Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Azijske dionice lagano odskočile, euro ojačao

„To je jednostavno odskok cijena, nakon oštrog pada prošloga tjedna, i nisam siguran da će potrajati."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„To je jednostavno odskok cijena, nakon oštrog pada prošloga tjedna, i nisam siguran da će potrajati. Tržište je isto toliko tmurno kao i posljednjih mjeseci 2008. godine. Neke od članica eurozone jednostavno ne mogu biti spašene jer nema dovoljno novca. A bilance europskih banaka pretrpjet će dosta štete, pa je jasno zašto na tržištu vlada nervoza.“

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će se spriječiti bankrot Grčke i prerastanje dužničke krize u krizu cjelokupnog financijskog sustava.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji skočile više od 2,5, a u Južnoj Koreji više od 4 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju i Singapuru porasli su između 0,3 i 1,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 3,9 posto, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u 16 mjeseci.

Nakon dugog oklijevanja, prošloga su vikenda na zasjedanju MMF-a europski dužnosnici obećali da će učiniti sve kako bi spriječili širenje dužničke krize, a u ponedjeljak su zaredali medijski napisi o novim mogućim rješenjima krize.

To je ohrabrilo ulagače, koji su se plašili da bi bankrot Grčke i širenje dužničke krize mogli nanijeti europskim bankama goleme gubitke, što bi izazvalo financijsku krizu sličnu onoj iz 2008. godine.

Unatoč pozitivnoj reakciji ulagača i snažnom rastu cijena dionica, neki su analitičari i dalje oprezni.

„To je jednostavno odskok cijena, nakon oštrog pada prošloga tjedna, i nisam siguran da će potrajati. Tržište je isto toliko tmurno kao i posljednjih mjeseci 2008. godine. Neke od članica eurozone jednostavno ne mogu biti spašene jer nema dovoljno novca. A bilance europskih banaka pretrpjet će dosta štete, pa je jasno zašto na tržištu vlada nervoza“, kaže Richard Morrow, direktor u tvrtki E.L.&C. Beillieu.

„Na tržištu je nešto više povjerenja, s obzirom na napise o novim planovima u Europi, što je pozitivno za euro. S druge strane, na europsku valutu negativno utječu napisi o smanjenju kamata Europske središnje banke.“

Nakon što je jučer pala na samo 1,3360 dolara, najnižu razinu u osam mjeseci, jutros se na valutnim tržištima cijena eura kreće oko 1,3560 dolara.


Uspon eura zahvaljuje se napisima o mogućem povećanju europskog fonda za financijsku stabilnost, vrijednog 440 milijardi eura. A kao jedan od poteza za ublažavanje dužničke krize navodi se i smanjenje ključnih kamata u eurozoni.

„Na tržištu je nešto više povjerenja, s obzirom na napise o novim planovima u Europi, što je pozitivno za euro. S druge strane, na europsku valutu negativno utječu napisi o smanjenju kamata Europske središnje banke“, kaže Greg Gibbs, strateg u RBS-u.

Euro je jutros ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj skočio s jučerašnjih 102,17 jena, najniže razine u 10 godina, na 103,40 jena.

Dolar je, pak, oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je jutros 0,6 posto.

Pritom se dolarov tečaj prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 76,30 jena.

Nakon što je nekoliko dana bila pod snažnim pritiskom, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila za više od 2 posto, na 82,10 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NIKKEI, AZIJSKE BURZE, SVJETSKA TRŽIŠTA, MSCI