A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/branko%20grcic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slavko Linić i Branko Grčić: Kukuriku (vjerojatno) neće zvati MMF u pomoć | Politika+
Mojbiz

PROGRAM KOALICIJE: Slavko Linić i Branko Grčić: Kukuriku (vjerojatno) neće zvati MMF u pomoć

Željko Lovrinčević: Hrvatsku može spasiti jedino MMF - to mora biti prvi potez nove vlade!

FOTO: Slavko Linić: MMF nije babaroga
Piše: Ivan Klarić


SLAVKO LINIĆ: MMF je sredstvo s kojim je Vlada Jadranke Kosor nepotrebno plašila građane. Odgovor na to pitanje dati će fiskalna vlast u dogovoru s Hrvatskom narodnom bankom. MMF, da ili ne, ovisi isključivo o cijeni kapitala.

MMF, da ili ne? Dok s jedne strane ministrica financija Martina Dalić iz Washingtona, gdje sudjeluje u jesenskom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), poručuje da Hrvatska, barem, do kraja ove godine neće ići u aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, Željko Lovrinčević, savjetnik aktualne premijerke, kritizirajući Plan 21 Kukuriku koalicije u razgovoru za PolitikuPlus, rekao je da Hrvatsku jedino može spasiti - MMF.

- Bez nužnih reformi, a koje ne spominju ni u Kukuriku koaliciji, Hrvatska je u opasnosti tako da prvi potez Vlade nakon izbora mora biti aranžman s MMF-om, rezolutan je Željko Lovrinčević.


Odgovor na pitanje hoće li se, ukoliko osvoje vlast, odlučiti na aranžman s MMF-om zatražili smo kod SDP-ovca Slavka Linića koji je na naše pitanje razmišlja li se u Kukuriku koaliciji o MMF-u, ipak ostao dvosmislen.


BRANKO GRČIĆ: Moram priznati da nas mogućnost smanjenja plaća odmiče od aranžmana s MMF-om i to nije zbog nekih populističkih razloga nego zbog činjenice da je naš stav, kada su u pitanju plaće, odavno jasan. Plaće i mirovine su zadnja crta obrane.

- Prvo, MMF je sredstvo s kojim je Vlada Jadranke Kosor nepotrebno plašila građane. Odgovor na to pitanje dati će fiskalna vlast u dogovoru s Hrvatskom narodnom bankom. MMF, da ili ne, ovisi isključivo o cijeni kapitala, kaže Linić.

U prijevodu, ako kreditni rizici za Hrvatsku porastu toliko da postane nemoguće pod razumnim uvjetima na međunarodnom tržištu doći do kapitala, MMF će biti jedino realno rješenje - on će svakako donijeti kredite pod povoljnijim uvjetima. Naravno, postoji i kvaka: MMF uvijek postavlja i određene uvjete koje treba ispoštivati. No, SDP-ov gospodarski strateg kaže da i mimo MMF-a Hrvatska treba napraviti reforme kako bi 'ova zemlja napokon prodisala.'

- Mi smo spremni prihvatiti se u koštac s reformama i jasno nam je da je to ovoj zemlji potrebno. Dakle, mi to možemo i hoćemo napraviti, ponavljao je Linić izravno ne odgovorivši hoće li, poduzimajući reforme, posegnuti za pomoć MMF-a.
No, ako već sami poduzimamo ono što MMF traži, zašto od njih ne uzeti te povoljnije kredite, koje ionako trebamo?

ŽELJKO LOVRINČEVIĆ: Bez nužnih reformi, a koje ne spominju ni u Kukuriku koaliciji, Hrvatska je u opasnosti tako da prvi potez Vlade nakon izbora mora biti aranžman s MMF-om.

- Kao što sam vam rekao, aranžman s MMF-om ovisi o cijeni kapitala i dogovoru fiskalne i monetarne politike, ponovio je na koncu Linić.

Drugi ekonomski strateg SDP-a (ili prvi, ovisno iz čijeg kuta se gleda), Branko Grčić, slaže se sa Linićem i tvrdi da se unaprijed ne može odgovoriti na pitanje treba li nam aranžman s MMF-om.


- Apriori reći da nam MMF treba ili ne treba je nemoguće. O tome se treba pričati tek kada se vidi stanje u kojem se nalaze javne financije, kaže Grčić, no iz njegovih riječi da se nedvosmisleno zaključiti samo da aranžman s MMF-om sasvim sigurno neće biti prva stvar koju će oni poduzeti, osim u slučaju dramatičnog pogoršanja gospodarske situacije. Naime, Kukuriku, za sada - ne želi dirati u plaće.

VELIMIR ŠONJE: Realnost je sasvim drugačija. Hrvatskoj treba ozbiljna financijska konsolidacija, s MMF-om ili bez njega. Bojim se da, prema predizbornoj logici, ni jedna politička opcija toga nije svjesna i da nisu svjesni koliko toga zapravo treba napraviti.

- Stav Kukuriku koalicije je da MMF u principu ne donosi ništa što mi sami ne možemo napraviti, osim jeftinijeg novca. Moram priznati da nas mogućnost smanjenja plaća odmiče od aranžmana s MMF-om i to nije zbog nekih populističkih razloga nego zbog činjenice da je naš stav, kada su u pitanju plaće, odavno jasan. Plaće i mirovine su zadnja crta obrane, jasno će Grčić koji tvrdi da su plaće i mirovine važan segment u oporavku i gospodarskom rastu Hrvatske.

- Manje plaće i mirovine znače i manja potrošnja. Mi ne želimo radikalne rezove jer smatramo da se ništa ne može napraviti preko noći. Neke opservacije kako mi ne želimo napraviti radikalne rezove zbog straha da ne izgubimo izbore jednostavno ne stoje. Ponavljam, smatramo da nam ne treba radikalizam već postepen i učinkovit rad. To je jedino ispravno, naposljetku će Grčić.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje kaže da je ovakav stav očekivan.

- Ovo nije stav samo SDP-a, ovako razmišljaju sve političke opcije u Hrvatskoj. Ni jedna stranka pred izbore neće reći da namjeravaju ići u aranžman s MMF-om i da Hrvatskoj trebaju radikalni rezovi. To je politika i ništa se drugačije ni ne može očekivati, napominje Šonje.

 

- A realnost je sasvim drugačija. Hrvatskoj treba ozbiljna financijska konsolidacija, s MMF-om ili bez njega. Bojim se da, prema predizbornoj logici, ni jedna politička opcija toga nije svjesna i da nisu svjesni koliko toga zapravo treba napraviti, jasno će na kraju Šonje ponovivši kako se na kraju sve svodi na - politiku.