A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pristop-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

WPP kupuje slovensku Pristop Skupinu, a želi i hrvatski Digitel | Politika+
Hrvatska

TRŽIŠNE KOMUNIKACIJE: WPP kupuje slovensku Pristop Skupinu, a želi i hrvatski Digitel

U WPP-u navodno žele da sadašnji čelnici zadrže svoje funkcije i manjinske udjele.

Piše: PolitikaPlus

Franci Zavrl, Aleš Razpet i Andrej Drapal u završnim su pregovorima o prodaji  većinskog udjela u Pristop Skupini, i to WPP-u, jednoj od najvećih svjetskih kompanija za tržišne komunikacije, javljaju slovenski mediji. Pri tome napominju, ne navodeći detalje, da je WPP jednako tako zainteresiran za zagrebački Digitel, s kojim je Pristop donedavno bio vlasnički povezan.

U WPP-u navodno žele da njih trojica zadrže svoje funkcije i manjinske udjele.

Za sada se čini da se ne radi o njihovoj strategiji izlaska iz Pristopa (ili barem ne za svu spomenutu trojicu, Drapal je već neko vrijeme tražio izlaz) jer u WPP-u očekuju da njih trojica ostanu na svojim funkcijama, a pri tome bi zadržali i manje udjele, kako bi bilo sigurno da su i dalje zainteresirani za budućnost kompanije. Očito se još uvijek raspravlja o cijeni preuzimanja, kao i o visini udjela kojeg bi zadržali.

Ljubljanski Dnevnik navodi da su oni za trećinski udio Digitela podignuli kredit kod Gorenjske banke, te da bi dobar dio onoga što dobiju od WPP-a mogao otići na vraćanje kredita. Sama Pristop skupina je krajem prošle godine imala 10,4 milijuna eura kreditnih zaduženja, a još 9,2 milijuna bila je dužna svojim dobavljačima, čime su financijske obveze za 11 puta premašile dobit prije poreza i amortizacije (EBITDA). Prihodi su lani i dalje iznosili solidnih 34,5 milijuna eura, ali je iskazana neto dobit sa 2,5 milijuna eura pala na svega 67.000 eura.

WPP pak ima širom svijeta oko 153 tisuće zaposlenih i prihode preko 10 milijardi eura. Njihovi partneri su između ostalih Spem, Studio Marketing, Mediacom i Grey.