Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nastavak pada: U cijene dionica ulagači ugrađuju najgori mogući scenarij

Uskoro bi moglo doći do konkretnih mjera za spašavanje Grčke, što bi ipak moglo potaknuti snažan uspon cijena.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„U cijene dionica ulagači ugrađuju najgori mogući scenarij, no mislim da podcjenjuju europski mehanizam za rješavanje dužničke krize. Uskoro bi moglo doći do snažnijih signala europskih lidera i konkretnih mjera za spašavanje Grčke, što bi moglo potaknuti snažan uspon cijena dionica.“

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nastavljajući negativni trend od prošloga tjedna, jer vijesti da europski dužnosnici razmatraju nove načine za suzbijanje dužničke krize nisu ohrabrile ulagače.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 1,1 posto, na 872 boda, nakon što je prošloga tjedna potonuo 5,9 posto, zaronivši na najnižu razinu u 26 mjeseci.

Pariški CAC i londonski FTSE i indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,3 i 0,8 posto, dok je frankfurtski DAX balansirao na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Obećanja s jesenskog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda tijekom vikenda u Washingtonu da će učiniti sve kako bi spriječili da spriječe produbljivanje europske dužničke krize nisu smirila ulagače jer nema nikakvih konkretnih prijedloga.

„U cijene dionica ulagači ugrađuju najgori mogući scenarij, no mislim da podcjenjuju europski mehanizam za rješavanje dužničke krize. Uskoro bi moglo doći do snažnijih signala europskih lidera i konkretnih mjera za spašavanje Grčke, što bi moglo potaknuti snažan uspon cijena dionica“, kaže Christian Jimenez, predsjednik tvrtke Diamant Bleu Gestion.

Zbog oštrog pada cijena sirovina, pod najvećim je pritiskom jutros rudarski sektor. Cijene dionica Xstrate i Rio Tinta potonule su više od 3,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 2,2 posto, na 8.374 boda, najnižu razinu od travnja 2009. godine.

„Domaće tržište kapitala u negativnom je cjenovnom kanalu. Crobex je na najnižim razinama od prošle godine i ne pronalazi snage za oporavak ni kada sa svjetskih burzi stignu pozitivni signali. Razlog tome su snižene procjene rasta domaćeg gospodarstva za ovu i iduću godinu.“

Indeks Crobex protekloga je tjedna pretrpio veći pad nego većina najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa, a tržište ne pronalazi razlog za oporavak, nakon što su snižene procjene rasta domaćeg gospodarstva.Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 7 posto, na 1.846 bodova, zaronivši na najnižu razinu od 7. prosinca prošle godine, kada je iznosio 1.825 bodova. Crobex10 pao je, pak, 4,7 posto, na 1.023 boda, što je njegova najniža razina od 13. prosinca prošle godine, kada je iznosio samo 1.001 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je 82,8 milijuna kuna, što je otprilike 20 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

„Domaće tržište kapitala u negativnom je cjenovnom kanalu. Crobex je na najnižim razinama od prošle godine i ne pronalazi snage za oporavak ni kada sa svjetskih burzi stignu pozitivni signali. Razlog tome su snižene procjene rasta domaćeg gospodarstva za ovu i iduću godinu“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Pad domaćeg tržišta posljedica je lošeg raspoloženja na svjetskim burzama, na kojima su prošloga tjedna cijene dionica oštro pale jer gospodarstvu SAD-a prijeti nova recesija, a u Europi širenje dužničke krize.

Proteklih dana niz je institucija srezalo procjene gospodarskog rata u Hrvatskoj. Unicredit je smanjio procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 1,2 na svega 0,2 posto, a Privredna banka Zagreb s 1 na 0,7 posto. Tom se trendu pridružio i Međunarodni monetarni fond, smanjivši procjene rasta za Hrvatsku s 1,3 na 0,8 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DALIBOR BALGAČ, DAX, CAC, BURZA, FTSE, EUROPSKE BURZE, GRČKA, ZAGREBAČKA BURZA