grgić

Izjavom u kojem je SDP-ovog predsjednika Zorana Milanovića indirektno optužila da je obiteljski nasilnik, HDZ-ova je Đurđica Sumrak, spustila je na još niži nivo političko prepucavanje koje je ovih dana sve prisutno u Hrvatskoj. SDP-e i HDZ-e,  u predizborne svrhe zlouporabili su čak i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Kako su političari i ovakve teme uspjeli okrenuti u skoroz  drugom smjeru razgovarali smo s Radom Borić, poznatom hrvatskom  feministicom  i izvršnom direktoricom zagrebačkog Centra za ženske studije.

Kako vi komentirate prepucavanje SDP-a i HDZ-a, koji su u predizborne svrhe zlouporabili čak i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama?

 

Problem mogu zamagljivati svi, od obitelji, policije, socijalnih službi do medija. Dok obitelj ne želi vidjeti, a socijalne službe mogu čuvati 'bračni poredak' po cijenu nasilja, policija može umanjivati, zahvaljujući lošim pravnim rješenjima, kazne za počinitelje, tj. kažnjavati i ženu i nasilnika prekršajnim kaznama 'za remećenja javnog reda'. Mediji pak nerijetko pišu o nasilju nad ženama senzacionalistički.

Žalosno je da se fokus s Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama preusmjerio na predizborna podmetanja. Posebice kada se u javnosti o nasilju nad ženama govori tek prigodno, uz Nacionalni dan ili kada se dogodi zločin nad ženama. A fokus je trebalo zadržati na sramotnoj činjenici da ženska autonomna skloništa nemaju sredstava za rad.

 

Što građani mogu zaključiti slušajući i gledajući ovakvo prepucavanje?

 

Građani mogu zaključiti da je nasilje sve prisutno, i da je neodvojivo od moći. Kao i da se u politici može svime manipulirati, pa tako i temom nasilja nad ženama.

 

Je li hrvatsko društvo napravilo korak naprijed kad je u pitanju " senzibiliziranje " javnosti glede  problema nasilja nad ženama ?

 

Vjerujem da se napravio korak naprijed, dio građana, zahvaljujući radu ženskih udruga više ne misli da je nasilje 'privatni problem', te očekuju i građani da država pronađe rješenja kako bi se nasilje preveniralo,nasilnici kaznili, a žrtve podržale.

 

Koliko smo svjesni da zlostavljač  može biti svako, od čistača ulica pa do doktora znanosti?

Nasilje nad ženama je svaka vrsta zlouporabe moći. Nasilje, često zaboravljamo, nije samo fizičko, ono je i psihološko, i ekonomsko i strukturalno kada se institucije oglušuju na njega.
Stereotip da nasilje pripada 'krugu siromašnih' više ne prevladava. Nasilje nad ženama je izraz moći i kontrole muškaraca, bez obzira na njihov socijalni status.  

 

Okreće li društvo glavu još uvijek kad su u pitanu ovakvi problemi, i stavlja li se sve u ladicu " obiteljske intime"?

 

Ljudi se nerado miješaju u 'tuđe stvari', iako znaju da i u njihovu najužem okruženju ima nasilnika, no nasilje nad drugom osobom nije 'tuđa stvar' i svatko bi trebao reagirati. Ako je osoba izložena nasilju i mi bismo se morali izložiti.

 

Kako se po vama zamagljuje problem nasilja nad ženama?

 

Problem mogu zamagljivati svi, od obitelji, policije, socijalnih službi do medija. Dok obitelj ne želi vidjeti , a socijalne službe mogu čuvati 'bračni poredak' po cijenu nasilja, policija može umanjivati, zahvaljujući lošim pravnim rješenjima, kazne za počinitelje, tj. kažnjavati i ženu i nasilnika prekršajnim kaznama 'za remećenja javnog reda'. Mediji pak nerijetko pišu o nasilju nad ženama senzacionalistički.

Što političari mogu učiniti?

Političari i političarke se mogu založiti za najbolja moguća zakonska rješenja kako spriječiti nasilje nad ženama i kako osigurati ženama,konkretnim mjerama, izlazak iz nasilja.

 

Financiranje sigurnih kuća (skloništa) gorući je  problem, kako ga riješiti?

 

Upravo kako to zahtijevaju kolegice iz autonomnih skloništa: Zakonom o financiranju autonomnih skloništa koji bi osigurao redovita izadovoljavajuća sredstva. Jer se sa ženskim životima, sigurnošću, nakon sto su izišle iz nasilja, ne treba poigravati. Nasilje nad ženama je svaka vrsta zlouporabe moći. Nasilje, često zaboravljamo, nije samo fizičko, ono je i psihološko, i ekonomsko i strukturalno kada se institucije oglušuju na njega.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sigurne kuće, nasilje nad ženama, rada borić, žene