Mojbiz

ZAPOSLENOST: ILO: G20 neće do kraja godine moći vratiti izgubljena radna mjesta

Uz sadašnji tempo otvaranja radnih mjesta, u ILO-u smatraju da je u kratkom roku nemoguće nadoknaditi izgubljeno.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Najveća svjetska gospodarstva neće uspjeti do kraja iduće godine nadoknaditi izgubljena radna mjesta ako vlade ne promijene svoju politiku. Na to upozorava Međunarodna organizacija za rad (ILO) u studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Uz sadašnji tempo otvaranja radnih mjesta, u ILO-u smatraju da je u kratkom roku nemoguće nadoknaditi izgubljeno, naglašavajući da prijeti opasnost da se broj izgubljenih radnih mjesta do kraja sljedeće godine udvostruči.
Skupina 20 najvećih razvijenih gospodarstava i onih u razvoju izgubila je nakon izbijanja financijske krize 2008. čak 20 milijuna radnih mjesta, konstatirao je ILO u izvješću koje je pripremio zajedno s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) uči sastanka ministara rada G20 u ponedjeljak u Parizu.Uz sadašnji tempo otvaranja radnih mjesta, u ILO-u smatraju da je u kratkom roku nemoguće nadoknaditi izgubljeno, naglašavajući da prijeti opasnost da se broj izgubljenih radnih mjesta do kraja sljedeće godine udvostruči.

"Moramo odmah nešto poduzeti ako želimo preokrenuti trend usporavanja rasta zaposlenosti i nadoknaditi izgubljena radna mjesta", objavio je u priopćenju ravnatelj ILO-a Juan Somavia, te naglasio da zapošljavanje mora postati vodeći makroekonomski prioritet.


Broj zaposlenih u G20 porastao je jedan posto od 2010., a trebao bi rasti 1,3 posto godišnje kako bi se razina zaposlenosti do 2015. vratila na razine prije krize, izračunali su u ILO-u.

"Pritom se ne može isključiti ni rast zaposlenosti slabiji od jedan posto, s obzirom na usporavanje svjetskog gospodarstva i anemičan rast koji se predviđa u nekoliko zemalja G20", stoji u izvješću."Bude li zaposlenost do kraja 2012. rasla po stopi od 0,8 posto, za što sada postoje zamjetne šanse, broj izgubljenih radnih mjesta u zemljama G20 povećat će se za nekih 20 milijuna, na ukupno 40 milijuna u zemljama G20", procjenjuje ILO u studiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

G20, zaposlenost, ILO, zaposlenost, zapošljavanje