Burze

TJEDNI PREGLED: Wall Street: Najgori tjedan Dow Jonesa od listopada 2008.

Na kraju gubitničkog tjedna, američke dionice završile su petak u pozitivnom području.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/CNNMoney

Unatoč relativno mirnom petku na Wall Streetu, protekli je tjedan bio okrutan za dionice, s investitorima koji su gubili vjeru u gospodarstva i političke čelnike diljem svijeta, pa je indeks Dow Jones tjedan zaključio s gubitkom 738 bodova ili 6,4 posto, što je najgori tjedni pad od listopada 2008.

Na kraju gubitničkog tjedna, američke dionice završile su petak u pozitivnom području.

Sva tri dionička indeksa pala za više od 5 posto u tjedan dana. Indeks S&P 500 otklizao je 80 bodova ili 6,5 posto za tjedan dana, dok je tehnološki indeks Nasdaq pao za 139 bodova ili 5,6 posto.

Na kraju tog gubitničkog tjedna, američke dionice završile su petak u pozitivnom području, kako su se ulagači pokušavali oporaviti od 3-postotnog pada u četvrtak. No, uspjesi su bili ograničeni jer su trgovci i dalje oprezni zbog brige oko globalnog gospodarstva i europske dužničke krize.

Dow Jones je napredovao za 37.65 bodova ili 0,35 posto, na 10,771.48 bodova. Indeks S&P 500 rastao je 6.87 bodova ili 0,61 posto, na 1,136.43 bodova. Nasdaq je dodao 27.56 bodova ili 1,12 posto, došavši na 2,483.23 bodova.

„Bila bih sretnija da je tržište poraslo za 100-tinjak bodova, no u ovakva vremena treba biti oprezan, pa ulagači nisu skloni većem riziku.“

Premda su u petak na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones indeks zabilježio je najveći tjedni gubitak od vrhunca financijske krize 2008. godine, jer je tržište uzdrmano pesimističnim osvrtom Feda na gospodarsku situaciju i strahovanjima od širenja dužničke krize u Europi.

Dow Jones indeks ojačao je jučer 37 bodova, ili 0,35 posto, na 10.771 bod, dok je S&P 500 porastao 0,60 posto, na 1.136 bodova, a Nasdaq indeks 1,12 posto, na 2.483 boda. U nedostatku značajnijih vijesti, vodeći su indeksi u petak balansirali na rubu pozitivnog i negativnog područja. Ipak, završili su u plusu, nakon četiri dana oštrih gubitaka.

„Bila bih sretnija da je tržište poraslo za 100-tinjak bodova, no u ovakva vremena treba biti oprezan, pa ulagači nisu skloni većem riziku“, kaže Doreen Mogavero, direktorica tvrtke Mogavero, Lee & Co.

Da na tržištu vlada krajnji oprez, pokazuje daljnji rast, već peti dan zaredom, VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija.
Da na tržištu vlada krajnji oprez, pokazuje daljnji rast, već peti dan zaredom, VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija. Jučer je ojačao 0,6 posto, što pokazuje da ulagači osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica. Ulagače je jučer ponešto ohrabrila poruka ministara financija i središnjih bankara skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava da će poduzeti sve kako bi sačuvali stabilnost europskog financijskog sustava, pa i dodatno povećati likvidnost.


No, to nije osobito ublažilo strahovanja ulagača od bankrota Grčke i širenja dužničke krize u eurozoni. Nisu jenjala ni strahovanja od nove recesije u SAD-u. Nakon što je američka središnja banka u srijedu upozorila na 'značajne rizike slabljenja', analitičari povećavaju procjene o mogućnosti recesije. Među ostalim i zbog toga što političari malo ili ništa ne čine da bi je spriječili.

„Financijska su tržišta već umorna gledajući kako vlasti u Europi i SAD-u okreću prstima i ne rade ništa konkretnije kako bi riješili krizu globalnog gospodarstva. A mogućnost recesije s dvostrukim dnom rapidno raste“, kaže Barton Biggs, partner u tvrtki Traxis Partners.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,50 posto, na 5.066 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63 posto, na 5.196 bodova, a pariški CAC 1,02 posto, na 2.810 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasdaq, dow jones, wall street, s&p 500