A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novac-107b.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Boris Vujčić: HNB će braniti stabilnost kune, franak je mnogima otvorio oči | Politika+
Mojbiz

HNB: Boris Vujčić: HNB će braniti stabilnost kune, franak je mnogima otvorio oči

'Ono što se događalo sa frankom, otvorilo je oči i onima koji nisu shvaćali koliko je značajna stabilnost tečaja kune i eura.'

Piše: PolitikaPlus

Zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić istaknuo je u nedjelju da Hrvatska narodna banka ima i sredstva i instrumente kojima će nastaviti održavati stabilnost tečaja eura u odnosu na kunu.

 

Ono što se događalo sa švicarskim frankom, otvorilo je oči i onima koji nisu shvaćali koliko je značajna stabilnost tečaja kune i eura, rekao je Vujčić.

"Tijekom krize izgradili smo snažne rezerve kojima možemo intervenirati u slučaju krize i spremni smo to učiniti kad god to bude potrebno", izjavio je Vujčić u razgovoru za Dnevnik HTV-a iz Washingtona, gdje je u sastavu hrvatskog izaslanstva sudjelovao na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

HNB, dodao je Vujčić, ne brani tečaj eura na nekoj određenoj razini, ali ne dopušta njegove pretjerane oscilacije.

Ono što se događalo sa švicarskim frankom, otvorilo je oči i onima koji nisu shvaćali koliko je značajna stabilnost tečaja kune i eura, rekao je.

"Nitko ne bi htio u ovoj situaciji imati banke u stanju u kojem su u nekim europskim zemljama. Međutim, neka kriza značajnijeg opsega, poput nekontroliranog bankrota Grčke, imala bi odraz na sve, prvenstveno kroz rast troškova financiranja."

Govoreći o mogućnosti još jednog financijskog sloma koji prijeti svijetu, Vujčić je rekao da je Hrvatska spremna podnijeti još jedan udarac. Međutim, ističe, to bi značio daljnje smanjivanje ionako loše perspektive rasta.

"Financijski sustav bi pretrpio udarac, troškovi financiranja bi porasli, što bi produžilo lošu financijsku situaciju", kaže viceguverner. Kao vrlo važnu činjenicu istaknuo je stabilnost hrvatskog bankovnog sustava "u situaciji kada su neke banke u europskim zemljama u vrlo lošem stanju".

Naše banke su vrlo dobro kapitalizirane i one su, iako u vlasništvu stranih banaka majki, hrvatske pravne osobe, rekao je, naglasivši spremnost da se maksimalno štiti naše banke od posljedica koje bi eventualno došle iz inozemnstva.

"Nitko ne bi htio u ovoj situaciji imati banke u stanju u kojem su u nekim europskim zemljama. Međutim, neka kriza značajnijeg opsega, poput nekontroliranog bankrota Grčke, imala bi odraz na sve, prvenstveno kroz rast troškova financiranja", zaključio je Vujčić.

Na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a hrvatsko izaslanstvo vodili su ministrica financija Martina Dalić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski. Oni su s čelnicima tih institucija razgovarali o makroekonomskoj situaciji i potpori gospodarskom razvoju Hrvatske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŽELJKO ROHATINSKI, BORIS VUJČIĆ, FRANAK, KUNA, HNB, švicarski franak