A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/aleksej-kudrin-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dmitrij Medvjedjev rekao ministru financija Kudrinu da podnese ostavku | Politika+
Hrvatska

RUSKI NAČIN: Dmitrij Medvjedjev rekao ministru financija Kudrinu da podnese ostavku

"Ocijenite li da postoje nesuglasice, možete ostavku potpisati sada i ovdje."

FOTO: Aleksej Kudrin
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPLus/Hina/AFP/Itar-Tass


"Takve se izjave ničim ne mogu opravdati. Nitko nije opozvao disciplinu i hijerarhiju. Ako se ne slažete s predsjednikovom politikom za čiju je provedbu zadužena vlada, ima samo jedna stvar koju možete napraviti - podnijeti ostavku. Ocijenite li da postoje nesuglasice, možete ostavku potpisati sada i ovdje."

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedjev pozvao je ministra financija Alekseja Kudrina da podnese ostavku ili da tijekom dana potvrdi svoju lojalnost, u ljutitoj reakciji na Kudrinovu izjavu da ne namjerava sudjelovati u vladi koju će predvoditi budući premijer Medvjedjev.

"Takve se izjave ničim ne mogu opravdati. Nitko nije opozvao disciplinu i hijerarhiju. Ako se ne slažete s predsjednikovom politikom za čiju je provedbu zadužena vlada, ima samo jedna stvar koju možete napraviti - podnijeti ostavku. Ocijenite li da postoje nesuglasice, možete ostavku potpisati sada i ovdje", rekao je Medvjedjev.

Kurdin, koji se nalazio pored Medvjedjeva, izgledao je zaprepašteno, javlja Reuters.

"Točno je da postoje neke nesuglasice i donijet ću odluku o vašem prijedlogu nakon razgovora s premijerom Putinom", odgovorio je. Medvjedjev, naime, kao predsjednik države nema ovlasti smjenjivati ministre.

"Možete zatražiti savjet od koga god hoćete, ali dok sam ja predsjednik, takve odluke donosim ja", ipak je rekao Medvjedjev, kako ga citira AFP. Izjavio je to na susretu u Dmitrovgradu, u Kudrinovoj nazočnosti, dva dana nakon što je postalo jasno da će predsjednik Medvjedjev i premijer Putin sljedeće godine zamijeniti funkcije.

Nakon te objave, Kudrin, koji je ministar financija od 2000. i najduže je na toj dužnosti u skupini G8, te je vrlo cijenjen u međunarodnim poslovnim krugovima, izjavio je u nedjelju da neće sudjelovati u Medvjedjevljevoj vladi jer se ne slaže s njegovom gospodarskom politikom. U ponedjeljak je, zbog zabrinutosti koju su izrazili poslovni krugovi, ipak ublažio svoju izjavu:

"Rekao sam da sam spreman raditi na bilo kojem mjestu ako to pomogne promicanju reforma (...), a ne isključivo vladi", rekao je u razgovoru za mrežu na engleskom jeziku Russia Today.

Kudrin, 50, bliski je Putinov suradnik još od zajedničkog rada u gradskoj upravi Sankt Peterburga. Zadržao je položaj ministra financija 11 godina, u oba Putinova mandata, predsjedničkom i sadašnjem premijerskom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dmitrij medevedev, vladimir putin, rusija, aleksej kudrin, dmitrij medvjedjev