Burze

PODNE NA BURZI: Zagrebačka burza: Crobex ponovno u crvenom, Dalekovod među rijetkim dobitnicima

Najviše se trguje dionicom Končar-Elektroindustrije.

Piše: PolitikaPlus/Hina


„Premda su na početku današnjeg trgovanja Crobexi bili u plusu, trenutačno su ponovno zaronili u negativno područje. Promet je premašio 8 milijuna kuna, pri čemu se najviše trguje dionicom Končar-Elektroindustrije, a najveća je dobitnica dionica Dalekovoda“

Na početku današnjeg trgovanja Crobex indeksi Zagrebačke burze bili su u plusu, no do podneva su ponovno skliznuli u negativno područje, a ulagače nije ohrabrilo ni poboljšano raspoloženje na europskim burzama.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,34 posto, na 1.840 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,33 posto, na 1.019 bodova. To je već treći dan zaredom kako indeksi slabe.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 8,5 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego u petak u ovo doba.

Dalekovod je jutros izvijestio da je na natječaju u Norveškoj dobio posao izgradnje 164 kilometara duge dionice novog dalekovoda, a vrijednost osiguranih radova i isporuke čelične konstrukcije i opreme ukupno iznosi 81 milijun eura.

„Premda su na početku današnjeg trgovanja Crobexi bili u plusu, trenutačno su ponovno zaronili u negativno područje. Promet je premašio 8 milijuna kuna, pri čemu se najviše trguje dionicom Končar-Elektroindustrije, a najveća je dobitnica dionica Dalekovoda“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banku.

Do podneva je dionicom Končara ostvaren promet veći od 3 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 0,48 posto, na 525 kuna.

Po prometu slijedi dionica HT-a, s 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,9 posto, na 243 kune.

Cijena Dalekovoda porasla je, pak, više od 4 posto, na 167,75 kuna, uz promet od oko 240 tisuća kuna. Dalekovod je jutros izvijestio da je na natječaju u Norveškoj dobio posao izgradnje 164 kilometara duge dionice novog dalekovoda, a vrijednost osiguranih radova i isporuke čelične konstrukcije i opreme ukupno iznosi 81 milijun eura.

Među veće gubitnice uvrstila se, pak, dionica Ericssona Nikole Tesle. Cijena joj je pala 3,7 posto, na 1.021 kunu, uz promet od oko 400 tisuća kuna.

Na veću aktivnost ulagače nije potaknulo ni poboljšano raspoloženje na europskim burzama. Nakon jutrošnjeg pada, cijene dionica na najvećim europskim burzama trenutačno su u plusu jer se ulagači nadaju odlučnijim potezima za suzbijanje dužničke krize u eurozoni.

Oko podneva su londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili u plusu između 0,7 i 2 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, burza, zse, zagrebačka burza, dalekovod