A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/olgica-spevec-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Olgica Spevec: Sanader mi je rekao'vodi računa, to je naš strateški interes' | Politika+
Hrvatska

DOSSIER SANADER: Olgica Spevec: Sanader mi je rekao'vodi računa, to je naš strateški interes'

-Sanader me je nazvao za vrijeme konferencije za novinare. Bio je nezadovoljan i tražio je da dođem u Vladu.

Piše: PolitikaPlus/Jutarnji list

Olgica Spevec je pred istražiteljima USKOK-a otkrila sve što se događalo uoči i nakon izmjenama dioničarskog ugovora MOL-a i INE, piše  Jutarni list.

 

-Vodi računa da je to strateški interes Hrvatske jer se radi o tome da na noge postavimo plinski biznis,  rekao je u travnju 2009. tadašnji premijer Ivo Sanader predsjednici Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgici Spevec.

Sama Spevec pred istražiteljima USKOK-a  je otkrila kako je Sanader vrlo perfidno pokušavao manipulirati onima koji bi na bilo koji način mogli ugroziti njegov plan kojim je za 10 milijuna eura mita MOL-u predao upravljačka prava u Ini.

 

Sanader je na taj način vršio pritisak kako bi Agencija donijela rješenje da MOL izmjenama dioničarskog ugovora nije stekao prevladavajući utjecaj i kontrolu nad Inom.

 

Posvjedočila je to sama Spevec pred istražiteljima USKOK-a otkrivajući kako je Sanader vrlo perfidno pokušavao manipulirati onima koji bi na bilo koji način mogli ugroziti njegov plan kojim je za 10 milijuna eura mita MOL-u predao upravljačka prava u Ini.

 

Spevec ipak nije popustila Sanaderovim pritiscima i Agencija je donijela rješenje prema kojem Mađari moraju prodati Crobenz zbog prevelike koncentracije u tržišnom udjelu.


Osim toga zaključak rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja  iz 2009. srušio je Sanaderove teze iz obrane pred USKOK-om kako on nije predao upravljačka prava MOL-u jer su Mađari ionako još Ugovorom iz 2003. stekli prevladavajući utjecaj u Ini.

AZTN u svom je rješenju naime, jasno navela kako “ugovorom iz 2003. MOL nije stekao prevladavajući utjecaj te stoga Agencija niti nije provodila postupak ocjene koncentracije poduzetnika”.

 

No, zato se Agencija nakon izmjena dioničarskog ugovora 2009. itekako bavila analizom koncentracije poduzetnika zbog čega je Sanader i pritiskao Spevec kako bi Agencija donijela odluku koja bi išla u korist MOL-u odnosno njegovim planovima s Mađarima.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

olgica spevec, ina-mol, ivo sanader