A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/f-16-c-d-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Irak kupuje američke borbene zrakoplove F-16 | Politika+
Hrvatska

VOJNA INDUSTRIJA: Irak kupuje američke borbene zrakoplove F-16

Irak je 26. zemlja koja koristi F-16, hoće li Hrvatska biti 27.?

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Irak je potpisao ugovor o kupnji 18 američkih borbenih zrakoplova Lockheed Martin F-16 kako bi ojačao svoje zračne snage, rekao je u ponedjeljak savjetnik iračkog premijera Nurija al-Malikija.

Vrijednost ugovora nije objavljena, ali visoki američki obrambeni dužnosnici rekli su nedavno da ponuda iračkoj vladi iznosi "oko tri milijarde dolara".

U Lockheed Martinu pozdravljaju Irak kao "26. državu koja u sastavu svojih zračnih snaga ima zrakoplove F-16".

Irački i američki dužnosnici kazali su da je jačanje iračkih zračnih snaga jedan od najviših prioriteta za službeni Bagdad, dok se američke snage spremaju za odlazak iz zemlje do 31. prosinca.

"Ugovor je potpisan ... a dio troškova već je plaćen", rekao je Malikijev savjetnik.

Iz Lockheeda su priopćili da su "zadovoljni zbog postignutog sporazuma između vlada Iraka i SAD-a". U tvrtki dodaju da pozdravljaju Irak kao "26. državu koja u sastavu svojih zračnih snaga ima zrakoplove F-16".

27. država bi lako mogla biti Hrvatska, no, među konkurentima su švedski Grippen i francuski Mirage, pa i za Hrvatsku sasvim sigurno preskupi Eurofighter, a u posljednje vrijeme u prvi plan izbija ponuda o 'besplatnom' preuzimanju prethodne američke generacije lovaca- bombardera, Phantoma F-4 kojima ovih dana istječe predviđeni rok službe u Luftwaffeu i kojima bi se zakrpala rupa od nekoliko godina prije odluke o kupnji suvremenijih borbenih letjelica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojna industrija, phantom f-4, lockheed martin, f-16, irak