Mojbiz

RAST: Analitičari PBZ-a: Hrvatski BDP samo 0,7 posto, iduće godine 1,5 posto

Analitičarke PBZ-a ističu izražene rizike da će rast biti i manji od toga.

Piše: PBZ analize


"S obzirom da se nalazimo u predizbornom razdoblju, ovog puta parlamentarnih izbora, rast državne potrošnje u drugom tromjesečju, a vjerojatno i u narednim kvartalima ne predstavlja posebno iznenađenje već uobičajeno 'izborno-sezonsko' kretanje."

Analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) i na temelju kretanja osnovnih komponenti BDP-a te očekivanih kretanja u našem okruženju ponavljaju svoju procjenu ovogodišnjeg rasta hrvatskog BDP-a od tek 0,7 posto te u idućoj godini rast od 1,5 posto s naglašenim rizicima da taj rast bude još i manji, a u 2012. očekuju i relativno umjeren rast cijena od oko 3 posto u prosjeku.

Detaljno izvješće Državnog zavoda za statistiku potvrdilo je rast BDP od 0,8 posto u drugom ovogodišnjem kvartalu, a sukladno kretanjima visokofrekventnih pokazatelja kretale su se i osnovne komponente BDP-a, navode Ivana Jović i Ana Lokin u najnovijim PBZ tjednim analizama.

Tako je osobna potrošnja nakon blagog pada u prvom tromjesečju u drugom zabilježila rast od 0,6 posto, ukazujući na i dalje potisnutu domaću potražnju koja je očigledno ponajviše pod utjecajem kretanja na tržištu rada te smanjenja zaduženosti stanovništa, a analitičarke PBZ-a očekuju da će osobna potrošnja i u trećem tromjesečju zabilježiti pozitivnu stopu rasta, dok bi kraj godine, s povratkom negativnih kretanja na tržištu rada, ponovno mogao donijeti njeno usporavanje.

"Sukladno kretanjima osnovnih komponenti BDP-a te očekivanim kretanjima u našem okruženju ponavljamo da je naša procjena ovogodišnjeg rasta BDP-a tek 0,7 posto, dok u idućoj godini očekujemo rast od 1,5 posto s naglašenim rizicima da taj rast bude i manji."

Državna potrošnja u drugom tromjesečju bilježi rast od 1,7 posto, što je najveća stopa rasta zabilježena još od prvog kvartala 2009. (kada je rast iznosio 3,9 posto, a lokalni izbori održavali su se u svibnju iste godine).


"S obzirom da se nalazimo u predizbornom razdoblju, ovog puta parlamentarnih izbora, rast državne potrošnje u drugom tromjesečju, a vjerojatno i u narednim kvartalima ne predstavlja posebno iznenađenje već uobičajeno 'izborno-sezonsko' kretanje", smatraju Jović i Lokin. Napominju i da je snažan pad investicija od 7,3 posto (nakon pada za 6,7 posto u prvom tromjesečju) imao negativan doprinos BDP-u od oko 2 postotna boda, a istovremeno je izostao i pozitivan doprinos rasta zaliha te je njihov doprinos iznosio dodatni negativni postotni bod.

Neto izvoz je pak, nakon negativnog doprinosa na kretanje BDP-a u prvom tromjesečju 2011., u drugom ponovno donio pozitivan doprinos od oko 3,7 postotnih bodova uslijed 1,1 postotnog rasta izvoza te snažne 6 postotne kontrakcije uvoza.

Analitičarke PBZ-a očekuju da će treće tromjesečje ponovno donijeti pozitivan doprinos neto izvoza na što ukazuju i kretanja u robnoj razmjeni i za sada dostupni pokazatelji turističke sezone, a i prošlogodišnja baza relativno je niska. Kraj godine ipak bi mogao donekle smanjiti taj pozitivan utjecaj s obzirom na prisutno usporavanje gospodarstava naših trgovinskih partnera što će se u određenoj mjeri zasigurno negativno odraziti na naš izvoz, a i posljednjih su se pet mjeseci prošle godine bilježile iznimno snažne dvoznamenkaste stope rasta izvoza što bazu čini visokom.

Sukladno kretanjima osnovnih komponenti BDP-a te očekivanim kretanjima u našem okruženju ponavljamo da je naša procjena ovogodišnjeg rasta BDP-a tek 0,7 posto, dok u idućoj godini očekujemo rast od 1,5 posto s naglašenim rizicima da taj rast bude i manji, ističu Jović i Lokin.

Kao dobru vijest iznose očekivanje relativno umjerenog rasta cijena u 2012. od oko 3 posto u prosjeku.

Inflacija bi u narednoj godini trebala biti nešto viša od ovogodišnje zbog postupnog prebacivanja dijela (znatno) viših troškova proizvođača na potrošače, zatim zbog rasta administrativno reguliranih cijena koji je izostao u izbornoj godini te eventualnog uvođenja više stope PDV-a na pojedine proizvode koji sada imaju nultu stopu, dok bi kao stabilizirajući faktor djelovala stabilna kuna s prosječnim tečajem na razini ovogodišnjega, zaključuju analitičarke PBZ-a.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pbz analize, ivana jović, ana lokin, godspodarksi rast