Burze

DNEVNA NAJAVA: Zagrebačka burza: Dobre vijesti iz svijeta mogle bi ohrabriti domaće ulagače

„Nove smjernice investitorima će dati podaci o povjerenju potrošača u SAD-u, a pozorno će se pratiti i sve vijesti oko dužničke krize u eurozoni.“

Piše: PolitikaPlus/Hina


„Uz i nadalje niske promete, na domaćoj burzi danas očekujem tek blage promjene indeksa. Na početku pozitivne, zbog snažnog rasta cijena dionica na svjetskim burzama, a kasnije će smjer tržišta ovisiti o novim vijestima sa svjetskih burzi“

Snažan skok cijena dionica na svjetskim burzama danas bi na Zagrebačkoj burzi mogao izazvati pozitivnu reakciju domaćih investitora, no niska likvidnost mogla bi ograničiti snažniji rast indeksa.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje rast Crobexa, a 3 stagnaciju.

Indeks Crobex jučer je ojačao 0,19 posto, na 1.850 bodova, dok je Crobex10 ostao nepromijenjen na 1.023 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 17,25 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego u petak.

„Uz i nadalje niske promete, na domaćoj burzi danas očekujem tek blage promjene indeksa. Na početku pozitivne, zbog snažnog rasta cijena dionica na svjetskim burzama, a kasnije će smjer tržišta ovisiti o novim vijestima sa svjetskih burzi“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen banci.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni skok u dva tjedna, jer se ulagači nadaju da će europski dužnosnici pronaći način da smanje grčke dugove, a podrže europske banke.

Dow Jones indeks skočio je 2,53 posto, dok je S&P 500 porastao 2,33, a Nasdaq indeks 1,35 posto.

Zbog toga su jutros i na azijskim i europskim burzama cijene dionica snažno porasle.

„Nove smjernice investitorima će dati podaci o povjerenju potrošača u SAD-u, a pozorno će se pratiti i sve vijesti oko dužničke krize u eurozoni“, navodi Harambašić Nereau.

Dodaje da bi u nešto većem fokusu investitora mogla i danas biti dionica Dalekovoda. Ta kompanija jučer je objavila ugovor o novom poslu u Norveškoj, vrijedan 81 milijun eura. Cijena dionice Dalekovoda jučer je porasla za 5 posto, na 168 kuna.

Od poslovnih vijesti, Jutarnji list piše da je Crodux plin, tvrtka u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, zainteresirana za ulazak u vlasničku strukturu Diokija, petrokemijske kompanije kojoj je hitno potrebno financijsko i proizvodno restrukturiranje. Odluka vjerovnika o prihvaćanju Čermakova plana očekuje se krajem tjedna.