A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/Gabor-Ivan-madarski%20veleposlanik-vecernjilis.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gábor Iván: Ograničavanje vlasništva kršilo bi osnovne principe tržišta EU | Politika+
Hrvatska

INA: Gábor Iván: Ograničavanje vlasništva kršilo bi osnovne principe tržišta EU

Mađarski veleposlanik smatra kako novi zakon o Ini neće proći u Bruxellesu

FOTO: Gábor Iván
FOTO: Večernji list
Piše: PolitikaPlus/Večernji list

Najava premijerke Jadranke Kosor da će vlada predložiti izmjene Zakona o privatizaciji Ine po kojima nitko, osim hrvatske države, u Ini ne može imati više od 49 posto dionica, čini se neće proći tako jednostavno. Gábor Iván, mađarski veleposlanik  u Republici Hrvatskoj u razgovoru za Večernji list  istaknuo je kako novi zakon o INA-i neće proći u Bruxellesu

 

– Ograničavanje vlasništva u Ini kršilo bi osnovne principe unutarnjeg tržišta Europske unije i osnovni princip Rimskog ugovora o zabrani diskriminacije na tržištu te je gotovo sigurno da europska tijela, posebice Europske komisija, ne bi naklono gledala na takav potez, a umanjilo bi i politički kredibilitet strane koje sklopa ugovor s EU, istaknuo je mađarski veleposlanik.

 

Govorimo o principu, ne o Ini. Ograničavanjem slobodnog kretanja kapitala unutrašnje tržišta gubi smisao, a u vrijeme krize taj princip postaje to važniji. Takav potez nije poželjan

 

– Ne može se reći što će učiniti Mađari ako zakon bude donesen, ne prije službene potvrde, ali će naša vlada, kao i svaka druga, reći da se osnovni principi moraju poštovati. Ne samo u slučaju Ine nego i bilo koje druge kompanije – ističe Iván. Zakon koji bi ograničio vlasništvo u Ini ide protiv osnovnog principa unutrašnjeg tržišta EU, a to je slobodno kretanje kapitala – objašnjava.

 

– Govorimo o principu, ne o Ini. Ograničavanjem slobodnog kretanja kapitala unutrašnje tržišta gubi smisao, a u vrijeme krize taj princip postaje to važniji. Takav potez nije poželjan – govori veleposlanik.

 

Vlada, mislim na bilo koju vladu, i parlament ne mogu prihvatiti i donijeti zakon koji bi diskriminirao tržišne igrače u korist vlade. Takav zakon ne postoji ni u jednoj od država članica

 

Osim što krši principe unutarnjeg tržišta, takav zakon – ograničavanje vlasništva u korist vlade – kršio bi i premisu Rimskog ugovora o zabrani diskriminacije.

 

– Vlada, mislim na bilo koju vladu, i parlament ne mogu prihvatiti i donijeti zakon koji bi diskriminirao tržišne igrače u korist vlade. Takav zakon ne postoji ni u jednoj od država članica – ističe diplomat. Hrvatska je s EU finalizirala tekst Pristupnog sporazuma pa bi takav zakon imao i političku komponentu.

 

– Međunarodna je obveza da strane slijede dogovoreno čak i kad ugovor još nije potpisan. Potez po kojem bi neka strana išla protiv dogovora, rekao bih, u najmanju je ruku čudan. Nije u skladu s međunarodnim standardima i oni koji posegnu za nečim takvim riskiraju potkopati politički kredibilitet,  kaže Iván.

 

Podsjetimopremijerka Kosor najavila je kako  izmjenu zakona treba učiniti jer postoji opravdana sumnja da je netko u tom poslu primio mito.

 

– To ne mijenja na stvari. Čak i ako i kad postoji sumnja u mito i nepravilnosti, riječ je o posebnom pitanju – komentira veleposlanik. Prije četiri godine Mađarska je, kako bi spriječila preuzimanje MOL-a od OMV-a, donijela zakon kojim se strateške kompanije štite od preuzimanja izvana. Taj zakon, tzv. Lex Mol, izazvao burne kritike.

 

– Zakon je imao ograničenja, ali ne konkretne brojke. Nakon tri-četiri mjeseca morali smo povući taj članak jer je EK pokrenuo proceduru. Pregovarali smo s Komisijom i postalo je jasno da zakon u tom obliku ne možemo zadržati pa je poništen – objašnjava Gábor Iván te dodaje: – Lex Mol je dobar primjer što se događa kad nacionalni zakon nije kompatibilan s EU principima i zakonima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gabor ivan, ivo sanader, mađarska, ina, mol, Vlada rh